Guvernul francez mizează pe transferurile de bolnavi pentru a slăbi presiunea asupra spitalelor din regiunea pariziană excedate de numărul mare de pacienţi cu COVID-19, însă executivul va trebui să decidă rapid asupra unui posibil nou lockdown în această zonă vastă, cea mai populată din Franţa şi care numără 12 milioane de locuitori, informează Agerpres.
Cu şase evacuări zilnice pe cale aeriană începând de luni, apoi cu o "operaţiune mai amplă" cu trenuri de mare viteză medicalizate la sfârşitul săptămânii, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal, autorităţile sanitare estimează la circa o sută transferurile de pacienţi ce sunt îngrijiţi la serviciile de reanimare ale regiunii pariziene (Ile-de-France) spre alte regiuni, până la sfârşitul acestei săptămâni.
Operaţiunea ar urma să permită reducerea presiunii pe care o resimt cadrele medicale din spitalele din zonă, unde totalul capacităţilor iniţiale a fost atins, cu peste 1.100 de bolnavi de COVID-19 aflaţi duminică la reanimare.
La nivelul întregii ţări, în acest weekend erau peste 4.100 de pacienţi la serviciile de terapie intensivă rezervate celor mai grave cazuri, însă sub nivelul vârfului înregistrat toamna trecută în timpul celui de-al doilea val, de 4.900.
Potrivit preşedintei regiunii Ile-de-France, Valerie Pecresse, creşterea numărului de contaminări din ultimele zile se explică prin prezenţa "variantei britanice", care "nu este doar mai contagioasă, ci şi mai mortală". Ea a declarat la televiziunea publică France 2 că nu se opune unor restricţii justificate, dacă acestea sunt proporţionate.
"Există doar două tratamente care sunt cunoscute astăzi ca fiind eficace împotriva epidemiei: carantina şi vaccinarea. Iar vaccinarea va avea efect abia după câteva luni, în timp ce noi vorbim aici în termeni de săptămâni", a declarat la postul de radio France Inter directorul medical pentru situaţii de criză al Asistenţei Publice - Spitale din Paris (AP-HP), Bruno Riou.
Peste 5 milioane de francezi au fost inoculaţi cu cel puţin o doză de vaccin, dintre care 2,2 milioane au fost vaccinaţi cu două doze.
Potrivit lui Bruno Riou, transferurile de bolnavi nu sunt "o supapă de presiune" şi "chiar dacă situaţia nu este încă scăpată de sub control, ea va fi".
Virusul circulă în continuare în mod activ în regiunea pariziană, unde rata de incidenţă se situa deja pe 11 martie la 391 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile, comparativ cu 348 în urmă cu o săptămână.
Săptămâna trecută autorităţile regionale în domeniul sănătăţii au dat "ordin ferm" spitalelor şi clinicilor să amâne 40% dintre activităţile lor medicale şi chirugicale.
La un an după primul lockdown, COVID-19 apasă în continuare asupra vieţii de zi cu zi în Franţa: interdicţie de circulaţie începând cu orele 18:00, restaurante, baruri, instituţii de cultură şi săli de sport private închise, studenţi primiţi în grupuri mici în sălile din universităţii, potrivit Agerpres.