• SIF "Transilvania" acuză "comportamentul abuziv" al statului, acţionarul majoritar care şi-a mandatat un reprezentant să îi susţină interesele în AGA
Mai mulţi acţionari minoritari ai CNM "Petromin" Constanţa (simbol CNMP pe piaţa Rasdaq), printre care şi SIF "Transilvania", reclamă că nu fost informaţi din timp asupra convocării Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de pe 27 aprilie şi nu au putut să îşi exprime punctul de vedere cu privire la revocarea şi alegerea unui nou administrator special, de departe cel mai important punct de pe Ordinea de zi. Potrivit legii, adminis-tratorul special este reprezentantul desemnat de Adunarea Generală a Acţionarilor împuternicit să adminis-treze societatea şi să îi reprezinte interesele în procedura insolvenţei. CNM Petromin a intrat în insolvenţă la începutul lunii martie, anul acesta.
Statul român, prin AVAS, acţionarul majoritar al societăţii cu 70% din acţiuni, şi-a mandatat un reprezentant care să îi susţină interesele în cadrul AGA în care doamna Irina Ionela Grigorescu a fost numită adminis-trator special, după revocarea lui Florin Vizan, un fost membru al Consiliului de Administraţie, potrivit reprezentanţilor societăţii.
Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii administratorului judiciar "Dăs-călescu&CO SPRL", ne-au declarat că legea insolvenţei menţionează că acţionarii unei societăţi sunt convocaţi pentru AGA prin publicarea anunţului respectiv în Buletinul porcedurilor de insolvenţă şi, ca urmare, nu era nevoie să îl publice şi în Monitorul Oficial, aşa cum menţionează Legea 31 a societăţilor comerciale.
"Acţionarii puteau suna la noi la sediu şi le dădeam orice informaţie ar fi dorit despre convocarea AGA", au declarat reprezentanţi ai administratorului judiciar, adăugând: "Noi am respectat legea şi am publicat convocarea în Buletinul de insolvenţă. Asta este, nu întotdeauna ne convine ceea ce se întâmplă".
Acţionarii minoritari sunt, însă, de altă părere, susţinând că atâta vreme cât societatea este listată, convocările Adunărilor Genarale ar trebui postate şi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti: "Este adevărat că societatea a demarat procedura de insolvenţă şi că acţiunile sunt suspendate de la tranzacţionare, dar asta nu înseamnă că ea s-a delistat de la BVB. Ori pe site-ul Bursei nu există niciun convocator AGA pe simbolul CNMP", a precizat un acţionar minoritar, într-un email transmis redacţiei.
Lucian Ionescu, directorul Direcţiei de Management de Portofoliu al SIF "Transilvania", care deţine circa 23% din acţiunile CNMP, reclamă comportamentul abuziv al statului la "Petromin", precizând că SIF3 va lua o decizie după ce va face rost de procesul verbal al AGA şi se va consulta cu juriştii. Domnia sa a declarat: "Fix cu o zi înainte de AGA, pe 26 aprilie, convocarea AGA a fost publicată în Buletinul Insolvenţei, însă ea nu a putut fi accesată decât pe 27 aprilie, adică exact în ziua în care a avut loc şi AGA. Teoretic, cei care s-au ocupat de convocare au respectat legea, însă, practic, acţionarii au fost informaţi prea târziu că va avea loc AGA. Din acest motiv, noi nu am participat la AGA. Problema este că legea insolvenţei nu precizează, la fel ca legea 31, un interval de timp în care trebuie publicată convocarea Adunării Genarale. Consider că AVAS a avut, în acest caz, un comportament abuziv. Rămâne de văzut ce decizie vom lua, trebuie să ne consultăm şi cu juriştii noştri".
• Plângere penală împotriva noului administrator special
Numirea unui nou administrator special nu a căzut deloc bine conducerii societăţii "Petromin", apărând deja frecuşuri între directorii societăţii şi Irina Grigorescu.
Horia Andrei Bud, directorul Departamentului de Nave al "Petromin", ne-a declarat că a depus o cerere de cercetare penală împotriva noului administrator special pentru abuz în serviciu după ce acesta ar fi emis o serie de "decizii, dispoziţii şi infomări nelegale depăşindu-şi atribuţiile menţionate de lege". Domnia sa a precizat în plângerea transmisă autorităţilor:
"Noul administrator special a emis o informare către salariaţii Petromin cu emiterea unei noi organigrame, făcându-se apel la planul de reorganizare a societăţii noastre. Menţionez că planul de reorganizare al societăţii nu a fost supus aprobării Comitetului Creditorilor şi Adunării Generale a creditorilor aşa cum cere expres legea 85/2006. Mai mult decât atât, Grigorescu Irina se face vinovată de abuz în serviciu deoarece, prin emiterea unei noi organigrame, se substituie ilegal AGA, singura abilitată să modifice şi să aprobe organigrama unei societăţi potrivit legii 31/1990".
Conform unui document transmis de domnul Bud, administratorul special a anunţat, pe 2 mai, noua organigramă a societăţii, prin care unele posturi sunt restructurate, iar angajaţii care le ocupau sunt obligaţi să intre în preaviz. Domnul Bud ne-a declarat: "Deşi suntem o companie de navigaţie maritimă care vrea să treacă pe transport fluvial pentru că din această activitate ne câştigăm şi acum salariile, în organigrama propusă de noul administrator special nu există nicio menţiune cu privire la un departament de operare nave. În schimb, administratorul vrea să păstreze Complexul Turistic Dunărea Saturn pe care noi am decis să îl închidem pentru că ne provoca pierderi de miliarde de lei vechi".
Organigrama propusă de noul administrator special nu a fost, încă, pusă în aplicare, potrivit reprezentanţilor "Petromin".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2011, 09:22)
Cunoaste CNVM situatia? Se afla emitentul in supraveghere ?
Ce masuri se vor lua?
2. salarii neplatite la marinari
(mesaj trimis de mihai stancu în data de 06.05.2011, 13:38)
am lucrat la petromin pe carmen sylva ,m-am debarcat pe l6 ianuarie impreuna cu inca 3 colegi.nu am primit (cei 4 marinari) drepturile salariale pe luna decembrie si ianuarie.au primit salariile la zi toti marinarii aflati la bord iar pe noi nu ne mai baga nimeni in seama. ce putem face sa ne recuperam drepturile banesti,avand in vedere situatia de la petromin.