Agalopol, Depozitarul Central: "Piaţa noastră de capital nu a fost retrogradată de Morgan Stanley"

Simona Şerbănescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 august 2013

Agalopol, Depozitarul Central: "Piaţa noastră de capital nu a fost retrogradată de Morgan Stanley"

"Prioritatea noastră este să trecem de la o piaţă de capital de frontieră la una emergentă, punând accentul pe comunicare", a declarat preşedintele Depozitarului Central

Piaţa noastră de capital nu a fost retrogradată, ci doar reevaluată de Morgan Stanley, rămânând, ca şi până acum, la statutul de piaţă de frontieră, ne-a declarat Cristian Agalopol, preşedintele Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central, în cadrul unui interviu.

În urmă cu aproape două săptămâni, compania americană de cercetare şi evaluare MSCI (Morgan Stanley Composite Index) a redus calificativul acordat pentru trei dintre principalele caracteristici ale pieţei noastre de capital (statutul depozitarului, practica împrumutului de acţiuni şi vânzarea în lipsă), îmbunătăţind doar calificativul pentru practicile de decontare.

În ceea ce priveşte Depozitarul Central, MSCI a decis să retrogradeze calificativul acordat acestuia, din cauza lipsei de eficienţă a lanţului comunicaţional dintre Depozitarul Central, brokeri şi custozi.

MSCI a constatat, totodată, că avem probleme în ceea ce priveşte custodia, afirmând că nu există o separare oficială între conturile custode şi cele de tranzacţionare. Morgan Stanley arată, însă, că există şi o îmbunătăţire în lanţul de tranzacţionare, referitoare la practicile de decontare. Conturile omnibus au fost introduse treptat în Depozitarul Central începând cu 2011, fiind accesibile pentru toate instrumentele financiare din luna decembrie a anului trecut. Aspectul negativ este legat, însă, de inexistenţa unui sistem real DVP (Delivery vs Payment), sistem folosit pentru decontare în întreaga Europa.

Reporter: Raportul publicat, recent, de compania internaţională de rating Morgan Stanley indică retrogradarea câtorva aspecte referitoare la piaţa noastră de capital, incluzând şi situaţia Depozitarului Central. Care este poziţia dumneavoastră cu privire la aceste retrogradări?

Cristian Agalopol: Morgan Stanley nu a retrogradat piaţa noastră de capital, ci a făcut doar câteva clasificari şi reclasificări referitoare la unele aspecte care ţin de activitatea pieţei noastre de capital. După raport, ne aflăm ca şi înaintea sa, în categoria pieţelor de frontieră.

Cred că prioritatea noastră este, aşa cum am mai afirmat şi cu alte ocazii, să vedem care sunt cerinţele care trebuie îndeplinite pentru ca România să treacă de la statutul de "Frontier Market" la cel de piaţă emergentă.

Fiecare aspect din clasificarea realizată de Morgan Stanley este important, iar întreaga analiză reprezintă un feedback vital pe care noi, ca piaţă, l-am primit si trebuie tratat ca atare. Ţinând cont de renumele instituţiei care l-a realizat, Morgan Stanley, nu avem voie să nu reacţionăm la apariţia acestui feedback. Cu siguranţă că vor fi luate în calcul mai multe aspecte în momentul în care ne vom formaliza o opinie cu privire la situaţia fiecărui criteriu în parte, dar consider că lucrurile ţin mai mult de ansamblul pieţei de capital şi de instituţiile sale, decât de Depozitarul Central în sine.

Reporter: De ce consideraţi că aceste retrogradări au survenit acum? Ce s-a înrăutăţit în comparaţie cu perioadele anterioare de analiză, din punctul dumneavoastră de vedere?

Cristian Agalopol: Morgan Stanley are, probabil, o perioadă anuală când, în urma monitorizării pieţelor de interes şi a unor clasificări realizate, îşi spune punctul de vedere cu privire la pieţele respective. Din perspectiva mea, faptul că Morgan Stanley afirmă că Depozitarul Central şi-a îmbunătăţit practicile de clearing şi settlement reprezintă un aspect mai mult decât favorabil, dat fiind faptul că Depozitarul are un rol major în infrastructura pieţei de capital. Asta înseamnă că tot ceea ce am reuşit să îndeplinim, până acum, cu privire la Depozitarul Central a fost îmbrăţişat de către intermediari şi investitori deopotrivă, care probabil că au transmis acest feedback pozitiv mai departe, către instituţiile internaţionale de rating. Sunt conştient că există, în continuare, o serie de aspecte care trebuie îmbunătăţite, dar sunt de părere că esenţial este ca noi, şi aici vorbesc atât din punct de vedere al Depozitarului Central, dar si al pieţei de capital în ansamblu, să îmbunătăţim comunicarea cu agenţiile internaţionale de rating. Sunt foarte multe proiecte la care lucrează Depozitarul Central şi Bursa de Valori Bucureşti şi cred că este important să reuşim, prin comunicarea constantă cu intermediarii, investitorii, emitenţii, dar şi cu agenţiile internaţionale de rating, să creăm vizibilitate proiectelor şi iniţiativelor în derulare sau deja finalizate.

Reporter: Puteţi să ne daţi şi câteva exemple ale unor astfel de proiecte?

Cristian Agalopol: Un asemenea exemplu este iniţiativa de a schimba complet softul Depozitarului Central. Prin intermediul noului soft ne propunem, practic, să îmbunătăţim şi comunicarea dintre Depozitarul Central, investitori, participanţi şi emitenţi, prin standardizarea mesajelor de "corporate action". De asemenea, ne propunem să separăm infrastructura Depozitarului Central de cea a Bursei pentru a reduce unele riscuri din activitatea de post-tranzacţionare. Totodată, noul soft va permite Depozitarului Central să ofere servicii de securities lending (împrumutul de acţiuni) similare cu cele de pe pieţele dezvoltate. Există în permanenţă proiecte de dezvoltare la care lucrează Depozitarul Central, pentru a putea oferi investitorilor pe piaţa de capital din România aceleaşi facilităţi de care aceştia beneficiază pe cele mai mari pieţe europene şi cu siguranţă că aceleaşi eforturi le depune şi BVB. Trebuie însă crescut gradul de vizibilitate, în special în mediul internaţional, cu ajutorul discuţiilor pe care diferiţii intermediari din piaţă, brokeri şi custozi, le au cu clienţii şi cu investitorii, dar şi prin comunicarea pe care Depozitarul Central şi Bursa de Valori Bucuresti trebuie să o aibă cu instituţiile internaţionale de rating. Din păcate, fie că vrem sau nu, avem o piaţă aflată în competiţie acerbă cu celelalte pieţe din jur şi există diferite instituţii internaţionale de rating care monitorizează permanent activitatea fiecărei pieţe, pentru a realiza o clasificare a acestora. Fundamental rămâne ca noi sa ştim să comunicăm eficient cu aceste instituţii.

Reporter: Aţi început procesul de comunicare cu aceste instituţii şi, mai precis, cu Morgan Stanley?

Cristian Agalopol: Au existat comunicări şi până acum, însă nu cu Morgan Stanley, ci cu alte instituţii internaţionale precum FTSE, Thomas Murray şi Asociaţia Custozilor Globali (AGC). Comunicăm destul de frecvent cu aceste instituţii şi cu siguranţă că, foarte curând, vor fi purtate discuţii şi cu Morgan Stanley. Prioritatea noastră este să aflăm, în cel mai scurt timp, atât fundamentele care au condus la retrogradarea aspectului referitor la comunicarea între Depozitarul Central, brokeri şi custozi, dar şi care sunt lucrurile pe care noi le-am facut bine, din dorinţa de a continua pe traiectoria ascendentă.

Reporter: Un aspect negativ subliniat de MSCI este legat de inexistenţa unui sistem real Delivery vs Payment, sistem folosit pentru decontare în întreaga Europa. De ce nu are piaţa noastră de capital un sistem real DVP?

Cristian Agalopol: Pentru că mecanismul DVP să aibă loc în timp real, ar trebui ca atât conturile de instrumente financiare, cât şi conturile de bani să se afle în acelaşi sistem.

Reporter: Morgan Stanley a arătat că piaţa noastră de capital nu beneficiază de separarea dintre sistemele de tranzacţionare şi cele de post-tranzacţionare, existentă în cadrul pieţelor dezvoltate. În ce stadiu este, pe piaţa noastră de capital, separarea post-tradingului de trading?

Cristian Agalopol: Separarea sistemelor de tranzacţionare şi post- tranzacţionare va avea loc la momentul implementării noului soft al Depozitarului Central.

Reporter: Consideraţi că ne va fi mai greu acum, odată cu retrogradările evidenţiate de MSCI, să atingem obiectivul de a trece la stadiul de piaţă emergentă?

Cristian Agalopol: Nu. Din punctul meu de vedere, criteriile care trebuie îndeplinite pentru a accede la statutul de piaţă emergentă sunt legate, cel mai probabil, de existenţa unei contrapărţi centrale, de îmbunătăţirea infrastructurii şi de lichiditatea pieţei. Acestea sunt chestiunile pe care, într-adevăr, trebuie să le rezolvăm în cel mai scurt timp, prin eforturile comune ale tuturor instituţiilor pieţei, reglementatorilor şi participanţilor.

Reporter: În momentul în care veţi afla care au fost fundamentele retrogradărilor MSCI, veţi fi dispus să le faceti publice?

Cristian Agalopol: Da, de ce nu?

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Asta cine mai este? Nu-mi spune nimic.

    1. .... De nu ai auzit de președintele Depozitarului central al BVB? Poate te ocupi cu vânzarea sau cultivarea legumelor si ai nimerit din greșeală pe aici. Întreabă-l fara rusine pe prietenul Google înainte sa vii si sa pui întrebări jenante, nu e mai înțelept asa?

    Stimate dle Agalopol,

    dati-mi voi sa va spun,ca acest interviu refleca intru totul nivelul dumneavoastra si a institutiei pe care o pastoriti.Trebuia ca la cele spuse de catre MS in raport sa veniti si sa ne spuneti EXACT care sunt masurile pe care le veti lua si-n cat timp va propuneti sa deveniti piata emergenta.restul sunt vorbe goale,la fel ca si celebra butada ca "BVB-ul va deveni un hub regional" sau aia grea si profunda a lui Farmake ca vom deveni cea mai eficienta Bursa din Europa Centrala si de Est.

    Poate c-ar trebui sa ne spuneti de ce n-ati fost capabil sa infintati Contrapartea Centrala?Aveti habar de consecintele pe termen lung a acestei neinfintari? 

    1. Corect! Iar reactia DC ar fi trbuit sa fie imediata

      Se vede stimate domn ca sunteti total pe din afara, sau probabil unul din cei care stati pe margine si latrati la stele. Am avut ocazia sa lucrez la proiectul de contraparte centrala cu dl Agalopol si va spun va daca s-ar fi mers de la inceput pe solutia dumnealui am fi avut probabil o contraparte centrala pina acum...mai intrebati-l odata pe cionga ce s-a intamplat. va spune el adevarul. si inca ceva....solutia cu contraparte centrala la bnr a fost ideea dlui agalopol. FELICITARI pentru aceasta idee...cand BNR pune piciorul in piata de capital o sa fuga toti catelandrii astia ca tine....

      A crescut cifra de afaceri a depozitarului sau profitabilitatea de cand e D-nul Presedinte? Nu prea. Au facut restructurari ? Nu prea ... Se plimba peste tot? Cam da! Cele trei puncte in minus date de MS puteau fi rezolvate pana acum. Nu avem short-selling, imprumutul de actiuni nu functioneaza, conturile globale nu functioneaza. De comunicare ce sa mai zic! Pauza. In schimb vor firma sa le faca PR celor doi. Restul e tacere! Va salutam din inima tarii.

      Raspunsul la cele 2 intrebari ale tale este ,DA. Il stiu pe Agalopol si crede ma , e unul dintre putinii profesionisti din piata.... Era bine sa fi intrebat pe la depozitar sau bursa despre profitul si restructurarile din depozitar inainte sa fi vb...un om informat face cat 2, tu nu prea esti informat.

      Cristi a punctat foarte bine in interviu. Esentialul. La fel gresit si cu cea mai eficienta piata din sud est. SF a fost intodeauna ponderat chiar retinut in a emana fraze bombastice.Pentru cunoscatori : asta cu sud estul a apartinut

      Iui Simimel 

      Depozitarul Central este o institutie comunista,care functioneaza dupa regulile lui Papura Voda,unde s-au facut afaceri banoase pentru functionari cu actiuni FP cand era piata grii.Doamna care conduce depozitarul n-a facut nimic in sprijinul pietei,doar si-a facut campanie electorala pentru afii aleasa in comitii pe afara si pentru asta a angajat cheltuieli iresponsabile din partea depozitarului cu efect zero asupra pietei.Sa iasa doamna si cu onor presedintele sa ne spuna ce proiecte au in desfasurare?Ce resurse implica,ce spera sa aduca acele resurse.Ei fac propriile lor planuri dupa ureche..E vremea sa se schimbe.Si se va schimba,inclusiv abordarea din CA de la Depozitar si libertatea de actiune pe care o are conducerea Depozitarului.

