AEI: Miopia Europei privind noile tendinţe de creştere a preţului la gaze sau Caii Troieni ai GAZPROM care-i fac jocurile

T.B.
Macroeconomie / 7 iunie

AEI: Miopia Europei privind noile tendinţe de creştere a preţului la gaze sau Caii Troieni ai GAZPROM care-i fac jocurile

Un Tribunal Internaţional din Elevenţia a stabilit la mijlocul lunii mai 2024, în cadrul disputei dinntre UNIPER Global Commodities Germania si GAZPROM Export LLC Rusia, bazată pe contracte de livrare de gaze pe termen lung între cele două părţi, neonorate de GAZPROM, dreptul UNIPER prin executorii desemnaţi la nivel de bloc, de a încasa contravaloarea gazelor livrate în prezent de GAZPROM în urma livrării gazelor în Europa, se arată într-un comunicat al AEI, remis redacţiei.

UNIPER Germani este una dintre cele mai mari companii de vânzare a gazelor din Europa, era unul dintre cei mai mari clienţi ai grupului rus de gaze GAZPROM şi unul dintre cei cinci parteneri financiari occidentali pentru gazoductul de la Marea Baltică, Nord Stream 2, care a fost finalizat, dar nu a fost pus în funcţiune, din cauza autorizaţiilor restante şi ulterior a războiului din Ucraina, potrivit sursei.

Din 14 iunie 2022, Uniper a primit doar 40% din volumele sale de gaze garantate contractual, de la GAZPROM şi a trebuit să achiziţioneze cantităţi de înlocuire, cu costuri mari. UNIPER a fost salvat de statul German prin garanţii şi plăţi de garanţie pentru a-şi putea continua activitatea. Încetarea livrărilor de gaze către Germania, încălcând efectiv mai multe obligaţii contractuale, rezultând daune pentru Uniper în valoare de două miliarde euro, arată datele comunicatului.

În timp ce Gazprom a suspendat furnizarea de gaze către multe ţări din UE, în anul 2022, Austria şi Ungaria, au continuat să primească gaze ruseşti, alături de Croaţia, Serbia şi Macedonia de Nord, adaugă sursa.

Săptămâna trecută reprezentantţi ai celor două ţări (Austria/Ungaria) au sesizat pericolul asupra UE, a preluării controlului asupra plăţilor făcute de OMV Gas Marketing & Trading Austria şi MVM Ungaria asupra GAZPROM, respectiv să recupereze aceşti bani pentru plata datoriilor UNIPER şi să blocheze astfel ca banii să ajungă la GAZPROM.

Dar sunt aceste poziţii luate pentru apărarea Europei?

OMV Gas Marketing & Trading a prezentat pe data de 21 mai 2024 că gigantul rus GAZPROM ar putea stopa livrările către Austria ca urmare a unei decizii al unui tribunal străin obţinută de o mare companie de gaze din UE. A fost şi momentul în care preţul gazelor pe bursa TTF a crescut cu 9%.

După 10 zile Ungaria a creat din nou incertitudini cu privire la fluxurile de gaze ruseşti şi eventualele dispute legate de plăţi în urma decretului semnat de Victor Orban privind blocarea accesului la banii plătiţi către GAZPROM. A fost o nouă excaladare a preţului gazelor pe bursa TTF din Olanda. Preţurile TTF pentru luna de referinţă următoare a crescut la 38,70 EUR/MWh în primele tranzacţii de luni dimineaţa - o creştere de 10% de la o sesiune la alta şi un maxim al ultimelor şase luni, transmite sursa.

Conform lui Dumitru Chisăliţă, preşedinte AEI a declarat: "În mod fals acest lucru a fost atribuit în principal unei întreruperi neplanificate în Norvegia, traderii din Europa Centrală şi de Est (ECE) consideră că factorul principal care a contribuit la această situaţie este şi decretul maghiar care blochează plătile pentru importurile de gaze ruseşti către alte companii decât GAZPROM Export. Premierul Ungariei, Victor Orban, a emis decretul pe data de 30 mai 2024. pentru a proteja plăţile pentru gaze ruseşti".

Măsura lustă de Ungaria este fără precedent şi este posibil să încalce legile internaţionale de arbitraj. Dar, dincolo de suspiciunile prezentate mai apare şi una în plus: modul în care UE se va îndrepta impotriva Ungariei care blochează o decizie a unui tribunal internaţional.

"De remarcat că aceste creşteri ale preţului gazelor pe burse, nu afectează semnificativ preţurile gazelor achiziţionate în cele două ţări, dar crează avantaje GAZPROM", mai transmite preşedintele AEI.

Peste toate acestea se poate observa o tendinţă de creştere a cantităţiilor de gaze naturale livrate de grupul energetic rus GAZPROM către Europa în luna mai 2024 care au crescut cu 7,3% faţă de luna aprilie 2024 şi cu 39% faţă de luna mai 2024 a anului trecut. Conform ENTSOG tranzitul de gaze via Ucraina, arată că media exporturilor zilnice de gaze ruseşti prin conducte spre Europa a crescut în luna mai 2024 până la 89,5 milioane de metri cubi, de la 83,4 milioane de metri cubi în luna aprilie 2024 şi 64,5 milioane metri cubi în luna mai 2023, potrivit sursei.

Pe fondul relaxării şi a preocupării pentru alegeri, negocieri post alegeri, formarea viitorului Parlament European etc, este posibil să asistăm în iarna următoare, la o creştere uşoară a preţului gazelor în UE şi a recâştigării dependenţei de gazele ruseşti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Respect Viktor Orban. Incredibil, il dispretuiam pe acest om, asta pentru ca era pace, el era cam prea butucanos, avem lux si confort in Europa si timp pentru eurovizioane cu barba. Acum il consider un erou cum Romania a avut doar foarte rar in istorie: Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Regele Carol I.

    romania are gaze.

    Au refuzat austriecii de la OMV sa le scoata.

    Numai daca le iau ei pe toate si fac pretul , asa cum a zis rusul 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb