AFACERI CU ALCOOL Ca să îi poată controla, ANAF mai răreşte din producătorii de alcool

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 11 august 2006

Radu Morariu, vicepreşedinte GARANT: "Problemele sociale pe care le va crea impunerea producţiei minime vor fi uriaşe şi inclusiv producţia de fructe va avea de suferit"

Eliminarea evaziunii fiscale din domeniul producţiei de alcool a determinat Autoritatea Naţională de Administrare Fis-cală (ANAF) să propună Ministerului Justiţiei o lege prin care "vrem să închidem o portiţă legislativă de care se foloseau cei din domeniul producţiei de alcool ca să evite pentruse bucurau prin evitarea plataăţii accizelor", a spus Sebastian Bodu, şeful ANAF.

Modificările care privesc impunerea accizei la anumite categorii de produse vor fi introduse în Codul Fiscal cât de curând, deoarece "din punct de vedere al ANAF termenul de şase luni necesar modificărilor aduse Codului Fiscal înainte ca acesta să se aprobe nu se aplică deoarece acest domeniu este de administrare fiscală şi eva-ziune", a spus Sebastian Bodu.

Proiectul de lege prevede ca instalaţiile de producere a alcoolului să fie expertizate pentru a se stabili capacitatea de producţie, iar producătorii trebuie să fie proprietarii instalaţiilor de producţie pentru ca, în caz de evaziune fiscală, statul să recupereze prejudiciile prin confis-carea acestor bunuri. Mai mult, capacitatea de producţie minimă pentru care se poate obţine autorizaţia de funcţionare este de minim 100 de hectolitri pe zi, ceea ce va face, în opinia şefului ANAF să dispară majoritatea producătorilor, deoarece majoritatea dintre ei produc astăzi sub acest nivel.

"Depinde de ei câţi vor dispărea pentru că dacă îşi măresc capacitatea de producţie vor funcţiona în continuare", spune Sebastian Bodu, amintind că "Uniunea Europeană ne-a semnalat că o parte dintre aceştia trebuie să dispară, din moment ce în Italia sunt câteva zeci de producători de alcool, iar la noi peste 2.000". Bucuria ANAF este însă faptul că "vor rămâne puţini producători uşor de controlat".

Preşedintele Autorităţii Fiscale a mai spus că "este strigător la cer ca 80% din producţia unei rafinării să o constituie produsele neaccizabile, când de fapt producţia este alcătuită din combustibili accizabili", adăugând că "60% din produsele realizate de rafinării vor fi accizate".

Proiectul legislativ prevede ca inclusiv transportul produselor accizabile să fie urmărit din satelit prin sistem GPS "pentru a putea urmări transportul de la ieşirea din fabrică până la destinaţie", a spus Bodu. Nu în ultimul rând fabricile vor trebui să funcţioneze la 80% din capacitatea stabilită prin expertiză pentru că "nu mai poţi spune că nu produci decât la 30% din capacitate pentru că bate soarele prea tare, şi să faci evaziune cu restul producţiei", susţine şeful Autorităţii, adăugând că "inclusiv riscul pierderilor timbrelor şi banderolelor fiscale va fi suportat de producător şi nu de stat pentru a nu mai exista incendii închipuite şi furturi false".

Neplata accizelor la termen va atrage suspendarea autorizaţiei şi pierderea garanţiei.

Producătorii se plâng de efecte sociale dezastruoase

Radu Morariu, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice "Garant", ne-a spus: "Ne întrebăm cum va trece acest proiect de Parlament pentru că este anticonstituţional întrucât se elimină libertatea de iniţiativă". Domnia sa a spus că "majoritatea producătorilor produc 50 de hectolitri pe zi şi niciun cazan de ţuică nu produce peste 100 de hectolitri", adăugând că "nu poate închide aproximativ 30.000 de cazane de ţuică din care doar 10.000 au capacitate mai mare şi prestează pentru producătorii de fructe".

Urmările sociale pe care le estimează Radu Morariu sunt uriaşe deoarece "în zonele de deal şi submontane oamenii trăiesc din astfel de activităţi, iar la trei gospodării există un cazan", adăugând că "multe fructe precum merele şi prunele nu pot fi consumate toate în stare proaspătă", urmând ca surplusul să se piardă.

Cu toate că "România a înregistrat la UE un număr de 21 de mărci de ţuică şi rachiuri naturale, multe din acestea vor dispărea", spune vicepreşedintele "Garant" care crede că "deşi am insistat ca multe prevederi să fie incluse în Codul Fiscal, putem spune că limitarea producţiei nu va ţine".

Deşi Sebastian Bodu a spus că mulţi producători vor dispărea, "el poate nu ştie că autorizaţia este valabilă cinci ani cu confirmare anuală şi nu îi poate face să dispară dacă textul Codului Fiscal nu prevede asta", spune Morariu. În privinţa evazioniştilor, domnia sa crede că "cei care sunt prinşi cu banderole false şi alcool nejustificat nu trebuie să beneficieze doar de revocarea pe şase luni a autorizaţiei, ci de suspendarea ei cu posibilitate de reautorizare peste cinci-şase ani" adică, suficient timp să iasă de pe piaţă.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb