Radu Puiu, XTB: "O companie care produce semiconductori, alegerea de top a investitorilor români ai XTB"

Piaţa de Capital / 4 martie

Radu Puiu, XTB: "O companie care produce semiconductori, alegerea de top a investitorilor români ai XTB"

Companiile producătoare de semiconductori au reprezentat o sursă de câştiguri masive în contextul boom-ului inteligenţei artificiale, iar investitorii români nu au vrut să privească meciul de pe margine, alegerea lor de top prin platforma XTB fiind în ianuarie compania AMD, care a înregistrat, însă, rezultate sub aşteptări, arată Radu Puiu, analist financiar XTB România, companie de investiţii pe bursele internaţionale.

În prima lună a anului 2025, AMD a fost alegerea principală a investitorilor români ai XTB, ceea ce indică faptul că entuziasmul legat de sectorul AI continuă să reprezinte o forţă dominantă în decizia privind tranzacţionările.

De altfel, Advanced Micro Devices (AMD.US) a fost una dintre companiile preferate ale investitorilor, mai ales dacă ne referim la boom-ul sectorului de semiconductori. Totuşi, de la începutul anului se află într-o cădere majoră, înregistrând o depreciere de 17,3% de la începutul anului, de 43,44% în ultimele 12 luni şi de peste 56% de la maximele sale istorice.

E drept, Advanced Micro Devices a depăşit aşteptările Wall Street privind profitul şi veniturile din al patrulea trimestru, dar a înregistrat vânzări de centre de date sub estimări. În mod inevitabil, acest lucru a făcut ca acţiunile producătorului de cipuri să scadă puternic în sesiunea după publicarea rezultatelor.

Lisa Su, directorul executiv al AMD, a declarat că vânzările pentru centrele de date din trimestrul curent, care reprezintă un indicator al veniturilor din cipurile de inteligenţă artificială ale companiei, vor scădea cu aproximativ 7% pe o bază secvenţială, punctează Radu Puiu.

Deşi Su nu a furnizat o prognoză specifică pentru cipurile AI ale companiei, aceasta a spus că anticipează vânzări de "zeci de miliarde" de dolari "în următorii doi ani". În condiţiile în care atenţia investitorilor este concentrată, în prezent, asupra acceleratorului de inteligenţă artificială, pe acest front, AMD a furnizat o prognoză de creştere dezamăgitoare.

Cum ar putea arăta 2025 pentru companie

Veniturile AI GPU (unităţi de procesare grafică) în prima jumătate a anului 2025 vor fi egale cu cele obţinute de AMD în a doua jumătate a anului 2024. Firma se aşteaptă la o creştere a AI GPU în a doua jumătate a anului 2025. Totuşi, în mod îngrijorător, această afacere nu se află pe aceeaşi traiectorie de creştere exponenţială observată de rivalul său Nvidia în timpul "Goanei după aur" a AI.

Segmentele AMD de centre de date şi dispozitive client au performanţe bune. Cu toate acestea, două segmente mai mici au întâmpinat dificultăţi. Este vorba despre segmentul jocurilor, care va fi combinat cu segmentul calculatoarelor client începând cu trimestrul următor - acesta a suferit o scădere a veniturilor de 58% în 2024. Segmentul embedded, care include achiziţia Xilinx de către AMD, a înregistrat o scădere a veniturilor de 33% anul trecut, din cauza nivelului excesiv al stocurilor clienţilor, mai arată Radu Puiu.

Alianţa strategică cu Fujitsu nu este doar o mişcare tactică, ci un parteneriat vizionar menit să propulseze AMD în fruntea tehnologiei AI. Prin această colaborare, se aşteaptă ca AMD să fie vârful de lance al progreselor în domeniul inteligenţei artificiale, concentrându-se pe soluţii durabile care sunt esenţiale în lumea noastră în transformare digitală, arată analistul financiar din cadrul XTB România.

Totuşi, un minus pentru AMD vine din exterior. Programul guvernamental Stargate al SUA, care intenţionează să investească 500 de miliarde de dolari în infrastructura AI, anunţând că va folosi produsele altor competitori, Nvidia fiind aşteptat să fie principalul beneficiar. Acest lucru ar putea să alimenteze rezultatele competitorilor, ceea ce ar putea să reprezinte un element diferenţiator în alegerile făcute de investitori.

DeepSeek a afectat şi evoluţia AMD

AMD a contractat o datorie pentru a achiziţiona Xilinx, dar cea din urmă generează un flux de numerar sănătos. După ce AMD a câştigat o cotă de piaţă importantă în domeniul procesoarelor pentru PC-uri şi servere, ar putea genera un flux liber de numerar solid şi ar trebui să fie în măsură să îşi reducă datoriile.

De menţionat este faptul că AMD nu plăteşte dividende, dar a răscumpărat acţiuni în ultimii ani ca parte a unui program dedicat. Astfel, orice distribuire de capital în anii următori este aşteptată să se facă prin răscumpărări suplimentare ca parte a aceluiaşi program.

Compania a traversat recent un episod cu volatilitate extremă pentru preţul acţiunilor. Acest declin a fost determinat de îngrijorările legate de concurenţa din partea modelului de inteligenţă artificială low-cost al DeepSeek şi de veniturile dezamăgitoare obţinute al patrulea trimestru din sectorul centrelor de date.

În ciuda acestor eşecuri pe termen scurt, perspectivele pe termen lung ale AMD rămân puternice, ceea ce ar putea face o opţiune atractivă pentru investitorii care îşi doresc soluţii pe termen lung, punctează analistul financiar Radu Puiu.

Pentru întregul an, AMD se aşteaptă la o creştere de două cifre a veniturilor şi a profitului pe acţiune datorită unui mediu de cerere puternică. În plus, faptul că acţiunile companiei au subperformat în raport cu restul colegilor din sector poate reprezenta o oportunitate. În cazul în care sectorul de AI va reuşi să se dezvolte în acest an şi să livreze, faptul că se află la niveluri de preţ accesibile poate fi un atu pentru firmă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. NU, inseamna ca toti il urmaresc pe Sima :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5116
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2235
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9419
Gram de aur (XAU)Gram de aur453.3570

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb