Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită Guvernului să majoreze subvenţia la hectar, acordată producătorilor agricoli, iar reprezentanţilor Ministerului Agriculturii să întreprindă acţiunile necesare la Comisia Europeană pentru majorarea acestei forme de sprijin, ne-a declarat Marcel Cucu, preşedintele LAPAR.
Demersul Ligii prevede majorarea subvenţiei de 97 de euro, la un nivel comparabil cu cel acordat fermierilor din statele occidentale.
Potrivit lui Cucu, agricultorii români beneficiază de doar o pătrime din sprijinul fermierilor din statele vestice şi se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari, precum creşterea accentuată a tarifelor la utilităţi.
Astfel, decalajele dintre agricultorul român şi cel din statele agricole deja dezvoltate cresc, iar producătorul autohton nu poate concura cu cel din statele occidentale.
Marcel Cucu ne-a precizat, că, în cadrul negocierilor ce vor avea loc astăzi, la Ministerul Agriculturii, LAPAR va solicita Guvernului majorarea subvenţiei la hectar "la un nivel cât mai ridicat", precum şi rezolvarea problemelor ce ţin de stabilirea unui preţ de intervenţie la grâu.
Liderul LAPAR nu a precizat care va fi valoarea solicitată însă a subliniat că subvenţia acordată, anul viitor, agricultorului român ar putea reprezenta până la 75% din valoarea celei de care beneficiază fermierii cu "state de plată" mai vechi în UE.
Pentru anul viitor, agricultorii vor beneficia, în condiţiile actuale, de o subvenţie de 108 euro la hectar.
Totodată Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei "Agrostar", ne-a declarat că sindicaliştii "Agrostar", în colaborare cu structuri similare din alte state membre al UE, precum Cehia, Bulgaria sau Polonia, au înaintat, deja, Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită majorarea subvenţiei la hectar la un nivel ce depăşeşte 300 de euro.
În ceea ce priveşte sprijinirea culturilor de toamnă, Ştefan Nicolae ne-a precizat că Federaţia "Agrostar" solicită Guvernului acordarea unui sprijin de 1.000 de lei la hectar, precum şi reducerea cu 50% a preţului de achiziţie a motorinei destinată activităţilor agricole.
La rândul său, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, ne-a declarat, recent, că producătorii agricultorii mai solicită, pentru această toamnă, un sprijin de 300 de lei la hectar pentru compensare energetică (n.n. întrucât creşterea preţului gazului influenţează preţul motorinei, îngrăşămintelor chimice, pesticidelor etc).
Potrivit celor declarate, Bruxelles-ul poate aproba acest sprijin întrucât preţul motorinei şi al îngrăşămintelor chimice au crescut simţitor în ultimul an.