Un număr de 40 de experţi internaţionali şi români în ecoturism au semnat o scrisoare de susţinere pentru dezvoltarea durabilă prin ecoturism la Roşia Montană, anunţă Asociaţia de Ecoturism din România (AER), care precizează că "această zonă are posibilitatea să se dezvolte armonios prin ecoturism".
Astfel, semnatarii scrisorii consideră oportun ca actualul Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Roşia Montană să permită opţiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism printr-un concept modern specific unei dezvoltări durabile ce permite activităţi din domeniul ecoturismului, agriculturii şi serviciilor adiacente, se arată într-un comunicat de presă.
Experţii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de distrugerea ireversibilă a unor bogăţii naturale şi culturale, dacă proiectul de exploatare propus de RMGC va deveni realitate.
"Zona poate deveni un exemplu, la nivel european, de dezvoltare alternativă, cu deplin respect pentru comunitate şi natură", declară Bogdan Papuc, Director AER. "Considerăm că această zonă are posibilitatea să se dezvolte armonios prin ecoturism, dacă acestui tip de dezvoltare i se crează premizele pentru a exista", a precizat acesta.
Semnatarii fac parte din organizaţii precum: Naturefriends International, WWF - Programul Dunăre Carpaţi, Asociaţia Norvegiană de Ecoturism, Asociaţia Estoniană de Ecoturism, Ecotourism Ireland, ECEAT (Centrul European pentru Eco şi Agro Turism), BirdLife Belarus, Ecotrans, Federaţia EUROPARC, Ecological Tourism in Europe (ETE), Polish Tourism Organization, Estonian Tourism Board sau chiar din mediul academic, cum ar fi Estonian University of Life Sciences sau Universitatea NAPIER din Edinburgh. Lista a fost completată de proprietari de afaceri în ecoturism din ţară sau străinătate, potrivit sursei citate.