      " Există în permanenţă proiecte de dezvoltare la care lucrează Depozitarul Central, pentru a putea oferi investitorilor pe piaţa de capital din România aceleaşi facilităţi de care aceştia beneficiază pe cele mai mari pieţe europene şi cu siguranţă că aceleaşi eforturi le depune şi BVB"

      Vrem si noi sa stim care este proiectul nr A cat costa si ce se asteapta de la el,concret 

      care este proiectul nr B ce va aduce in plus 

      si cred ca cel mai important cum apar aceste proiecte,cum se aloca resursele,cine sunt cei care fac parte din aceste proiecte. 

      De ani buni n-a venit nimeni in piata sa intrebe ce ar trebui facut si cum... 

      e doar gargara cu aceste proiecte si o justificare pentru a mai merge printr-un turneu de shoping.. 

      Pai de cand e contrapartea centrala proiectul lui agalopol la depozitar?proiectul asta tine de bursa ...dl Anghel, ce facem cu contrapartea centrala?....de ce nu iesiti in piata sa vorbiti de acest proiect al bvb. Sau ne mutam la Sibiu?.cat despre Agalopol, il stiu bine, e un bun profesionist dar la depozitar multe lucruri nu au legatura cu agalopol ci cu tanasoiu care se plimba toata ziua pe la conferinte si face numai ce vrea ea.

      in 2004 Depozitarul Central avea 34 de angajati,venituri de 2.9 milione lei si cheltuieli de 2.7 milione,in 2009 in plina criza bursiera,Depozitarul avea cheluieli de 14 mil si venituri de 12 cu un numar de 90 de angajati.Intrebare de 100 puncte:care erau serviciile suplimentare pe care depozitarul le presta in 2009 fata de 2004?raspuns:nici unul,doar lua taxe mai mari...

      in 2004 Depozitarul nici nu exista. Poate esti tu vre-un vizionar si nu stim noi. Hai vino mai in fata nu mai sta acolo in spate. Esti varza frate...esti cumva finantist pregatit de bvb?

      Ca sa nu ne invartim in jurul D-nei Director, ca "muschii ei face ce vrea".

      Concret sa afiseze total cheltuieli cu deplasarile si rezultatele acestora. 

      Depozitarul face nota discordanta in grup bvb. Sunt cam de capul lor pe acolo. Cat timp face ce vrea D-na Director, d-nul Presedinte o sa fie bine.

      ... cum e cu reacțiile, si chimice, si de alta natura, si spontane, si dureros de tarzii... Știu ca putem lua o lectie de lla tine referitor la asta. Poate ne-o dai într-o zi...

      in 2004 Depozitarul Central avea 34 de angajati,venituri de 2.9 milione lei si cheltuieli de 2.7 milione,in 2009 in plina criza bursiera,Depozitarul avea cheluieli de 14 mil si venituri de 12 cu un numar de 90 de angajati.Intrebare de 100 puncte:care erau serviciile suplimentare pe care depozitarul le presta in 2009 fata de 2004?raspuns:nici unul,doar lua taxe mai mari...

    Cand fundamentele nu sunt puse la punct, D-nul Agalopol (cine o fi el), se invarte in jurul subiectului, folosind multe verbe, dar mai mult de forma si nu de fond, ajungem sa ne intrebam care este prioritatea depozitarului?? Ce face actionarul majoritar?? Downgrade-ul e pe ultima perioada 1-2 ani.....

    1. Cristi a explicat proiectele in derulare cu alte ocazii, pe care probabil le-ați omis, pt ca, pozitive fiind, nu puteati arunca cu noroi. A informat si despre CCP, si despre noul soft si despre eficientizarea activității.

      Dar pe stilul nostru românesc, nu putem aprecia, ci doar critica, chiar si acolo unde nu e cazul. Oricum, Cristi rămâne ceea ce este: un tip inteligent, elegant si sexy :))) 

      Cristi este in primul rand un profesionist desavarsit. Si-a asumat responsabilitatea tuturor proiectelor pe care le-a inceput la Depozitar, lucru pe care putini din piata au curajul sa-l faca. Toti se ascund dupa cuvinte si nu fac nimic. Intrebarea mea este , de ce a acceptat sa intre in mocirla asta de piata in care oamenii marunti, care se dau mari brokeri, nu stiu decat sa-si ascunda identitatea adevarata si sa trancanesca pe diverse chat-uri. Cat despre prioritatea depozitarului a spus-o de nenumarate ori, dar putin au urechi sa o auda.

      Nu- l cunosc personal, dar l-am vazut de cateva ori la diverse evenimente. E intr-adevar elegant, manierat si....foarte sexy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb