Reprezentanţii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli susţin că măsurile adoptate de Guvern pentru combaterea efectelor secetei asupra culturilor agricole sunt ineficiente şi nu vor salva culturile de toamnă, în special grâul, orzul şi rapiţa, compromise aproape în totalitate. "Culturile de toamnă sunt compromise şi nu mai pot fi salvate de nicio măsură adoptată de Guvern. Chiar dacă subvenţia pentru irigaţii este mai mare, irigaţiile sunt inutile în acest moment", a declarat, ieri preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu.
În luna mai, Guvernul a adoptat o serie de măsuri contra secetei, respectiv creşterea subvenţiei pentru irigaţii de la 3,9 milioane lei vechi/ la 7 milioane de lei (vechi)/ha, iar de acest ajutor vor beneficia şi utilizatorii individuali, nu numai asociaţiile de utilizatori. Mai mult, agricultorii au un termen de graţie de 60 de zile pentru decontarea facturilor, în loc de 30 de zile, cât este în prezent.
Preşedintele LAPAR a menţionat că recolta orzului este aproape finalizată, iar în scurt timp va începe campania la rapiţă şi la grâu.
"La orz, potrivit datelor din teritoriu, recolta este aproape compromisă. De la o estimare de 3.800 de kilograme la hectar, media din acest an este de 1.200 de kilograme la hectar. O producţie sub aşteptări vom avea şi la rapiţă şi la grâu", a spus Rădulescu, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, deşi afectate deja de secetă, culturile de primăvară ar putea fi salvate prin irigaţii.
"Singura noastră speranţă este ca măcar culturile de primăvară să fie ajutate de irigaţii sau de ploi. Aceste culturi, porumb, floarea-soarelui sau soia sunt afectate de secetă dar pot fi salvate", a menţionat Rădulescu.
În ceea ce priveşte despăgubirile acordate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Rădulescu a precizat că o mică parte din fermieri vor primi aceşti bani, deoarece despăgubirile ajung doar la cei care şi-au asigurat culturile.
"Deşi nu se poate aprecia suma necesară pentru acordarea despăgubirilor, se poate afirma că doar pentru 400.000 de hectare din două milioane de hectare se vor da despăgubiri, deoarece doar aceste suprafeţe agricole sunt asigurate", a explicat Rădulescu.
Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat săptămâna trecută că intenţionează să schimbe legea referitoare la acordarea despăgubirilor pentru culturile agricole, argumentând că aceasta a fost adoptată "cu dedicaţie", pentru cei care au încasat poliţele de asigurare.
Guvernul a decis, săptămâna trecută, că agricultorii care au înregistrat pagube la culturile de toamnă din cauza secetei vor primi despăgubiri de până la 70% din valoarea cheltuielilor totale cu înfiinţarea şi întreţinerea, dacă culturile au fost asigurate, sumele urmând să fie achitate până la 1 august.
Potrivit datelor din teren, cele mai mari suprafeţe de culturi cu grâu afectate se află în judeţele Teleorman, Ialomiţa, Călăraşi, Dolj, Giurgiu şi Vaslui, pentru culturile de orz şi orzoaică cele mai întinse suprafeţe se regăsesc în judeţele Teleorman, Ialomiţa şi Constanţa, iar în cazul culturilor de rapiţă, terenurile cele mai afectate sunt în judeţele Ialomiţa, Vaslui, Călăraşi şi Constanţa.