Agricultorii vor subvenţii europene

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 august 2008

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită Guvernului să majoreze subvenţia la hectar, acordată producătorilor agricoli, iar reprezentanţilor Ministerului Agriculturii să întreprindă acţiunile necesare la Comisia Europeană pentru majorarea acestei forme de sprijin, ne-a declarat Marcel Cucu, preşedintele LAPAR.

Demersul Ligii prevede majorarea subvenţiei de 97 de euro, la un nivel comparabil cu cel acordat fermierilor din statele occidentale.

Potrivit lui Cucu, agricultorii români beneficiază de doar o pătrime din sprijinul fermierilor din statele vestice şi se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari, precum creşterea accentuată a tarifelor la utilităţi.

Astfel, decalajele dintre agricultorul român şi cel din statele agricole deja dezvoltate cresc, iar producătorul autohton nu poate concura cu cel din statele occidentale.

Marcel Cucu ne-a precizat, că, în cadrul negocierilor ce vor avea loc astăzi, la Ministerul Agriculturii, LAPAR va solicita Guvernului majorarea subvenţiei la hectar "la un nivel cât mai ridicat", precum şi rezolvarea problemelor ce ţin de stabilirea unui preţ de intervenţie la grâu.

Liderul LAPAR nu a precizat care va fi valoarea solicitată însă a subliniat că subvenţia acordată, anul viitor, agricultorului român ar putea reprezenta până la 75% din valoarea celei de care beneficiază fermierii cu "state de plată" mai vechi în UE.

Pentru anul viitor, agricultorii vor beneficia, în condiţiile actuale, de o subvenţie de 108 euro la hectar.

Totodată Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei "Agrostar", ne-a declarat că sindicaliştii "Agrostar", în colaborare cu structuri similare din alte state membre al UE, precum Cehia, Bulgaria sau Polonia, au înaintat, deja, Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită majorarea subvenţiei la hectar la un nivel ce depăşeşte 300 de euro.

În ceea ce priveşte sprijinirea culturilor de toamnă, Ştefan Nicolae ne-a precizat că Federaţia "Agrostar" solicită Guvernului acordarea unui sprijin de 1.000 de lei la hectar, precum şi reducerea cu 50% a preţului de achiziţie a motorinei destinată activităţilor agricole.

La rândul său, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, ne-a declarat, recent, că producătorii agricultorii mai solicită, pentru această toamnă, un sprijin de 300 de lei la hectar pentru compensare energetică (n.n. întrucât creşterea preţului gazului influenţează preţul motorinei, îngrăşămintelor chimice, pesticidelor etc).

Potrivit celor declarate, Bruxelles-ul poate aproba acest sprijin întrucât preţul motorinei şi al îngrăşămintelor chimice au crescut simţitor în ultimul an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb