Afacerile GDF SUEZ Energy au scăzut cu 5%

Ziarul BURSA #Companii / 2 septembrie 2013

Afacerile GDF SUEZ Energy au scăzut cu 5%

Compania GDF SUEZ Energy România, parte a grupului francez GDF SUEZ, a înregistrat o cifră de afaceri de 2,24 miliarde lei în primul semestru, în scădere cu 5,6%, şi un profit net în creştere cu 35,6%, la 352,5 milioane lei, potrivit raportului semestrial remis Bursei.

Potrivit raportului, rezultatul global net a totalizat 359,6 milioane lei, faţă de 260,8 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

"Profitul din exploatare a crescut cu 35%, înregistrând valoarea de 428,4 milioane lei la 30 iunie 2013, comparativ cu 317,7 milioane lei la 30 iunie 2012. Această creştere se datorează în principal unor cheltuieli mai reduse cu achiziţia de gaze naturale din import şi a unui coş de gaze mai redus pentru clienţii reglementaţi. Impactul scăderii cheltuielilor de achiziţie gaz, coroborat cu impactul creşterilor de preţ au dus la o recuperare parţială a veniturilor amâ­nate din anii anteriori cuvenite GSER conform metodologiei de reglementare. Totuşi, se aşteaptă ca recuperarea să încetinească semnificativ pentru restul anului", se spune în raport.

Veniturile din furnizarea de gaze, cu ponderea cea mai ridicată în afaceri s-au redus cu 8,4% în perioada analizată, de la 2,05 miliarde lei la 1,88 miliarde lei, iar cele din distribuţia de gaze au fost mai mici cu 9%, plasându-se la 171,4 milioane lei.

În raport se precizează că declinul veniturilor din furnizarea de gaze a fost cauzat de o scădere a volumelor livrate cu 15%, pe fondul unor temperaturi medii mai ridicate comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

În schimb, compania şi-a majorat în perioada de referinţă veniturile din furnizarea de electricitate cu 8,6%, până la 98,6 milioane lei.

Spre deosebire de primul semestru al anului trecut, GDF SUEZ Energy România a raportat în primele şase luni din acest an şi venituri din producţia de electricitate (6,5 milioane lei), respectiv din certificate verzi (26,7 milioane lei).

La rubrica alte venituri, compania indică suma de 55,2 milioane lei pentru primul semestru din 2013, faţă de 40,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile cu achiziţia de gaze ale companiei au scăzut cu 25% în primul semestru, la 1,14 miliarde lei, iar cele cu transportul şi depozitarea gazelor au avansat cu 7%, până la 201,2 milioane lei.

Pentru cumpărarea de electricitate, GDF SUEZ Energy a înregistrat cheltuieli de 80,4 milioane lei, în creştere uşoară, iar costurile pentru materiale consumabile au crescut de la 23,7 milioane lei la 31,4 milioane lei.

Cheltuielile cu beneficiile angajaţilor au urcat cu aproximativ 30 milioane lei în prima jumătate a acestui an, plasându-se la 146,6 milioane lei.

La categoria alte cheltuieli este trecută suma de 133,7 milioane lei, de două ori mai mare faţă de semestrul I al anului trecut. Pe de altă parte, cheltuielile cu amortizarea şi deprecierea au crescut de la 66,6 milioane lei la 77,7 milioane lei în perioada analizată. Rezultatele financiare, consolidate şi interimare, au fost calculate potrivit standardelor internaţionale de raportare IFRS.

GDF Suez ar putea să demareze lucrări de explorare a gazelor de şist în Europa

Grupul francez GDF Suez, deţinătorul celei mai mari reţele de transport a gazelor naturale din Europa, analizează posibilitatea demarării lucrărilor de explorare a petrolului şi gazelor de şist în Germania, Polonia, Marea Britanie şi America Latină, transmite Bloomberg. "Avem deja o serie de lucrări mici în Germania", a declarat directorul general de la GDF Suez, Gerard Mestrallet, adăugând că pe lista ţărilor aflate în atenţia grupului se mai află Brazilia şi Chile. "Pentru moment, evaluăm şi analizăm. Ulterior vom lua o decizie", a precizat Gerard Mestrallet, citat de Agerpres. Intrarea GDF Suez pe segmentul explorării gazelor de şist vine în condiţiile în care Franţa interzice fracturarea hidraulică, metoda utilizată în prezent pentru extragerea gazelor de şist. Gerard Mestrallet alături de directorul general de la Total SA, Christophe de Margerie, au cerut în mod public o modificare a politicii Franţei în acest domeniu.

"Este incredibil că închidem ochii la gazele de şist", a declarat Jean-Louis Schilansky, preşedintele grupului de lobby Union Francaise des Industries Petrolieres, adăugând: "Franţa se va găsi izolată în acest domeniu şi acest lucru nu e bine. În prezent, suntem singuri alături de Bulgaria".

Parlamentul francez a interzis fracturarea hidraulică în 2011, sub mandatul lui Nicolas Sarkozy. Actualul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, a declarat şi el luna trecută că nu va aproba fracturarea hidraulică. Organizaţiile de protecţie a mediului înconjurător atrag atenţia asupra faptului că metoda de extragere a gazelor de şist, fracturarea hidraulică, este una controversată. Această tehnologie constă în injectarea la mare presiune de apă amestecată cu nisip şi produse chimice pentru eliberarea gazului din rocă, ceea ce ar putea contamina apele subterane.

GDF SUEZ Energy România (fosta companie Distrigaz Sud), distribuitor şi furnizor de gaze şi electricitate, are 1,4 milioane de clienţi în Bucureşti şi 18 judeţe, potrivit Mediafax. Din grupul GDF SUEZ Energy România mai fac parte Distrigaz Sud Reţele şi Distrigaz Confort, alături de alte două firme cu activităţi de producţie de energie eoliană, Brăila Winds şi Alizeu Eolian.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb