Agenţia Mondială Antidoping a suspendat acreditarea Laboratorului antidoping de la Bucureşti

Sport / 2 decembrie 2017

Agenţia Mondială Antidoping a suspendat acreditarea Laboratorului antidoping de la Bucureşti

Agenţia Mondială Andidoping (WADA) a anunţat, ieri, suspendarea provizorie a acreditării Laboratorului antidoping de la Bucureşti din cauza nerespectării Standardelor Internaţionale pentru Laboratoare (ISL), informează news.ro.

Într-un comunicat de presă, Agenţia Mondială Andidoping arată: "Suspendarea provizorie, care a intrat în vigoare la 29 noiembrie 2017, interzice laboratorului de la Bucureşti efectuarea oricăror activităţi antidoping, incluzând toate analizele de urină şi sanguine. Suspendarea rămâne în vigoare până când procedurile disciplinare vor fi efectuate de o comisie independentă de disciplină, care va fi mandatată să facă recomandări preşedinţiei Comitetului Executiv al WADA, cu privire la situaţia acreditării WADA a laboratorului. În perioada suspendării provizorii, probele care nu au fost încă analizate la Bucureşti, probele aflate în procedură de confirmare şi orice probă pentru care a fost raportat un Rezultat Analitic Pozitiv trebuie transportate în singuranţă la alt laborator acreditat WADA. Acest lucru este necesar pentru a asigura o analiză continuă de înaltă calitate a probelor, care ajută la păstarea încrederii sportivilor în acest proces şi în largul sistem antidoping".

Laboratorul de Control Doping din ţara noastră era singurul laborator din Europa de Est acreditat de Agenţia Mondială Antidoping. Fondat în august 1983, a funcţionat iniţial în structura oganizatorică a Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Activitatea laboratorului a cunoscut o dezvoltare după 1996, an în care s-a decis să se investească în dotarea sa cu echipamente analitice moderne. Pasul decisiv în dezvoltarea activităţii laboratorului a fost făcut în 2005, când a fost înfiinţată Agenţia Naţională Antidoping, iar laboratorul s-a transformat în Direcţia de Cercetare şi Laborator Control Doping şi a funcţionat în cadrul instituţiei.

Laboratorul de Control Doping din ţara noastră a primit acreditarea internaţională din partea WADA la 29 iulie 2009.

Laboratorul antidoping de la Bucureşti este al cincilea aflat în stare de suspendare după cele de la Bogota, Ciudad de Mexico, Lisabona şi Paris. Laboratotul de la Paris a fost suspendat de WADA la 24 septembrie, cel de la Bogota la 20 februarie, cel de la Ciudad de Mexico la 23 noiembrie 2016, iar cel de la Lisabona la 15 aprilie 2016.

Ministrul Dunca: "Suspendarea laboratorului antidoping nu afectează sportul românesc; laboratorul nu se desfiinţează"

Suspendarea activităţii laboratorului antidoping de la Bucureşti de către WADA nu afectează sportul românesc, a declarat ieri, pentru agenţia citată, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, adăugând că laboratorul nu va fi desfiinţat.

Oficialul a afirmat: "A fost dat un comunicat oficial? Nu ştiu ce să vă spun, că acum sunt la paradă (parada militară de Ziua Naţională, n.r.). Trebuie să vedem ce au scris în procesul verbal, să ne aducă la cunoştinţă motivele şi vom avea un punct de vedere. Nu e o lovitură pentru sportul românesc. Nu afectează sportul românesc, e un laborator şi rămâne în continuare. Nu se desfiinţează laboratorul. Trebuie să vedem despre ce e vorba, dacă e o greşeală omenească din interior sau a unor oameni din afară. Nu ştiu încă despre ce e vorba şi nu mă pot pronunţa".

Ulterior, ministrul Marius Dunca a precizat că Laboratorul antidoping de la Bucureşti a fost suspendat de Agenţia Mondială Antidoping după un control efectuat în luna noiembrie.

Domnia sa a precizat că decizia WADA poate fi atacată la Curtea de Arbitraj Sportiv: "În luna noiembrie, a avut loc un control WADA la laboratorul de la Bucureşti, în urma căruia s-a decis suspendarea pe următoarele şase luni şi are efect imediat. Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD, n.r.) poate ataca decizia la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS). Laboratorul este o structură independentă sub coordonarea SGG (Scretariatul General al Guvernului, n.r.). Încă nu am aflat motivele acestei suspendări, am vorbit şi cu doamna Graziela Vâjială (preşedintele ANAD, n.r.) şi nu a primit nimic. Oricum, această decizie nu ar trebui să umbrească munca sportivilor. Eu am speranţa ca după şase luni să se ridice această suspendare şi vom face tot ce este omeneşte posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple, să nu mai fie întreruptă activitatea, mai ales că noi promovăm un sport curat, asta este obligaţia noastră, a tuturor. Trebuie să vedem ce au constatat cei de la WADA în acel control. Eu nu pot să mă implic, pentru că sunt membru în Consiliul de Administraţie al WADA".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb