AEI: ANRE nu a pregătit corespunzător liberalizarea pieţei de energie electrică şi propune vouchere ca soluţie de compromis

M.B.
Comunicate de presă / 17 februarie

AEI: ANRE nu a pregătit corespunzător liberalizarea pieţei de energie electrică şi propune vouchere ca soluţie de compromis

Energia Inteligentă (AEI) atrage atenţia asupra lipsei de pregătire a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) pentru liberalizarea pieţei de energie electrică de la 1 aprilie 2025, potrivit unui comunicat emis redacţiei. ANRE nu a implementat măsuri concrete care să protejeze consumatorii în faţa creşterii semnificative a preţurilor şi, în schimb, propune un sistem de vouchere ca soluţie de sprijin financiar, fără o analiză clară a impactului asupra consumatorilor vulnerabili.

ANRE ar fi propus Guvernului acordarea unui voucher lunar de 36 de lei pentru un consum de 150 kWh, timp de nouă luni. Acest mecanism ar urma să fie aplicat fără a ţine cont de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor, ceea ce poate genera inechităţi sociale, avertizează AEI.

Analiza AEI asupra ofertelor existente în Bucureşti arată că preţurile energiei electrice după liberalizare vor fi semnificativ mai mari decât cele plafonate în prezent. De exemplu, oferta Restart Energy One SA indică un preţ de 1,3 lei/kWh, ceea ce determină o creştere a facturii cu 91% pentru consumatorii de 100 kWh/lună şi cu 63% pentru cei cu 150 kWh/lună. Aplicarea voucherului propus de ANRE reduce creşterea facturii, însă aceasta rămâne semnificativă: 38% pentru consumatorii de 100 kWh şi 33% pentru cei de 150 kWh, conform comunicatului.

În cazul Premier Energy, preţul energiei electrice după liberalizare va fi 1,48 lei/kWh, ceea ce va conduce la o creştere de 118% pentru 100 kWh şi 85% pentru 150 kWh. Chiar şi cu aplicarea voucherului, facturile vor fi mai mari cu 65% şi 55%, comparativ cu preţurile actuale.

Oferta PPC variază între 1,34 şi 1,43 lei/kWh, determinând o creştere de 110% pentru 100 kWh şi 73% pentru 150 kWh. După aplicarea voucherului, facturile vor fi în continuare mai mari cu 57% şi 43%. În alte regiuni ale ţării, din cauza tarifelor de distribuţie mai ridicate, creşterea facturilor ar putea fi cu până la 10% mai mare decât în Bucureşti.

AEI subliniază că acordarea voucherelor exclusiv pe baza consumului lunar ignoră realităţile sociale ale consumatorilor. Astfel, persoane care depăşesc 150 kWh/lună din cauza necesităţilor de încălzire electrică, utilizării pompelor de căldură sau a hidrofoarelor nu vor primi sprijin, în timp ce gospodării cu un consum mai mic, dar care nu se află într-o situaţie financiară dificilă, vor beneficia de aceste vouchere.

"O pregătire corectă a liberalizării pieţei de energie electrică ar fi trebuit să includă, în primul rând, criterii clare şi echitabile de identificare a consumatorilor vulnerabili, potrivit aceleiaşi surse. Voucherele ar fi putut reprezenta un mecanism complementar, dar doar după ce ar fi fost stabilit un sistem echitabil de sprijin. În schimb, propunerea ANRE pare o încercare de a evita asumarea responsabilităţii pentru efectele unei liberalizări haotic pregătite", a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb