ADVERTORIAL De la idee, la investiţie: Cum pot investitorii români să cumpere instrumente bazate pe Bitcoin şi alte criptomonede?

Piaţa de Capital / 9 aprilie 2024

De la idee, la investiţie: Cum pot investitorii români să cumpere instrumente bazate pe Bitcoin şi alte criptomonede?

Perspectiva asupra investiţiilor poate fi revoluţionată complet dacă este cunoscută mai bine lumea criptomonedelor. Acestea sunt o opţiune interesantă pentru diversificarea portofoliului şi, având în vedere popularitatea acestor monede digitale, în special a Bitcoin, nu este de mirare că investitorii sunt atât de atraşi de ele.

Dacă eşti curios să explorezi noi oportunităţi de investiţie, criptomonedele ar putea fi exact ceea ce cauţi.

Pe lângă platformele de tranzacţionare, exchange-urile de monede virtuale sau ATM-urile de Bitcoin, cei interesaţi au la dispoziţie şi alte modalităţi prin care să investească în criptomonede. Oportunităţile sunt variate şi simplu de accesat.

În luna ianuarie, cei pasionaţi de criptomonede au avut parte de o veste importantă. Autoritatea care se ocupă de reglementarea bursei din SUA, SEC (Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare a SUA), a dat undă verde pentru ETF-urile care sunt legate direct de Bitcoin. Este un pas mare pentru zona crypto, pentru că acum oamenii pot investi în Bitcoin într-un mod mai accesibil şi mai sigur.

Ce sunt ETF-urile?

ETF-urile sunt precum un "ambalaj" financiar care urmăreşte să imite comportamentul unui anumit sector sau al altui activ, cum ar fi Bitcoin.

Să zicem că vrei să investeşti în Bitcoin, dar poate nu vrei să cumperi direct criptomoneda sau poate nu ai fondurile necesare. Aici intervin ETF-urile pe Bitcoin.

Ele permit oamenilor să obţină expunere la Bitcoin indirect, fără să fie nevoie să cumpere Bitcoin efectiv, practic cumpărând sau vânzând acest ETF la bursă, la fel ca şi cum ar face cu acţiunile. Este o modalitate mai simplă şi mai accesibilă de a intra în lumea cripto, fără a fi nevoie să deţii direct moneda virtuală sau să investeşti sume mari de bani. Cu ajutorul ETF-urilor pe Bitcoin, poţi urmări preţul monedei digitale şi să profiţi de potenţialul său fără a fi nevoie să ai criptomonede în portofoliul tău sau să te ocupi de custodie.

Cum pot investi în ETF-urile pe Bitcoin?

Important este de ştiut faptul că ETF-urile pe Bitcoin aprobate de SEC în luna ianuarie încă nu sunt disponibile în România. Totuşi, investitorii români care doresc să-şi extindă portofoliul aceste instrumente financiare au acum soluţii oferite de compania de tip fintech XTB. Acestea pot fi Exchange Traded Commodities (ETC-uri) - ele reprezintă o variaţie a unui ETF ce reproduce comportamentul unei materii prime - putem vorbi despre petrol, aur, argint sau criptomonede.

În Europa există aproximativ 130 de produse bazate pe criptomonede listate la diverse burse, cum ar fi Euronext Paris, Euronext Amsterdam, XETRA şi SIX Swiss Exchange. Vorbim despre o gamă variată de opţiuni pentru cei interesaţi să investească în instrumente bazate pe criptomonede.

XTB oferă investitorilor, printr-o platformă bine pusă la punct, expunere nu doar pe Bitcoin, ci şi pe alte monede virtuale cunoscute. Printre acestea se numără şi Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin.

Platforme precum XTB oferă o oportunitate pentru investitori. Poţi investi în peste 400 de ETF-uri şi ETF-uri fără comisioane, atâta timp cât suma investită nu depăşeşte 100.000 de euro pe lună (iar acest plafon se resetează lunar).

Mai mult decât atât, investiţia minimă este doar 1 Euro. Platforma XTB vine cu un set de instrumente de analiză, inclusiv un scanner special pentru ETF-uri. Astfel, poţi face investiţii informate şi bine gândite.

Ce sunt ETN-urile?

Dacă eşti în căutare de alternative pentru investiţii, ETN-urile reprezintă o opţiune interesantă, la fel ca şi ETF-urile pe Bitcoin. ETN-urile sunt nişte instrumente de creanţă listate la bursă, care funcţionează pe aceleaşi principii ca şi acţiunile sau ETF-urile.

Spre deosebire de ETF-uri, emitentul ETN-ului nu deţine efectiv activele, ci promite să plătească investitorilor sume egale cu valoarea certificatelor pe care le-au achiziţionat. Este important de menţionat că ETN-urile sunt considerate titluri bancare negarantate, ceea ce înseamnă că în cazul insolvenţei emitentului, investitorii nu sunt protejaţi prin Fondul de Garantare Bancară.

Totuşi, ca întotdeauna, investiţiile pe pieţele financiare implică riscuri. Este crucial să abordezi fiecare decizie de investiţie cu responsabilitate şi să fii conştient de potenţialele riscuri asociate.

Ce sunt CFD-urile?

CFD-urile (contracte pentru diferenţă) reprezintă o altă modalitate de a investi pe pieţele financiare - inclusiv în criptomonede. Acestea sunt nişte instrumente derivate care îţi permit să te implici într-un activ fără să-l cumperi efectiv.

Practic, un CFD îţi oferă aceleaşi beneficii pe care le-ai obţine dacă ai cumpăra activul în sine. Asta înseamnă că preţul activului creşte sau scade în acelaşi timp cu valoarea CFD-ului.

În timp ce CFD-urile prezintă o alternativă la investiţiile tradiţionale, acest tip de instrument prezintă şi o serie de provocări. Amintim aici volatilitatea crescută a preţurilor, costul sub forma spread-ului la intrări şi ieşiri din tranzacţii, precum şi efectul de levier caracteristic CFD-urilor care accentuează atât potenţialul de câştig, cât şi pe cel al pierderilor.

Totuşi, tranzacţionarea criptomonedelor prin CFD-uri vine şi ea cu unele avantaje. De exemplu, costurile de tranzacţionare sunt reduse, iar investiţia iniţială poate fi mai mică, cu ajutorul unui efect de levier de 1:2. Platforme precum XTB îţi oferă posibilitatea de a investi în CFD-uri bazate pe Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoincash. Astfel, preţurile se bazează pe cele actuale ale acestor active de bază, listate pe principalele burse de criptomonede.

Cum se poate obţine expunere indirectă pe piaţa criptomonedelor?

Pentru cei care preferă să-şi gestioneze riscul în mod moderat, există toate aceste opţiuni indirecte pentru a profita de potenţialul pieţei monedelor digitale. De exemplu, clienţii au posibilitatea să investească în companii care sunt implicate în domeniul tehnologiei blockchain, în platforme de tranzacţionare crypto sau în companii care, pe lângă activităţile lor principale, au şi expunere la criptomonede.

Aceste metode indirecte oferă investitorilor oportunitatea de a beneficia de evoluţia pieţei criptomonedelor, fără a fi expuşi direct la volatilitatea acestora. Este o cale mai sigură şi mai stabilă pentru cei care caută să se implice în lumea monedelor digitale.

Ce este fenomenul de halving?

Odată cu investiţiile pe piaţa criptomonedelor, poate fi explorată o oportunitate mult aşteptată de piaţă. Este vorba despre halving, un eveniment care are loc la fiecare patru ani în reţeaua Bitcoin (anul acesta, se va produce la jumătatea lunii aprilie).

Este un moment când recompensa pentru cei care validează tranzacţiile este redusă la jumătate. Mulţi investitori aşteaptă cu nerăbdare momentele halving-ului pentru că, istoric vorbind, acestea au fost asociate cu creşteri semnificative ale preţului Bitcoin. Cu alte cuvinte, halving-ul este o caracteristică cheie a Bitcoin care contribuie la scară redusă a inflaţiei şi la creşterea gradului de "raritate" a acestuia în timp.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb