Africa sau Rusia neagră?

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 22 august 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Există toate elementele şi cu siguranţă la nivel declarativ că sub ochii noştri în Africa se construieşte Rusia neagră. Puterea Federaţiei Ruse, transferată în inima Africii. În forţă. Pe mâna lui Evgheni Prigojin. Care a renunţat din nou la ţinuta de gală şi s-a costumat în cea de luptă.

Era evident că Belarus nu reprezintă un teren de luptă confortabil pentru "bucătarul lui Putin", Evgheni Prigojin, managerul armatei de mercenari Wagner. Ce să facă cei câteva mii de luptători în Belarus? Să lâncezeasă acolo? Să-şi consume timpul şi energia instruind luptători în Belarus? Şi pe ce bani? Plăteşte Alexander Lukaşenko ceea ce nu mai plăteşte Vladimir Putin? Iar Vladimir Putin de ce mă rog frumos ar plăti pentru o armată care a refuzat să semneze contractul cu forţele regulate şi s-a refugiat în Belarus fără să-i aducă Moscovei niciun folos? Şi, în fine, ce să mai facă acolo? Să ameninţe Polonia cu o microinvazie? Ce pot să facă câteva mii de mercenari, fie ei şi bine antrenaţi şi bine echipaţi, împotriva armatei Poloniei, care este din ce în ce mai puternică? Cu simple ameninţări, la care s-a afiliat şi Lukaşenko, această armată de strânsură nu face doi bani. Şi iată că Evgheni Prigojin şi-a regăsit obiectul muncii.

"Bucătarul lui Putin", în deplină conivenţă cu preşedintele Federaţiei Ruse, vrea să transforme continentul african în noua Rusie. Africa să devină Pământul Făgăduinţei pentru Federaţia Rusă. Aşa se şi explică de ce Prigojin şi-a reluat echipamentul militar şi îşi reia speechurile, de această dată din Africa şi sub temperaturi de 50 de grade Celsius. Sunt trei provocări cărora mercenarii lui Prigojin trebuie să le facă faţă. Prima este modul în care funcţionează în statele vizate din Africa, state extrem de bogate în aur, pietre preţioase şi în hidrocarburi, raporturile interne de putere. Puterea este disputată de juntele militare. De fiecare dată, mercenarii lui Prigojin au susţinut acele junte militare care, pe de-o parte, erau dispuse să se debaraseze de orice influenţă franceză, în general de orice influenţă occidentală, şi să încheie înţelegeri pe termen lung cu Moscova. A doua condiţie este raportul dintre diversele state africane. Pentru că nu toată Africa este pregătită să devină rusească. La Johannesburg, de pildă, are loc, începând de mâine, un summit extrem de important la nivel global. Sunt invitaţi reprezentanţi din peste 60 de state, care în general cochetează cu ideea de a constitui o asociaţie supranaţională, care să îndeplinească operaţiuni de ordin comercial şi geostrategic în jurul BRICS. Şi care să devină o contrapondere a grupului ţărilor celor mai industrializate din lume, G7. Dintre acestea, 23 de naţiuni şi-au exprimat dorinţa de a face parte din BRICS. Evident, este invitată şi Federaţia Rusă, unul dintre promotorii BRICS. Atâta doar că Vladimir Putin, temându-se pe bună dreptate de o arestare în urma mandatului penal instituit împotriva sa pentru crime de război, nu va fi prezent în persoană, ci doar printr-o videoconferinţă. Dar acesta este un simplu detaliu. Esenţialul este că Republica Sud-Africană, cel mai modern şi cel mai puternic stat african, un stat care-şi afirmă în forţă neutralitatea, nu vede cu ochi buni constituirea unei Africi ruse. Şi va pune beţe în roate proiectelor urzite de Putin pe mâna lui Prigojin.

În fine, o a treia condiţie este ca marile puteri politice şi militare, respectiv Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, implicate în trecut într-un mod major în afacerile africane şi evident în politica respectivelor state, să cedeze pur şi simplu terenul în favoarea Moscovei. Ceea ce în mod straniu chiar se întâmplă. Ca şi când ar face parte dintr-o înţelegere.

Astfel încât, după ce Marea Neagră a devenit lac rusesc, în condiţiile în care Turcia se face că nu vede ce se întâmplă, iar marii aliaţi ai României refuză să arunce la lada de gunoi Convenţia de la Montreux, nu este deloc exclus ca şi Africa să devină un continent rusesc. Sau, mă rog, un subcontinent. Dacă în Belarus Prigojin nu mai putea să spere la prea mulţi bani livraţi de Moscova, în Africa lucrurile se schimbă. Trezoreria Federaţiei Ruse se deschide din nou în beneficiul său. La schimb însă, Federaţia Rusă va beneficia de o parte substanţială a aurului, pietrelor preţioase şi a hidrocarburilor exploatate în acele state africane în care juntele militare instalate sau menţinute la putere de Prigojin sunt favorabile Moscovei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cum a auzit Prigojin ca Ucraina primeste F-16, a schimbat continentul:-)...Stia ca e doar o chestiune de timp sa faca "cunostinta" cu JDAM:-).Asa, printre cocotieri a scapat si de "Captain HIMARS":-)

    1. F-16 din 1974 nu va schimba situatia de pe front,

      povestea cu armele "minune" e deja prea uzata 

      Deci F-16 din "1974" nu schimba situatia de pe front in schimb, T-55, T-62, T-72, T-80 o schimba:-)

    Prigojin a declarat ca va curata Africa de colonialistii occidentali,

    se pare ca deja declaratiile "atacatorului Moskowei" nu mai reprezinta interes 

    ... cea mai gresita imagine pe care ti-o poti face despre inamic este aceea ca nu va reactiona dinamic - sau ca va actiona cum vrei tu ... a doua cea mai gresita imagine pe care ti-o poti face despre un inamic este aceea ca va gandi cum vrei tu (suficienta psihologica - inganfare - limitele propagandei) ... a treia tine de comportamentul obsesiv compulsiv - sau: repetand aceiasi greseala asteptand rezultate difrite ... efectul: pierzi pe alte fronturi ... cum ar fi ca dronele sa devina obiect de rezolvare al disputelor interne si externe? ... conform dreptului international interpretat de annalena baerbock? ...

    De la începutul razboiului zelenski tot cere armament,dupa f16 oare ce o sa mai cerșească

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb