Agenţia internaţională Fitch Ratings apreciază planul Raiffeisen Bank International (RBI) de îşi consolida capitalul, probabil printr-o majorare de două miliarde de euro în primul semestru din acest an, adăugând că ideea ar putea avea efecte pozitive asupra calificativului băncii, conform unui comunicat publicat pe site-ul agenţiei.
Raiffeisen a anunţat ieri că intenţionează o majorare de capital de 2 miliarde de euro în prima jumătate din 2014, spre a îşi îmbunătăţi balanţa contabilă înaintea implementării unor reglementări internaţionale mai stricte.
Consolidarea ar îmbunătăţi capitalizarea de bază a băncii, aducând-o la nivelul altor bănci de acelaşi nivel. Totuşi, expunerea disproporţionat de mare a RBI pe pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi din Comunitatea Statelor Independente (CSI) înseamnă că Raiffeisen este mai sensibilă la evoluţiile negative din aceste ţări.
Banca va folosi majorarea de capital de 2-2,25 miliarde de euro pentru a micşora cel puţin o parte din capitalul participativ, în valoare de 2,5 miliarde de euro (inclusiv din ajutorul de 1,75 miliarde de euro primit de la statul austriac).
Conform reglementărilor celui de-Al Treilea Acord de la Basel, capitalul participativ îşi va pierde treptat eligibilitatea în calitate de capital de reglementare, urmând să fie exclus integral începând cu 2018. Astfel, majorarea de capital va îmbunătăţi raportul dintre capitalul de bază şi activele ponderate la circa 10%, de la aproape 8% la sfârşitul trimestrului al treilea. În calculul capitalului de bază, agenţia Fitch nu include capitalul participativ, pe care îl consideră hibrid. Acest fapt ar putea duce la îmbunătăţirea ratingului Fitch de viabilitate a RBI la nivelul bbb, dacă mediul de afaceri din Europa Centrală şi de Est se va îmbunătăţi. Totuşi, consideră agenţia, revirimentul încă nu s-a materializat în Ungaria şi România, unde perspectivele bancare rămân negative.
În privinţa anunţului Raiffeisen, potrivit căruia nu intenţionează să vândă subsidiara din Ungaria în actualele condiţii, chiar dacă a primit mai multe oferte în ultimele săptămâni, Fitch consideră că acest fapt scoate în evidenţă complexitatea factorilor politici şi legislativi care îngreunează ieşirea băncilor străine din Ungaria, unde profiturile sunt reduse de măsurile guvernamentale neortodoxe, cum ar fi taxarea punitivă a băncilor. Aceste aspecte complexe, ca şi alte probleme substanţiale, cum ar fi creditele neperformante sau dependenţa de finanţarea din partea băncii-mamă, îngreunează vânzarea unei divizii. Cu toate acestea, unele bănci aflate în proprietate maghiară ar putea fi interesate să îşi majoreze cota de piaţă, din cauza lipsei oportunităţilor de creştere, în special în contextul în care guvernul are intenţia de a mări proprietatea autohtonă în sectorul bancar, dominat de creditori străini.
Este probabil că Ungaria va rămâne o influenţă nefastă asupra profitului grupului RBI, dar operaţiunile Raiffeisen în această ţară sunt relativ mici în contextul întregului grup. RBI are în plan să reducă expunerea la pieţe dificile precum Slovenia, Ungaria şi Ucraina, şi ar putea lua în calcul vânzări, dar se va concentra pe pieţele din ECE şi CSI. Fitch anticipează că redresarea din majoritatea statelor ECE va susţine performanţele pe termen mediu ale RBI şi îi va îmbunătăţi diversificarea profiturilor, care în ultimii ani au fost produse mai ales de sucursala din Rusia.