AFP: Portugalia exclude acordarea de reparaţii pentru trecutul colonial, dar nu şi să-şi ceară iertare

A.F.
Internaţional / 16 mai

AFP: Portugalia exclude acordarea de reparaţii pentru trecutul colonial, dar nu şi să-şi ceară iertare

Guvernul portughez nu va deschide un "program specific" ca o reparaţie pentru trecutul său colonial, dar nu exclude să-şi ceară iertare pentru anumite episoade din trecutul său, a transmis miercuri ministrul de externe, Paulo Rangel, potrivit AFP.

"Nu va exista niciun proces sau program de acţiuni specifice menit să compenseze alte state pentru trecutul colonial al Portugaliei", a declarat ministrul în parlament în timpul unei dezbateri privind reparaţiile istorice.

"Dar când va fi corect să ne cerem iertare, o vom face, ca şi în cazul masacrului de la Wiriyamu" din Mozambic, unde aproximativ 400 de civili au fost ucişi în 1972 în timpul războiului de independenţă, a adăugat el.

În 2022, cei mai înalţi reprezentanţi ai statului au recunoscut responsabilitatea Portugaliei. Fostul premier socialist Antonio Costa şi-a cerut iertare pentru ceea ce el a descris drept un "act impardonabil".

Problema posibilelor reparaţii coloniale a fost ridicată la sfârşitul lunii aprilie de preşedintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, cu câteva zile înainte de cea de-a 50-a aniversare a Revoluţiei Garoafelor care a adus democraţia, a pus capăt celor 13 ani de războaie coloniale şi a deschis calea pentru independenţa fostelor colonii ale Portugaliei, cum ar fi Angola şi Mozambic.

"Suntem responsabili pentru ceea ce am făcut acolo (...) Trebuie să plătim costurile", a spus preşedintele.

Declaraţiile şefului statului au stârnit multe reacţii. Partidul de extremă dreapta Chega a mers atât de departe încât a prezentat parlamentului o propunere pentru a-l acuza pe Rebelo de Sousa de trădare. Această propunere a fost criticată miercuri de celelalte partide.

"Nu există niciun indiciu al unei crime de trădare a patriei", a concluzionat raportul unei comisii parlamentare prezentat miercuri.

"Portugalia nu se teme de istoria sa, aşa că va lupta întotdeauna (...) pentru adevărul istoric", a declarat şeful diplomaţiei portugheze, care a anunţat, de asemenea, intenţia de a crea programe de cercetare în universităţi privind limbile din fostele sale colonii, cum ar fi tetum, o limbă din Timorul de Est, sau creola din Capul Verde.

"Aceste limbi sunt o comoară culturală a istoriei noastre comune, au o influenţă uriaşă asupra limbii portugheze şi acest lucru nu a fost încă cercetat", a explicat ministrul.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. pai asa hai sa saracim egiptul turcia si italia…

    cele mai mari imperii… 

    si pe alocuri rusia germania uk si franta… si gata… nebunie totala financiara… 

    ce e cu trendul asta de a dezgropa “mortii”…?! din lipsa de “bani”…?! 

    s c c r e t 

    Ca o masura reparatorie pentru toate imperiile care au avut colonii, ar fi cea prin care sa-si preia fiecare, refugiatii care intra in UE din fostele colonii. Ar fi pragmatica - le cunosc traditiile si integrarea ar fi mai usoara si ar fi si echitabila - n-ar trebui sa-i puna sa plateasca pe cei care n-au beneficiat de resursele coloniilor.

    germania hitlerista cand isi va plati datoriile ? mai ales fata de Romania ! exista documente clare cu ajutorul acordat germaniei in combustibili, hrana si echipamene pe care trebuie sa le achite. sa le punem si dobanzile din '40 si pana azi !

    1. Da' rusii cand ne dau tezaurul inapoi?

      Poate ca ar trebui sa cerem si turcilor tot tributul platit atunci, nu? Doamne, mai trolicilor, de unde le mai scoateti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb