AFP: Patru morţi în atacuri masive ruseşti asupra infrastructurii energetice

R.S.
Internaţional / 26 august

AFP: Patru morţi în atacuri masive ruseşti asupra infrastructurii energetice

Atacuri "masive" cu rachete şi drone ruseşti au vizat luni infrastructura energetică a Ucrainei, omorând cel puţin patru persoane şi forţând autorităţile să introducă întreruperi de curent, potrivit AFP.

Kievul susţine că 15 regiuni din Ucraina au fost vizate de această campanie de bombardamente ruseşti, cea mai mare din ultimele săptămâni, cu "peste 100 de rachete de diferite tipuri şi circa 100 de (drone) Shahed", potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.

"Am putea face mult mai mult pentru a proteja vieţi dacă forţele aeriene ale vecinilor noştri europeni ar lucra împreună cu avioanele noastre de luptă F-16 şi cu apărarea noastră antiaeriană", a reacţionat liderul de la Kiev pe Telegram.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a transmis că a efectuat o "lovitură masivă" împotriva unor situri energetice "care permit funcţionarea complexului militaro-industrial al Ucrainei". "Toate obiectivele au fost atinse", a precizat ministerul rus pe Telegram.

Aceste atacuri survin în timp ce Ucraina desfăşoară o vastă ofensivă transfrontalieră de la 6 august în regiunea rusă Kursk, unde, conform Kievului, trupele sale continuă să avanseze, conform AFP.

"Teroriştii ruşi au vizat din nou infrastructura energetică. Din păcate, există pagube în mai multe regiuni", a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal.

Distribuitorul naţional de energie Ukrenergo a efectuat întreruperi de curent de urgenţă pentru a stabiliza reţeaua, în timp ce legăturile feroviare au fost perturbate.

În capitala Kiev, locuitorii s-au refugiat în staţii de metrou subterane sau pe alei acoperite, au declarat jurnaliştii AFP.

"Este foarte, foarte greu", a spus Svitlana Kravcenko, în vârstă de 51 de ani, care a fost întâlnită într-o staţie de metrou din centrul oraşului printre alte aproximativ 100 de persoane.

"Nimeni nu se gândea că Rusia, care a fost cândva sora noastră, ne va provoca atât de multă tristeţe", s-a plâns ea, spunând că este îngrijorată că va ajunge să "se obişnuiască cu frica", scrie AFP.

După doi ani şi jumătate de război, alarmele de raid aerian sună frecvent pe teritoriul ucrainean.

Ultimul atac mortal asupra capitalei datează din 8 iulie, când o rachetă rusească a lovit un centru pediatric, omorând aproximativ patruzeci de persoane.

Infrastructura energetică a fost lovită şi în regiunea vestică Lvov, au precizat autorităţile pe Telegram.

"Inamicul terorizează din nou întreaga Ucraină cu rachetele sale. Sectorul energetic este în vizorul său", a declarat ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko.

Întreruperile de curent de urgenţă impuse de furnizorul de energie au oprit pentru scurt timp trenurile în ţară.

"Toate trenurile au fost oprite temporar din cauza întreruperilor de curent după un atac inamic pe scară largă", a precizat operatorul feroviar naţional.

În total, cel puţin patru decese au fost raportate luni în vestul şi sudul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni.

Două persoane au fost ucise în regiunea Jitomir şi Volhinia din vest, o alta în regiunea Dnipropetrovsk din sud-est şi o a patra în regiunea sudică Zaporojie, a transmis AFP.

De asemenea, atacurile au rănit cel puţin 20 de persoane, conform autorităţilor.

O altă persoană a fost, de asemenea, ucisă luni dimineaţă de un proiectil rusesc în regiunea estică Harkov, potrivit oficialilor locali, dar nu se ştie în acest moment dacă decesul are legătură cu acest val de bombardamente asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Ucraina şi-a mai îndemnat aliaţii europeni şi până acum să stabilească o zonă de interdicţie aeriană în vestul teritoriului său prin intermediul sistemelor de apărare desfăşurate în Polonia şi România vecine, pentru a crea un sanctuar în care industriile, infrastructura energetică şi populaţia civilă să fie protejate.

Luni, atât premierul ucrainean, cât şi şeful de cabinet al preşedintelui au reiterat, de asemenea, importanţa de a putea folosi armele occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei. Partenerii Kievului refuză pentru moment.

"Este necesar", a declarat Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui, pe Telegram, explicând că acest lucru ar "accelera sfârşitul terorii ruseşti".

Duminică, un atac pus pe seama armatei ruse a lovit şi o echipă a Reuters la hotelul său din Kramatorsk (estul Ucrainei), omorând un consilier de securitate şi rănind doi jurnalişti, potrivit agenţiei de ştiri, a mai consemnat AFP.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4532
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8730
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.4031

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb