ADVERTORIAL Lex Van Dam, în seria "Lecţii cu legende ale tradingului"

Piaţa de Capital / 13 iulie 2017

Lex Van Dam, în seria "Lecţii cu legende ale tradingului"

Am profitat de participarea lui Lex Van Dam, faimosul trader de la Goldman Sachs şi realizatorul emisiunii difuzate de BBC "Million Dollar Traders", la programul "Lecţii cu legende ale tradingului", pentru a obţine răspunsuri la întrebări legate de cariera lui de trader, tehnici de tranzacţionare şi sfaturi pentru traderii începători sau profesionişti.

Programul "Lecţii cu legende ale tradingului" organizat de XTB, este disponibil gratuit şi în Romania, la https://ro.xtb.com/lex-van-dam.

1. Este adevărat că sunteţi considerat unul dintre cei mai de succes manageri de fonduri de hedging din Marea Britanie?

Nu ştiam că aceasta este imaginea mea în piaţă, dar cu siguranţă este un detaliu greu de imaginat. Pe un ton mai serios, nu mă consider un om de succes - nu îmi permit să mă gândesc la mine cu atât de multă vanitate. Încerc doar să îmi îndeplinesc profesia folosind cele mai bune abilităţi de care dispun. Sunt norocos deoarece tradingul se întâmplă să fie pasiunea mea, fapt care m-a ajutat să depăşesc unele momente dificile. În seminariile mele spun mereu că momentul în care începi să te consideri un trader bun este şi momentul în care trebuie să te retragi sau să iei o pauză. Este important să îţi controlezi emoţiile, deoarece acestea te pot duce la ruină. Bineînţeles, sunt recunoscător pentru aprecierea pe care o primesc din partea colegilor şi a clienţilor, însă nu îmi place să gândesc despre mine în acest fel. Sunt de părere că industria financiară poate câştiga mai mult prin oameni care lucrează împreună, prin schimb de experienţe, cunoştinţe şi resurse, pentru a crea mai multe oportunităţi pentru traderii şi investitorii individuali.

2. Care este experienţa dumneavoastră în trading? Ne puteţi spune mai multe despre cariera pe care aţi urmat-o pentru a deveni manager de fond?

La început, am studiat econometria în Olanda şi am realizat ulterior câteva studii pe teme legate de investiţii. Unul dintre profesorii mei a lucrat la Aegon Asigurări în Olanda şi mi-a cerut să fac un proiect de vară pentru el în Haga. Mai departe a urmat experienţa de lucru în Londra, la Goldman Sachs, unde am avut ocazia să petrec câteva luni. După câteva interviuri pentru departamentul de trading din Marea Britanie, am început să lucrez la Goldman Sachs în 1992. Am lucrat în departamentul care se ocupa de market making, chiar dacă nu îmi doream neapărat să fac asta. Dacă un client era vânzător, eu trebuia să fiu cumpărătorul. Acolo am învăţat că preţul pe care îl vezi pe monitor nu este neapărat preţul adevărat. Asta se întâmplă şi în prezent. Preţul pe care îl vezi la New York nu este neapărat cel adevărat.

După un timp mi-am schimbat poziţia în Goldman Sachs. Pornind de la poziţia mea din departamentul de market making, am devenit şef al departamentului de prop trading din New York. Acolo am învăţat mai multe lecţii importante. Atunci când eşti implicat în proprietary trading, trebuie să justifici de ce tranzacţionezi şi/sau de ce ar trebui să ţi se permită să tranzacţionezi. Dacă ai o sumă de bani, din care pierzi o parte, nu ai cum să ascunzi acest lucru. În ceea ce priveşte presiunea, este una incomparabilă. Cu toate acestea, nu a fost chiar atât de greu să-mi dau seama cum funcţionează lucrurile. Era vorba despre o strategie relativ simplă de tranzacţionare: ne ocupam de poziţii long-short pe acţiuni, câteva contracte futures şi derivate. În anii "90, viaţa de prop trader nu era chiar atât de complicată. Acum trebuie să ne luptăm cu sistemele automate, ceea ce complică lucrurile. După Goldman Sachs, m-am alăturat GLG. La vremea respectivă, era cel mai mare grup de fonduri de hedging, iar acolo m-am ocupat de European Opportunity Fund şi Global Aggressive Fund. O nouă provocare de a administra banii clienţilor. Lucrurile se complică atunci când trebuie să comunici cu clienţii. Eşti judecat atât intern, cât şi extern, în fiecare zi, strict pe baza abilităţilor tale, şi nu ai o organizaţie în jurul tău care să-ţi facă viaţa mai uşoară.

Oamenii care au tranzacţionat pentru mult timp, ca mine, ştiu de obicei că indiferent de cât de multă experienţă ai, trading-ul tot reprezintă o provocare. Niciodată nu am sentimentul că înţeleg pe deplin piaţa. Atunci când am această senzaţie, ştiu sigur că sunt foarte aproape de a pierde bani.

Întotdeauna am crezut că traderii de retail care îşi tranzacţionează proprii bani sunt tot colegii mei, pentru că la fel ca traderii profesionişti ca mine, care activează în acest domeniu de ceva timp, aceştia se confruntă cu aceleaşi provocări - şi anume pieţele! Nu contează dacă ai absolvit o facultate sau nu, de unde vii, unde locuieşti sau ce anume tranzacţionezi - la final este vorba doar despre tine şi pieţe. La asta se rezumă totul.

3. În emisiunea de la BBC, "Million Dollar Traders", aţi reuşit să pregătiţi 8 novici în acest domeniu, care nu au avut anterior niciun fel de tangenţă cu trading-ul. Este cu adevarat atât de simplu - chiar poate oricine sa devină trader?

Programul a demonstrat două lucruri importante. În primul rând, a arătat că sunt mulţi oameni care au potenţial şi cred că a mai dovedit faptul că mulţi oameni pot obţine mai mult de la piaţă decât lasă aceasta impresia. Nu e musai să te fi născut pe Wall Street ca sa devii trader. Pe de altă parte, a arătat şi faptul că tranzacţionarea nu se potriveşte oricui. În trading contează foarte mult pregătirea, însă şi curajul şi capacitatea de a-ţi asuma responsabilitatea pentru propriile acţiuni, chiar şi atunci când ştii că investeşti împotriva trendului şi nu poţi şti niciodată în proporţie de 100% ce se va întâmpla cu banii tăi. Mulţi oameni aleg să se lipsească de acest stres, motiv pentru care aceştia nu vor putea niciodată să fie traderi. Deci, în opinia mea, nu este un răspuns chiar atât de simplu de formulat. Dacă nu îţi este teamă să îţi asumi responsabilitatea, dacă eşti pregătit pentru toate suişurile şi coborâşurile, şi dacă poţi să-ţi sacrifici timpul pentru a învăţa şi pentru a-ţi dezvolta abilităţile, atunci deţii atributele esenţiale pentru a deveni un trader de succes.

4. Se spune adesea că succesul în pieţele financiare este un mit. Totuşi, aţi demonstrat că se pot obţine rezultate excepţionale. Care este secretul dumneavoastră?

Oamenii mă întreabă des asta, însă este dificil să atribui totul unui singur factor. Aş putea spune că ţine foarte mult de simţul realităţii, însă într-un mediu atât de complex este destul de uşor să te pierzi. Aş spune că pe termen lung tradingul înseamnă câştig şi pierdere. Există câteva trăsături psihologice pe care le-am identificat la mine şi la alţi traderi de succes pe parcursul anilor, şi cred ca acestea sunt cele care fac diferenţa. În principiu, totul se reduce la a fi motivat pentru trading, la caracter şi perseverenţă, alături, bineînţeles, de un sistem clar de tranzacţionare. Le pun mereu în vedere aceste aspecte studenţilor mei care urmează cursurile online pe care le susţin la Academie. De fapt, unul dintre cei 5 paşi pe care îi predau în cursul numit "5-Step-Trading" (Tranzacţionare în 5 paşi), îl reprezintă modulul de psihologie, probabil favoritul meu, pe care îl aplic permanent, chiar şi în prezent.

5. Ce este Academia Lex Van Dam şi de ce aţi iniţiat acest proiect?

Iubesc tradingul şi tranzacţionez de atât de mult timp, încât împărtăşirea cunoştinţelor mele atât în mediul instituţional, cât şi în retail, a fost întotdeauna ceva ce mi-am dorit să pot face în timpul liber. Academia îmi oferă o platformă potrivită pentru acest lucru. În acelaşi timp, am observat o cerere pentru educaţie la standarde instituţionale din partea traderilor de retail şi a investitorilor, după show-ul TV "Million Dollar Traders". Am simţit că experienţa mea este utilă traderilor şi am început să mă întreb cum aş putea împărtăşi aceste cunoştinţe şi abilităţi către piaţa de retail - iar aici internetul a fost un canal perfect pentru acest lucru, chiar şi atât timp cât eu încă rămân în zona instituţională. În ultimii ani am petrecut multe week-end-uri redactând şi filmând cursuri pe care acum le pot oferi traderilor de retail şi investitorilor prin platforma mea educaţională lexvandam.com. Recent am demarat şi Clubul de Trading, unde în fiecare lună prezentăm priviri de ansamblu sau perspective în timp real, iar asta e o metodă extraordinară de a ajuta traderii de retail şi investitorii să fie mereu în formă.

Pentru mine, Academia este mai mult decât un proiect oarecare. Este condusă zilnic de o echipă de profesionişti care sacrifică o mare parte din timpul lor liber pentru a răspunde tuturor întrebărilor şi sunt la fel de pasionaţi ca şi mine, lucrând cu convingerea că toţi ar trebui să avem şanse egale la succes, indiferent de experienţă sau pregătire. Un alt lucru care mă inspiră - şi care mă ajută să găsesc mereu timp pentru asta - este faptul că simt că ofer oamenilor o şansă în plus pentru a-şi administra şi rezolva problemele din domeniul financiar.

6. Aveţi o "regulă de aur" pe care o aplicaţi atunci când tranzacţionaţi?

Să eviţi pierderile... şi în acelaşi timp să te aştepţi la pierderi! În special dacă eşti un investitor cu propriul portofoliu sau fond de pensie. Nu trebuie să ai mereu o poziţie în piaţă, uneori cash-ul este un activ în sine, pentru că îţi permite să cumperi la preţuri mai bune.

Este o părere des întâlnită că pe termen lung acţiunile se apreciază mereu, deci îşi vor reveni întotdeauna după orice declin. Realitatea este că aceste căderi pot apărea mereu, iar multe companii sfârşesc prin faliment. Prin urmare, chiar dacă e bine să ai o abordare pe termen lung când vine vorba de investiţii, nu trebuie ignorată strategia de gestionare a riscului prin limitarea pierderilor, în momentul în care totul începe să meargă rău. 2009 este cel mai bun exemplu - deşi mulţi dintre indici au revenit la valorile anterioare crizei în urma stimulilor fără precedent din partea Băncilor Centrale, nu acelaşi lucru se poate spune însă despre fiecare acţiune în parte.

Ce trebuie reţinut este că pieţele funcţionează ciclic, iar cei care ies câştigători după un astfel de ciclu nu sunt neapărat şi cei care vor câştiga în ciclul următor. În plus, oamenii sunt deseori surprinşi de faptul că ciclul de viaţă al unei companii din S&P 500 - unele din cele mai mari şi mai performante companii din lume - este în jur de 50 ani. "Să cumperi şi să speri" nu este o strategie bună, dacă vrei să eviţi pierderi irecuperabile.

7. Cum vă menţineţi concentrarea, distras fiind de atâţia factori din exterior?

Unul dintre paşii programului meu "5-Step-Trading", este psihologia tranzacţionării, şi spun întotdeauna că una dintre cheile succesului în tranzacţionare este starea de spirit pe care o ai atunci când tranzacţionezi. Cursul "Million Dollars Traders", disponibil la Academie, se concentrează tocmai asupra faptului că în tranzacţionare te implici când eşti relaxat, în control, calm, plin de energie, cu o atitudine pozitivă, concentrat şi cu încredere în tine. Aşa ar trebui să fie. Asta este ceea ce am numit "Million Dollar Mindset" (o stare de spirit de milioane, n.tr). Ştiu că atunci când nu am starea potrivită, nu ar trebui să tranzacţionez. Bineînţeles că toţi ne dorim să avem această stare cât mai des cu putinţă, dar viaţa găseşte mereu metode de a împiedica asta. Până la urmă, atunci când simţi că unul din criteriile pe care le-am enumerat mai sus nu sunt îndeplinite, ar trebui să accepţi că pur şi simplu nu e un moment bun să tranzacţionezi. Ar trebui să-ţi analizezi întotdeauna starea de spirit înainte de a începe tranzacţionarea. Fii cinstit cu tine însuţi şi poţi învăţa multe despre tine.

8. Ne puteţi spune ce informaţii vor primi cei care vor participa la cele 5 lecţii pe care le realizaţi special pentru XTB? Ce fel de strategii veţi dezvălui?

Vom aborda multe informaţii în cele 5 ore. În prima lecţie o să vorbesc despre modul în care abordez pieţele în fiecare zi, folosind un tabel cu punctaj care mă ajută să identific tendinţele bearish sau bullish. Acesta include o serie de indicatori pe termen scurt şi lunari folosiţi pentru evaluarea condiţiilor economice şi a sentimentului investitorilor.

În a doua lecţie vom discuta despre un proces mai interactiv pentru analizarea pieţei valutare folosind un tabel cu punctaj pe care l-am dezvoltat în cadrul Academiei mele. O să vă arat cum să îl folosiţi pentru a obţine idei de tranzacţionare pe perechile valutare majore şi cele exotice, înainte de a oferi o concluzie pentru fiecare. Vom face o analiză care să cuprindă dolarul american, lira sterlină, moneda unică europeană, precum şi realul brazilian, rubla rusească şi lira turcească.

A treia lecţie continuă cu acelaşi proces, însă de data aceasta se aplică pieţei de acţiuni şi pieţei mărfurilor, inclusiv petrolului şi aurului. Fiecare listă vă va ajuta să înţelegeţi factorii care influenţează aceste pieţe, demonstrând procesul meu de luare a deciziilor, astfel încât să-l puteţi adapta stilului vostru de tranzacţionare. Voi încheia cu o analiză rapidă a graficelor pentru a verifica validitatea acestor idei dintr-o perspectivă tehnică.

Cea de-a patra lecţie va fi axată pe analiza tehnică şi pe modul cum strategiile bazate pe reguli vă pot ajuta să definiţi momentele de intrare şi ieşire dintr-o tranzacţie şi în acelaşi timp să aveţi control asupra emoţiilor. Voi demonstra acest lucru folosind un exemplu din "Turtle Traders" unde s-a respectat această strategie de tranzacţionare cu rezultate remarcabile. Vom acoperi şi noţiuni de risc şi de administrare a poziţiei şi vă voi împărtăşi câteva dintre metodele mele preferate din "Turtles".

În ultima sesiune vom relua toate aceste informaţii din perspectiva pieţelor globale în prezent cu ajutorul analizelor lui James Helliwell, Chief Investment Strategist. James şi cu mine vom analiza fiecare piaţă abordată pe parcursul lecţiilor, dar şi alte pieţe pe care le considerăm importante, în cazul în care sunteţi deja investiţi. Aici vom evidenţia niveluri tehnice importante şi trendurile atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Ne vom uita şi pe graficul meu preferat pe care îl analizez cu atenţie pentru a determina următoarea tranzacţie.

Puteţi accesa gratuit toate webinariile susţinute de Lex Van Dam prin înscriere la https://ro.xtb.com/lex-van-dam.

9. Ce sfat aţi da unui trader care citeşte acest interviu?

Investeşte în tine şi protejează-te. Fără înţelegerea lumii financiare, a analizei fundamentale şi tehnice, fără gestionarea riscului şi a psihologiei pieţelor, nu faci altceva decât să joci "la noroc" în lumea tradingului.

Cunoştinţele şi abilităţile de trader joacă un rol important în tranzacţionare şi investiţii, însă este necesar să îţi dezvolţi şi tăria de caracter, fapt realizabil doar cu ajutorul experienţei. Chiar dacă ai cel mai bun sistem de tranzacţionare scris pe hârtie, tăria de caracter va fi cea care va determina succesul sau eşecul unei tranzacţii. Ar trebui să rişti o sumă cât mai mică de bani, astfel încât să te obişnuieşti cu acest sentiment, ca să poţi câştiga această tărie de caracter despre care vorbesc.

Opinia mea este că ar trebui să fii mereu curios şi deschis să înveţi, să acumulezi cât mai multe cunoştinţe despre acest domeniu. Dacă faci toate aceste lucruri, atunci şansele să reuşeşti vor creşte, aşa cum s-a întâmplat şi altor traderi, inclusiv mie.

10. Haideţi să ne întoarcem la cursul de tranzacţionare. Dacă ar fi să alegeţi o parte a unei lecţii unde aţi dezvăluit elementul pe care îl consideraţi a fi crucial pentru abilităţile dumneavoastră de tranzacţionare, care ar fi această parte?

Aceasta este o întrebare grea! Ca trader este greu să îţi câştigi existenţa şi sunt multe abilităţi pe care le putem considera cruciale. Dar dacă ar fi să aleg totuşi cea mai importantă parte, aş alege lecţiile 4 şi 5. Asta pentru că în a doua parte a cursului am arătat cum să corelaţi analiza fundamentală şi cea tehnică, aplicând teoria în timp real pieţelor. În ceea ce priveşte sistemul meu, consider că analiza tehnică şi cea fundamentală sunt în egală măsură importante, iar utilizarea acestora împreună reprezintă cheia. Mai mult decât atât, nu ar trebui să uitaţi de administrarea riscului, noţiuni pe care le vom învăţa în cea de-a patra lecţie. Prin aplicarea corectă a procesului de analiză şi management al riscului aveţi toate şansele să câştigaţi în trading. Deci da, părerea mea este că elementul crucial se află în lecţiile 4 şi 5.

Puteţi accesa gratuit toate webinariile susţinute de Lex Van Dam prin înscriere la https://ro.xtb.com/lex-van-dam.

[Notă] Lex van Dam este un expert extern şi un trainer în domeniul financiar în cadrul Lex van Dam Trading Academy. Acesta nu este afiliat, recomandat sau sponsorizat de XTB, afiliaţii sau sucursalele acestei companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb