Agenţii de presă: Inflaţia din zona euro, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

F.D.
Internaţional / 31 octombrie 2023

Agenţii de presă: Inflaţia din zona euro, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Inflaţia din zona euro a scăzut, în septembrie, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, arătând că politica monetară a Băncii Centrale Europene, de majorare a ratelor dobânzilor, reuşeşte să reducă preţurile scăpate de sub control, relatează Reuters.

Preţurile de consum din cele 20 de ţări care fac parte din zona euro au crescut cu 4,3% în septembrie, cel mai lent ritm din octombrie 2021, de la 5,2% cu o lună mai devreme.

Dacă nu se ia în calcul evoluţia preţurilor la alimente, energie, alcool şi tutun - un indicator la care BCE se uită, de asemenea, cu atenţie - atunci inflaţia a scăzut la 4,5% de la 5,3%, cea mai mare scădere din august 2020. Aceste cifre ar urma să întărească convingerea BCE că a crescut ratele dobânzilor suficient de mult pentru a reduce inflaţia. Ţinta e ca inflaţia să ajungă la 2% până în 2025.

Creşterea preţurilor a atins pentru scurt timp două cifre în toamna anului trecut, pe fondul unei combinaţii de costuri energetice în creştere, a problemelor post-pandemice din lanţurile de aprovizionare şi a cheltuielilor guvernamentale ridicate. Ca răspuns, BCE a ridicat rata dobânzii cheie la un nivel record de 4%, de la un minim de minus 0,5% în doar puţin peste un an.

S-a pus, practic, capăt politicii monetare laxe, care a ţinut pornite robinetele de bani vreme de un deceniu. Majoritatea economiştilor şi investitorilor sunt de părere că nivelul de 4% va fi vârful ciclului de majorare a dobânzilor demarat de BCE în urmă cu un an pentru a contracara inflaţia. O parte dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE şi-au exprimat sprijinul faţă de acest punct de vedere, cum este guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, care a reiterat luni că nivelul actual al dobânzilor ar trebui să readucă inflaţia la ţinta de 2% dacă va fi menţinut pentru o perioadă suficient de lungă.

În schimb, guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a spus că BCE nu ar trebui să testeze economia "până când se rupe", o aluzie că ar prefera ca dobânzile să nu mai fie majorate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb