Afaceri în creştere şi profit în scădere uşoară la "Transgaz"

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2011

Afaceri în creştere şi profit în scădere uşoară la "Transgaz"

Broker: Rezultatele confirmă poziţia stabilă a companiei, însă nu dovedesc încă forţa necesară pentru majorarea afacerilor

Profitul companiei naţionale de transport de gaze "Transgaz" Mediaş (n.r. TGN) a scăzut uşor după primele nouă luni ale acestui an de la 284,2 milioane de lei în primele trei trimestre ale anului trecut la 283,9 milioane de lei. În perioada analizată, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 2,7%, de la 915,7 milioane lei la 940,4 milioane lei, se arată în raportul financiar al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti.

"Rezultatele raportate arată o viteză a afacerilor aproape identică cu cea de anul trecut", ne-a declarat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Potrivit domniei sale, "Trans-gaz" are, în acest moment, un rezultat de aproape 2,5 ori mai mare decât cel bugetat pentru întreg anul 2011. "Rezultatele sunt aproape identice cu cele din trimestrul al treilea din 2010, ceea ce, pe de o parte, confirmă poziţia stabilă pe care o are Transgaz, însă nu dovedeşte încă forţa necesară de a-şi majora afacerile".

Domnul Tihon este de părere că, spre finalul anului, putem asista la o revenire a preţului acţiunilor Trans-gaz, în contextul în care investitorii se aşteaptă justificat la o rată de dividend ridicată. "Această creştere o văd posibilă doar în condiţiile în care stresul de pe pieţele financiare se epuizează", a precizat brokerul citat.

Analistul "Intercapital Invest" Daniela Ropotă a comentat: "Trans-gaz a obţinut la nouă luni 2011 un rezultat similar celui de anul trecut, scăderea rezultatului din activitatea de exploatare fiind compensată de creşterea rezultatului din activitatea financiară. Performanţele financiare au fost influenţate negativ de cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe şi personalul, dar pozitiv de cantitatea mai mare de gaze transportate şi de veniturile financiare provenite din diferenţele de curs valutar favorabile".

Potrivit domniei sale, faţă de ţintele stabilite pentru anul 2011, rezultatele la nouă luni sunt foarte bune, profitul net estimat fiind deja depăşit cu 149%, iar veniturile totale fiind realizate în proporţie de 82%.

Doamna Ropotă opinează că, până la finalul anului, titlurile Transgaz vor urma tendinţa generală a pieţei, corelaţia putând fi mai mică în cazul apariţiei unor noutăţi legate de reglementările din domeniu, sau de proiectele Nabucco şi South Stream".

Veniturile Transgaz Mediaş au crescut cu 5,9%, de la 968,8 milioane de lei la 1,02 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au crescut cu 8,6%, de la 631,6 milioane de lei la 686 de milioane de lei

Compania îşi motivează creşterea cheltuielilor prin majorarea valorii amortizării mijloacelor fixe puse în funcţiune după începutul lunii septembrie a anului trecut, avansul cheltuielilor cu salariile corelată cu creşterea productivităţii muncii şi plata unei taxe de acordare licenţă pentru trasport gaze şi tranzit internaţional.

Cheltuielile pentru investiţii au fost cu 62,8% mai mici, de 119,75 milioane lei, de la 322,5 milioane lei în aceeaşi perioadă din anul precedent.

Compania Transgaz este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, care deţine 73,5% din capital, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de aproape 15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb