Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a avut joi o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu în legătură cu protestele din Justiţie, în cadrul căreia s-a stabilit să fie eliminat din OUG articolul prin care era eşalonată plata unor drepturi salariale restante pentru magistraţi, grefieri şi personalul auxiliar, potrivit agerpres.ro.
Conform sursei citate, "În continuarea demersurilor pentru soluţionarea situaţiei de criză din sistemul de justiţie, la care au participat anterior şi ministrul Justiţiei şi procurorul general al României, aflaţi astăzi într-o deplasare externă, precum şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător Corina Corbu, a avut, în 14 decembrie 2023, ora 11,30, o întâlnire cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu", a anunţat Instanţa supremă într-un comunicat de presă.
În cadrul întâlnirii s-au stabilit următoarele, potrivit agerpres:
"• eliminarea art.VIII din proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative;
• în cursul lunii decembrie vor fi achitate diferenţele salariale aferente lunii noiembrie 2023;
• plata tranşei pe anul 2023 pentru titlurile restante privind drepturile salariale restante;
• asigurarea resurselor financiare pentru plata integrală a drepturilor salariale reglementate conform cadrului normativ în vigoare, pentru anul 2024, pentru categoriile de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, precum şi pentru cele din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune;
• analizarea opţiunilor legislative pentru asigurarea unui sistem de salarizare echitabil şi previzibil în sistemul judiciar."
Potrivit sursei indicate, "Dialogul purtat a avut la bază premisa bunei funcţionări a statului de drept, pentru care este necesară colaborarea tuturor puterilor statului, care trebuie să se manifeste în spiritul normelor de loialitate constituţională, cu atât mai mult atunci când sunt în discuţie principii fundamentale ale democraţiei", mai arată Instanţa supremă.
Decizia vine după ce mai multe instanţe din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea, iar grefierii au ieşit în stradă, personalul din Justiţie fiind nemulţumit că în "Ordonanţa trenuleţ" la art. VIII se prevede eşalonarea pe şapte ani a plăţii unor drepturi salariale, câştigate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acte administrative, informează sursa citată.
1. Specialii
(mesaj trimis de RCA în data de 14.12.2023, 16:44)
Deci totul pana la drepturile sacrosancte ale specialilor. Nu conteaza ca restul populatiei, mediul privat, profesorii trebuie sa stranga cureaua, sa accepte esalonari sau sa plateasca taxe crescute. Justitia noastra, care, se stie, este fara pata si fara prihana, care si-a acordat singura, de multe ori prin hotarari discutabile in orice stat normal, drepturi salariale greu de comensurat de catre muritorii de rand, nu poate fi atinsa nici macar cu fulgul esalonarii. Mi se pare obscen acest misecuvinism (combinat cu o lipsa totala de bun simt si contact cu realitatea). Magistratii nu sunt singurii care sufera de acest sindrom (si sunt sigura ca si printre ei exista oameni decenti si pregatiti, care isi fac treaba asa cum trebuie), dar mi se pare ca profita de pozitia privilegiata de a-si face singuri dreptate si de a santaja celelalte puteri ale statului pentru a obtine ce isi doresc mai mult: bani si putere.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 16:55)
am stare de voma cand aud de justitie , le mai da si bani din urma . justitie blonda !