Guvernul portughez nu va deschide un "program specific" ca o reparaţie pentru trecutul său colonial, dar nu exclude să-şi ceară iertare pentru anumite episoade din trecutul său, a transmis miercuri ministrul de externe, Paulo Rangel, potrivit AFP.
"Nu va exista niciun proces sau program de acţiuni specifice menit să compenseze alte state pentru trecutul colonial al Portugaliei", a declarat ministrul în parlament în timpul unei dezbateri privind reparaţiile istorice.
"Dar când va fi corect să ne cerem iertare, o vom face, ca şi în cazul masacrului de la Wiriyamu" din Mozambic, unde aproximativ 400 de civili au fost ucişi în 1972 în timpul războiului de independenţă, a adăugat el.
În 2022, cei mai înalţi reprezentanţi ai statului au recunoscut responsabilitatea Portugaliei. Fostul premier socialist Antonio Costa şi-a cerut iertare pentru ceea ce el a descris drept un "act impardonabil".
Problema posibilelor reparaţii coloniale a fost ridicată la sfârşitul lunii aprilie de preşedintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, cu câteva zile înainte de cea de-a 50-a aniversare a Revoluţiei Garoafelor care a adus democraţia, a pus capăt celor 13 ani de războaie coloniale şi a deschis calea pentru independenţa fostelor colonii ale Portugaliei, cum ar fi Angola şi Mozambic.
"Suntem responsabili pentru ceea ce am făcut acolo (...) Trebuie să plătim costurile", a spus preşedintele.
Declaraţiile şefului statului au stârnit multe reacţii. Partidul de extremă dreapta Chega a mers atât de departe încât a prezentat parlamentului o propunere pentru a-l acuza pe Rebelo de Sousa de trădare. Această propunere a fost criticată miercuri de celelalte partide.
"Nu există niciun indiciu al unei crime de trădare a patriei", a concluzionat raportul unei comisii parlamentare prezentat miercuri.
"Portugalia nu se teme de istoria sa, aşa că va lupta întotdeauna (...) pentru adevărul istoric", a declarat şeful diplomaţiei portugheze, care a anunţat, de asemenea, intenţia de a crea programe de cercetare în universităţi privind limbile din fostele sale colonii, cum ar fi tetum, o limbă din Timorul de Est, sau creola din Capul Verde.
"Aceste limbi sunt o comoară culturală a istoriei noastre comune, au o influenţă uriaşă asupra limbii portugheze şi acest lucru nu a fost încă cercetat", a explicat ministrul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2024, 10:00)
pai asa hai sa saracim egiptul turcia si italia…
cele mai mari imperii…
si pe alocuri rusia germania uk si franta… si gata… nebunie totala financiara…
ce e cu trendul asta de a dezgropa “mortii”…?! din lipsa de “bani”…?!
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de mike în data de 16.05.2024, 10:43)
Ca o masura reparatorie pentru toate imperiile care au avut colonii, ar fi cea prin care sa-si preia fiecare, refugiatii care intra in UE din fostele colonii. Ar fi pragmatica - le cunosc traditiile si integrarea ar fi mai usoara si ar fi si echitabila - n-ar trebui sa-i puna sa plateasca pe cei care n-au beneficiat de resursele coloniilor.
3. germania hitlerista
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2024, 11:21)
germania hitlerista cand isi va plati datoriile ? mai ales fata de Romania ! exista documente clare cu ajutorul acordat germaniei in combustibili, hrana si echipamene pe care trebuie sa le achite. sa le punem si dobanzile din '40 si pana azi !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2024, 15:21)
Da' rusii cand ne dau tezaurul inapoi?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2024, 18:04)
Poate ca ar trebui sa cerem si turcilor tot tributul platit atunci, nu? Doamne, mai trolicilor, de unde le mai scoateti?