Reporter: Cum apreciaţi că a evoluat pregătirea muncitorilor şi specialiştilor din domeniul montajului de acoperişuri în ultimii ani?
Silviu Dumitrescu:Putem spune că pregătirea profesională este într-o continuă creştere calitativă, dar într-un ritm oarecum lipsit de coerenţă sau continuitate, numărul tinerilor care se îndreaptă către această meserie fiind destul de mic. Prin organizarea la Romexpo - Bucureşti a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperişuri, între 19 şi 21 noiembrie 2014, încercăm să atragem atenţia asupra necesităţii profesionalismului în acest domeniu şi să stimulăm tinerii să se îndrepte către această meserie cu un grad înalt de specializare, unde se lucrează la înălţime, în aer liber, indiferent de vreme şi climă, dar unde satisfacţiile sunt deosebite.
Reporter: Ce variante de şcolarizare sunt în domeniu?
Silviu Dumitrescu:Un montator profesionist trebuie să înveţe continuu, pentru că apar mereu noi sisteme de montaj, iar plaja de discipline şi produse este foarte largă: învelitoarea propriu-zisă, termoizolaţii, hidroizolaţii, structuri, mansardări, ferestre de mansardă, terase peste spaţii locuite, coşuri de fum, sisteme de drenaj etc. Din păcate, oferta de şcolarizare preuniversitară este limitată şi fără specializări clare, iar cursurile de calificare au o durată prea mică şi o dotare săracă. Sarcina aceasta a fost preluată în bună măsură de firmele specializate, astfel încât meseria se învaţă în situaţii concrete, pe şantier, ceea ce rezolvă oarecum o parte a problemei.
De asemenea, companiile producătoare organizează cursuri de specializare şi training-uri. Totuşi, o pregătire în rândul viitorilor specialişti ar trebui mai bine sistematizată, iar în Occident avem nenumărate exemple de şcoli concepute pe baza parteneriatelor între sistemul de învăţământ de stat, firmele de execuţie şi producătorii de materiale.
Reporter: Cum apreciaţi fenomenul concurenţei neloiale de pe acest segment de piaţă?
Silviu Dumitrescu:Concurenţa neloială porneşte de la folosirea materialelor de proastă calitate şi a muncitorilor cu o calificare deficitară, astfel încât ne-am confruntat cu un război al preţurilor, la care şi beneficiarul amator de chilipiruri a fost complice. Din fericire, în ultimii ani, beneficiarii s-au mai educat, deoarece a existat o avalanşă de lucrări eşuate - învelitori prin care plouă, termoizolaţii slabe, acoperişuri dezmembrate la prima rafală de vânt, ca să nu mai vorbim de estetică.
Reporter: Cât la sută din noile acoperişuri sunt montate de către specialişti şi muncitori calificaţi în domeniu?
Silviu Dumitrescu:Este greu de stabilit, atâta vreme cât nu există un sistem pus la punct de evaluare a calităţii montajului. Pot doar să vă spun că o bună parte dintre lucrările preluate de firmele profesioniste de montaj sunt, de fapt, reparaţii sau refaceri ale unor lucrări de proastă calitate. De cele mai multe ori, repararea unui acoperiş montat rău este imposibilă, deci se execută un acoperiş nou.
În cazul construcţiilor noi, majoritatea lucrărilor se execută în mod profesionist.
Reporter: Cum te poţi asigura că îţi montezi acoperişul cu o echipă de specialişti?
Silviu Dumitrescu:Nu este foarte complicat: verifici portofoliul, referinţele şi, nu în ultimul rând, brandurile pe care le montează acea echipă. Un producător de marcă este foarte atent cui încredinţează materialul ca să fie montat, deoarece un eşec de montaj îi poate afecta imaginea. Este posibil şi ca un material mai slab să fie pus în valoare de un montator bun, dar depinde cine oferă garanţia şi cine îşi asumă riscurile.
Reporter: Vă mulţumesc!
În paralel cu Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperişuri, din perioada 19-21 noiembrie 2014 Romexpo - Bucureşti, se desfăşoară expoziţia specializată Best Roofs & Facades. Încă vă puteţi înscrie ca expozanţi!
Detalii pe www.acoperismagazin.ro