Agenţiile UE: "Erorile în achiziţiile publice sunt în creştere"

T.B.
Internaţional / 26 octombrie 2023

Agenţiile UE: "Erorile în achiziţiile publice sunt în creştere"

Unele dintre agenţiile UE nu şi-au gestionat finanţele anul trecut la fel de bine ca în anii precedenţi, potrivit Curţii de Conturi Europene, informează sursa menţionată. În raportul său anual privind cele 43 de agenţii ale UE, publicat astăzi, Curtea de Conturi a validat din nou conturile şi veniturile agenţiilor pentru anul 2022, dar pentru patru agenţii nu a fost în măsură să exprime o opinie favorabilă cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile din partea UE. În cazul a trei agenţii, acest lucru a fost cauzat de probleme la achiziţionarea de bunuri şi servicii în conformitate cu normele aplicabile - o problemă persistentă şi larg răspândită în agenţiile UE, arată datele comunicatului Curţii Europene de Conturi.

În prezent, există 43 de agenţii ale UE, situate în 23 de state membre, potrivit sursei menţionate. Ele au o influenţă majoră în domenii vitale din viaţa de zi cu zi a europenilor, cum ar fi mediul, sănătatea, securitatea şi justiţia, transmite sursa precizată. În 2022, ele au gestionat, în total, aproximativ 35 de miliarde de euro (în 2021, aproximativ 27 de miliarde de euro), potrivit comunicatului. În cadrul agenţiilor lucrau 15 775 de angajaţi (14 431 în 2021), ceea ce înseamnă aproximativ 18 % din personalul total al UE, în fruntea listei aflându-se Frontex - Agenţia UE pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă -, cu peste 2 000 de angajaţi şi cu un buget de aproape 700 de milioane de euro, informează Curtea Europeană de Conturi.

"În mare, gestiunea financiară a agenţiilor UE rămâne bună, dar am remarcat rezultate un pic mai puţin pozitive", a declarat domnul François-Roger Cazala, membrul Curţii care a condus auditul: "Deşi contabilitatea este bine ţinută, unele agenţii ale UE ar putea face mai multe eforturi pentru a cheltui banii în conformitate cu regulile şi trebuie să recunoaştem că deficienţele în materie de achiziţii rămân un motiv de îngrijorare în cazul mai multor agenţii.", se mai arată în comunicat.

"Dintre cele 43 de agenţii, 39 au primit o opinie de audit favorabilă cu privire la plăţile lor în 2022. În cazul celor patru care nu au reuşit să obţină o notă de trecere (faţă de o agenţie în 2021 şi de trei agenţii în 2020), sumele cheltuite în mod neconform au fost prea mari, totalizând aproximativ 28,2 milioane de euro. În cazul a trei dintre aceste agenţii (Agenţia pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii - CEPOL, Agenţia pentru Gestionarea Operaţională a Sistemelor Informatice la Scară Largă - eu-LISA şi Centrul de Traduceri pentru Organismele UE - CdT), motivul a fost atribuirea şi execuţia necorespunzătoare a contractelor, în timp ce, în cazul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), situaţia se explica prin anumite deficienţe ale sistemelor de gestiune şi de control ale centrului. În ansamblu, deficienţele în materie de achiziţii sunt în creştere la nivelul agenţiilor în acest an şi reprezintă în continuare principalul motiv pentru care multe dintre ele nu reuşesc să respecte normele atunci când efectuează plăţi. Auditorii au identificat diverse deficienţe în materie de achiziţii în contractele încheiate de 24 de agenţii (14 în 2020 şi 22 în 2021), aceste deficienţe însemnând că nu se putea garanta cel mai bun raport calitate-preţ. De exemplu, un contract iniţial pentru examinarea psihologică a noilor agenţi a fost majorat de Frontex cu de peste 10 ori limita de 50 %, în timp ce Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) a atribuit un contract în valoare de 5 milioane de euro unei agenţii de voiaj fără a publica în prealabil un anunţ de participare. În ansamblu, auditorii au formulat 48 de observaţii cu privire la practicile în materie de achiziţii ale agenţiilor (în creştere de la 18 în 2020 şi de la 34 în 2021), unele agenţii fiind trase de ureche în mod repetat pentru noi deficienţe. Aceste observaţii au reprezentat aproape jumătate din totalul punctelor de îmbunătăţire pe care auditorii le-au semnalat pentru 36 de agenţii şi care necesitau eforturi, de exemplu, în domeniul achiziţiilor publice, al întocmirii bugetului, al recrutării şi al controalelor.", relatează Curtea Europeană de Conturi, conform datelor din comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb