AFP: Principalele puncte ale acordului lui David Cameron cu Uniunea Europeană

I.D.
Internaţional / 20 februarie 2016

Principalele puncte ale acordului lui David Cameron cu Uniunea Europeană

Actualizare 15:37 Cameron: "Referendumul privind menţinerea Marii Britanii în UE va avea loc la 23 iunie"

Referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE va avea loc la 23 iunie, a declarat sâmbătă premierul britanic David Cameron după o reuniune a cabinetului, relatează Reuters şi AFP.

"Voi merge în parlament şi voi propune ca britanicii să decidă viitorul nostru în Europa la un referendum care va avea loc joi, 23 iunie", a spus Cameron într-o declaraţie de presă susţinută în faţa reşedinţei sale de la Downing Street 10.

Potrivit acestuia, guvernul britanic va recomanda la referendum un vot în favoarea menţinerii ţării într-o UE reformată, după acordul obţinut la summitul UE privind un pachet de măsuri de reformă cerute de Londra.

A doua zi după acordul obţinut la Bruxelles în cadrul Consiliului European, liderul britanic a reiterat că Marea Britanie va fi "mai puternică, mai în siguranţă şi mai prosperă în cadrul unei UE reformate", transmite AFP.

-----

Actualizare 11:26 Reuters: City of London, principalul beneficiar al acordului dintre Marea Britanie şi UE

Liderii din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord care oferă Marii Britanii libertate de acţiune în aplicarea reglementărilor privind băncile şi pieţele financiare, dar stabileşte că va exista un set unic de reguli pentru sectorul financiar din cadrul Uniunii Europene, transmite Reuters.

Acordul menit să păstreze Marea Britanie în UE a fost sprijinit în unanimitate de toţi liderii celor 28 de state membre, a afirmat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

În cele două zile ale summitului în care s-au stabilit noile condiţii pentru evitarea ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit), Franţa a făcut presiuni pentru reducerea concesiilor oferite centrului financiar al ţării, argumentând că City of London obţine astfel avantaje incorecte, deşi generează aproximativ 10% din PIB-ul Regatului Unit, relatează .

Versiunea finală păstrează majoritatea concesiilor făcute Marii Britanii în precedentele versiuni ale acordului, deşi ar putea să nu rezolve toate temerile exprimate de autorităţile de reglementare din Regatul Unit şi de analişti.

Textul confirmă că Banca Angliei va fi responsabilă pentru supervizarea băncilor naţionale şi a pieţelor financiare, pentru menţinerea stabilităţii financiare. Încercările de a exclude reglementarea pieţelor din concesiile făcute Marii Britanii a fost respinsă în timpul negocierilor.

Totuşi, aceste puteri suverane pot fi exercitate numai ''fără prejudicierea dezvoltării reglementărilor financiare unice ale UE'', se arată în acord.

''Textul clarifică faptul că supervizarea financiară este de competenţa autorităţilor naţionale, dar fără prejudicierea mecanismelor unice de reglementare şi a autorităţilor financiare europene'', a afirmat Roberto Gualtieri, şeful comisiei pentru probleme economice a Parlamentului European.

Liderii din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un compromis ce ''reînnoieşte pactul'' Regatului Unit cu Europa, acord pe care premierul britanic, David Cameron, îl consideră suficient pentru a recomanda menţinerea ţării sale în Uniunea Europeană în cadrul unui viitor referendum.

(I.D.)

-----

Actualizare 10:58 David Cameron va anunţa, după o reuniune a cabinetului, data referendumului privind apartenenţa regatului la UE

Premierul britanic, David Cameron, a afirmat sâmbătă că va anunţa data referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, după o reuniune a cabinetului, care ar urma să înceapă la ora 10,00 GMT, relatează agenţia Reuters.

''Cabinetul va discuta în această dimineaţă despre noul statut al Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene. Apoi, voi anunţa data preconizatului referendum'', a scris Cameron pe Twitter.

Liderii din ţările membre ale UE au convenit în unanimitate, în cadrul unui summit ce a avut loc vineri la Bruxelles, asupra unui pachet de măsuri ce au drept scop menţinerea Marii Britanii în blocul comunitar.

(I.D.)

--------

Liderii din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un compromis ce ''reînnoieşte pactul'' Regatului Unit cu Europa, acord pe care premierul britanic, David Cameron, îl consideră suficient pentru a recomanda menţinerea ţării sale în Uniunea Europeană în cadrul unui viitor referendum, relatează sâmbătă AFP.

Agenţia franceză de presă redă principalele puncte care rezumă revendicările lui Cameron, aşa cum sunt prezentate într-o scrisoare din noiembrie 2015 către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi ceea ce a obţinut premierul britanic într-o serie de compromisuri, deseori formulate într-un limbaj diplomatic ambiguu.

IMIGRAŢIE

Sub imensa presiune a concetăţenilor săi şi a Partidului Conservator (de guvernământ în Marea Britanie) împotriva creşterii imigraţiei, Cameron voia un moratoriu, cu o durată de patru ani, pentru cetăţenii din UE aflaţi în regat şi care aspiră la ajutoare şi locuinţe sociale. Cameron voia, de asemenea, să-i împiedice pe aceşti migranţi să beneficieze de alocaţii familiale pentru copiii lor rămaşi în străinătate.

În condiţiile opoziţiei unor ţări din Europa de Est, Cameron a obţinut o clauză de salvgardare de şapte ani privind unele ajutoare sociale pentru noii migranţi, ce permite o limitare a acordării lor, potrivit unei scări graduale. Va fi introdus, de asemenea, un sistem de indexare a alocaţiilor familiale cu nivelul de trai din ţările unde se află copiii. Aceasta se aplică noilor solicitanţi, dar se poate extinde şi la beneficiarii actuali începând din 2020.

SUVERANITATE

David Cameron, pentru a le răspunde celor care sunt neliniştiţi în legătură cu jugul Bruxellesului asupra instituţiilor britanice, cerea posibilitatea de a scăpa de angajarea spre ''o Uniune tot mai strânsă'', unul dintre pilonii construcţiei europene, într-un mod ''legal constrângător şi ireversibil''. Concret, el făcea apel la un sistem de ''cartonaş roşu'' care i-ar permite unui grup de parlamente naţionale să opună un veto la orice legislaţie europeană.

Premierul britanic s-a asigurat de o exceptare pentru Regatul Unit în ce priveşte ''Uniunea tot mai strânsă'', care trebuie înscrisă în tratate dacă se iveşte ocazia remanierii lor. ''Cartonaşul roşu'' este prezent cu condiţia unei alianţe de 55 % din voturile alocate parlamentelor naţionale, ceea ce practic îl face complicat. Referitor la principiul subsidiarităţii, Cameron a indicat că el prevede luarea de noi măsuri pentru protejarea suveranităţii britanice.

GUVERNANŢA ECONOMICĂ

Cameron nu voia să vadă statutul unui Regat Unit defavorizat din cauză că ţara nu utilizează moneda unică europeană, euro. Este un domeniu deosebit de sensibil pentru ţară, a cărei capitală este unul dintre principalele centre financiare din lume. El cerea o serie de ''principii legal constrângătoare'', precum recunoaşterea faptului că UE are mai multe monede, că ţările care nu sunt în zona euro nu trebuie să fie victimele discriminării şi că contribuabilii britanici nu trebuie să plătească pentru crizele din zona euro.

Cameron revendică faptul că a obţinut protecţie pentru City-ul londonez împotriva oricăror discriminări din partea unor ţări care folosesc moneda euro, estimând că UE recunoaşte, ''pentru prima dată'', că ea are mai multe monede. Dar vocabularul textului rămâne ambiguu: instituţiile UE ''vor facilita coexistenţa între mai multe perspective''. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker , a insistat că acordul nu-i acordă Londrei nici un veto în materie de decizie.

COMPETITIVITATE

Mai puţine sarcini administrative, libera circulaţie a capitalului, a bunurilor şi serviciilor: acestea erau cele cerute de Cameron în acest domeniu.

Această parte n-a fost niciodată într-adevăr problematică, deoarece competitivitatea este o prioritate a Comisiei lui Juncker. Blocul comunitar a căzut de acord pentru ''ameliorarea competitivităţii'' şi luarea de ''măsuri concrete'' pentru a avansa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. S-a creat un precedent periculos. Adio UNIUNE Europeana. Culmea este ca tot cei instariti plang dupa avantaje suplimentare. O mare infrangere pentru UE prin abolirea principiului egalitatii in drepturi. Ce fel de uniune mai este asta? Santajul a castigat in dauna egalitatii. UE (si in particular Germania) duce lipsa de politicieni veritabili. Slabi, fara personalitate si fara viziune.

    Toti suntem egali terotec, practic ...

    1. astazi i am simtit lipsa Comandantului. Doamna Cancelar a spus in 2012 ca domnul Comandant este un politician caruia nu i a fost frica sa se gandeasca in politica sa la viitor. Prin cererea domnului Cameron de a introduce limite in plata indemnizatiilor pentru copii care nu locuiesc impreuna cu parintii lor in Marea Britanie se pune intrebarea ce a facut domnul Iohannis pentru a impiedica aceasta nedreptate...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb