Reprezentanţii agricultorilor din ţară, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură "Agrostar" şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) au organizat ieri în Capitală şi în alte 14 judeţe ale ţării - Alba, Botoşani, Braşov, Brăila, Cluj, Dâmboviţa, Covasna, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Timiş, Sibiu şi Suceava - proteste prin care au solicitat reducerea cu 50% a preţului de la pompă al combustibilului folosit în agricultură. Organizatorii protestelor au declarat că dacă în 30 de zile nu se va promova actul normativ privind reducerea preţului la combustibil pentru agricultură, protestatarii sunt decişi să boicoteze alegerile de la 30 noiembrie. Totodată, aceştia au ameninţat cu radicalizarea protestelor şi cu blocarea drumurilor naţionale şi a intrărilor în oraşe de reşedinţă.
Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar, a declarat: "Având în vedere haosul din agricultură şi slaba capacitate de remediere a problemelor, Federaţia Agrostar şi patronatele din Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli au organizat această primă acţiune de protest prin care cerem iniţierea de urgenţă a unui act normativ, conform căruia agricultorii să primească motorină cu 50% mai ieftină din preţul practicat la pompă".
În acelaşi timp, agricultorii au mai cerut 1.000 de lei la hectar subvenţie pentru sectorul vegetal, între 200-1000 euro subvenţie la legume fructe la hectar şi 0,4-0,5 lei pe litru lapte subvenţie pentru sectorul zootehnic.
Preşedintele filialei Cluj a Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, Cristian Sandea, preşedintele filialei Cluj a Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, a declarat că principalele revendicări se referă la reducerea preţului motorinei de la aproape 1,5 euro/litru, la circa 0,5 euro/litru, cât ar fi în UE, şi, de asemenea, acordarea subvenţiilor la timp, fiindcă, "nu numai că sunt foarte mici, dar vin cu o întârziere de un an". Domnul Sandea a mai adăugat că protestatarii ar vrea să fie promovată şi o lege prin care să fie protejate fermele existente, "ca să nu mai fie înghiţite de marii afacerişti". El a adăugat că, în cazul în care revendicărilor lor nu vor fi soluţionate, va fi organizată o nouă acţiune de protest "prin care vom bloca arterele principale de circulaţie".
"Principala noastră nemulţumire este că nu suntem trataţi în mod egal cu agricultorii europeni. Suntem membri ai Uniunii Europene şi aşteptăm de doi ani să fim aliniaţi şi noi cu toate drepturile şi îndatoririle unui fermier european. Primim motorina cu preţ dublu şi dăm cerealele cu preţul la jumătate. În asemenea condiţii, nu putem rezista concurenţei venite din partea fermierilor europeni", a afirmat vicepreşedintele ACCPT, Dumitru Avădănii.
Agricultorii ieşiţi în stradă în judeţul Botoşani s-au plâns că actuala politică în domeniul agricol promovată de guvern "decapitalizează" fermierii. "În zootehnie, noi nu avem nicio subvenţie la motorină. Noi lucrăm şi producem lapte, carne cu preţul combustibilului de la pompă", a afirmat preşedintele SCT, Viorel Marocico.
În Sfântu Gheorghe, la acţiunea de protest au participat câteva sute de agricultori şi crescători de animale din judeţele Covasna şi Harghita, care au solicitat Guvernului acordarea de subvenţii la nivelul Uniunii Europene precum şi majorarea preţului de achiziţie a laptelui, grâului şi cartofilor. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din judeţul Covasna, Otvos Mozes, a declarat că este inadmisibil ca un litru de apă minerală să coste mai mult decât un litru de lapte la producător. Acesta a mai adăugat că lipsa unei politici coerente de sprijinire a sectorului zootehnic a făcut ca efectivele de animale să scadă în ţara noastră cu aproximativ 55% în ultimii opt ani.
Agrostar şi FNPAR cer declararea stării de calamitate în opt judeţe afectate de secetă
Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli (FNPAR) şi Agrostar cer declararea stării de calamitate în opt judeţe afectate de secetă, respectiv în Olt, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, Dolj, Călăraşi, Brăila şi Ialomiţa, au declarat, ieri, reprezentanţii celor două federaţii, citaţi de NewsIn.
Inginerul agricol Crăciun Tudor, reprezentantul FNPAR Teleorman, a declarat că în judeţul Teleorman au fost afectate de secetă 50.000 de hectare de porumb şi floarea soarelului şi a estimat că, anul acesta, se va realiza doar 25% din producţie.