AFACEREA ROMPETROL Cristina Chiriac:"Statul va pierde, clar,din această tranzacţie"

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2013

Cristina Chiriac:"Statul va pierde, clar,din această tranzacţie"

Interviu cu doamna Cristina Chiriac, analist economic, fost vice-preşedinte AVAS

Reporter: Cum comentaţi înţelegerea dintre statul român şi Rompetrol prin care statul îşi va vinde o parte din acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinare, preţul vehiculat fiind sub valoarea datoriei istorice de 500 de milioane de euro?

Cristina Chiriac: Mult controversata privatizare a societăţii Rompetrol Rafinare SA mai produce turbulenţe în economia românească, fiind încă un punct nevralgic sau poate chiar călcâiul lui Ahile.

516 milioane de euro reprezenta datoria Rompetrol Rafinare SA către Statul român prin Ministerul Economiei, creanţă ce a făcut obiectul unei majorări de capital social în octombrie 2011, Statul Român redevenind cel mai mare acţionar, cu un procent de 44,69% din capitalul social la data mai sus menţionată.

Ce a făcut Ministerul Economiei să îşi protejeze interesele şi cum a înţeles să îşi valorifice poziţia de control... s-a văzut?!

Am putea spune că nu a făcut nimic, ba dimpotrivă a pierdut poziţia de control în decursul unui an calendaristic, a asistat la deprecierea acţiunilor, dar şi la iminenta preluare a unui pachet de acţiuni de pe piaţa liberă de către Rompetrol Group NV, acesta din urma urmărind clar preluarea controlului.

De ce nu a vândut Ministerul Economiei pachetul de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare SA în anul 2011 sau în 2012?

Strategie!

Acesta este cuvântul pe care îl tot auzim vehiculat!

Însă strategia este să nu vinzi în perioada de criză, când toată lumea ştie că preţurile sunt mici, strategia înseamnă să găseşti un investitor serios şi cu o conduită economică impecabilă şi dacă totuşi decizi să vinzi, atunci alege cea mai bună metodă - transparentă şi competitivă.

De ce mai doreşte statul să rămână acţionar semnificativ, aceasta este o altă întrebare la care Guvernul sau strategii vor trebui să răspundă.

În ultima perioadă, Ministerul Economiei a eşuat lamentabil în toate încercările de a valorifica activele Statului, acestea finalizându-se mai degrabă cu insolvenţe.

Reporter: Premierul a declarat recent că înţelegerea include şi investiţii ale grupului kazah de un miliard de dolari în România. Cum comentaţi?

Cristina Chiriac: Statul va pierde, clar, din această tranzacţie!

Orice îngrădire contractuală (atunci când vorbim de vânzări de acţiuni sau active, începând cu anul 2007) este exclusă, conform noilor prevederi în vigoare, aşa că nu putem vorbi decât, poate, de o înţelegere verbală.

Dacă aveau 1 miliard de dolari ar fi achitat creanţa deţinută de statul român şi le-ar fi fost mult mai uşor apoi.

Sunt sceptică şi înclin să cred mai degrabă că acest lucru nu se va adeveri integral niciodată, mai ales, având în vedere conduita investitorului faţă de autorităţile române, care nu este una tocmai pozitivă.

Reporter: Care ar fi motivele statului să vândă participaţia în acest moment, dupa ce kazahii s-au prevalat de hiba legislativă pentru a nu-şi plăti datoria cash?

Cristina Chiriac: În contextul actual, când toate ţările încearcă să îşi consolideze economiile de piaţă, conservând în mod deosebit palierele economice ce ţin de domeniul resurselor, orice motivaţie în acest sens este lipsită de consistenţă.

Aşa cum se creionează această privatizare, pare mai degrabă o dorinţă a statului de a închide un capitol cât mai repede şi nu de a schimba o traiectorie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Stimata Doamna Analist,

    V-am citit si Inaltele Exprimari despre Oltchim din urma cu cca 10-12 zile. Si va spun ca lunea toata lumea castiga la loto. 

    Asa si cu Petromidia. Cine obliga statul roman sa vanda pachetul de 44.5 % sub valoarea datoriei de recuperat cca 550 milioane dolari. 

    Mingea se afla in terenul statului roman .Acest pachet valoreaza intre 1,2 - 1,5 miliarde dolari.Ne impiedica cineva sa-l valorificam?

    domnul Make nu poate fi convins a candida la prezidentiale in 2014 nu-mi ramane altceva decat sa depun o munca asidua de convingere. Prin urmare in cazul in care sunt in campanie electorala va rog urmatoarele puncte sa le urmati:

    1. Portul Constanta devine port strategic pentru piata libera transatlantica care se va intinde de la Marea Neagra pana in California (plagiat presa germana) 

    2. Constructia terminal gaze lichefiate si extindere capacitate constructie nave Mangalia respectiv Constanta datorita intrarii pe piata a Romaniei ca tara de inmatriculare a navelor unanim acceptata in Europa pentru standardele inalte. 

    3. Revigorarea sistemului energetic national pe regiunile fostelor provincii romanesti Moldova, Transilvania, Tara Romaneasca ingloband un mix de energie verde si fosila. 

    4. Incurajarea cercetarii si arondarea institutelor pe langa marile complexe industriale care vor fi sustinute din bani europeni, avand la baza faptul ca aceste entitati au fost ridicate in aceeasi perioada cu cele din UE a tarilor membre fondatoare, diferenta fiind data doar de faptul ca in timp ce in Romania dobanda era tripla cele din vechea Europa au avut posibilitatea de a se retehnologiza la nivelul STATE OF THE ART , exemplul cel mai edificator fiind Schwechat-Oltchim anul de fabricatie 1966 fiind comun amandurora. 

    5. Introducerea sistemului dual de invatamant unde se va putea obtine pe langa o diploma universitara si o calificare profesionala venind in intampinarea efectelor globalizarii cu efecte devastatoare precum in Grecia, Spania, Italia. 

    6.Sustinerea sistemului de sanatate prin infiintarea unui fond suveran de investitii ale carui resurse provenite din redeventele pe bogatiile naturale ale tarii nu vor avea avea alta directionare decat acea catre domeniul medical si de ingrijire a batranilor. 

    7. Acordarea unei atentii deosebite pentru dezvoltarea de pe bancile scolii a interesului vizavi de cultura si constientizarea importantei dezvoltarii intelectuale pentru a face din homo imperfectus omul responsabil pentru declaratiile si actiunile sale, o mare parte a acestor venituri necesare fiind obtinute prin impozitarea diferentiata pana la 75 % din venituri in functie de procentajul de emisiuni politice ale respectivelor canale ajungand pana la acordarea de subventii pentru emisiunile de imbogatire a culturii generale.

    Pentru sugestii si sesizari sunt recunoscator colegilor mei comentaci :-) 

    Cand vad comentand pe cineva de la AVAS unde sau nasit marile tepe si tradari din economia romaniei ma intreb de ce ne mai intoxica acesti tradatori cu minciunile lor pentru ca conform paradoxului micinosului "Eu mint" ei nu mai pot spune adevarul.

    Kazahii au mai mult decat controlul la Petromidia ! Cum a dobandit si de cine Patriciu controlul la Petromidia ? 

    De ce as plati o datorie pe care pot sa nu mai platesc(asa mia spus patriciu cand mi-a vandut) si nu as face altceva cu acel miliard pe care il am ?

    Cercetati de la izvoare daca vreti Adevarul ! 

    Cel mai bun articol despre aceasta tranzactie, un om care stie despre ce vorbeste si care, are curajul, sa spuna lucrurilor pe nume. Ceilalti sa ne lase, Radu Sarbu a vandut RRC, iar Vulpescu a vandut Oltchim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb