• Fermierii ar putea organiza un marş al utilajelor agricole pe perioada summitului NATO
Peste 200 de fermieri, membri ai Federaţiei "Agrostar", au luat cu asalt, ieri, sediul Ministerului Agriculturii, nemulţumiţi de haosul organizat din agricultură şi de slaba capacitate a instituţiilor abilitate de a rezolva problemele sectoarelor de producţie. Înarmaţi cu fluiere, legume, fructe şi acompaniaţi de o fanfară, agricultorii au lăsat, în faţa ministerului, un sicriu, în care "zăcea" agricultura naţională; cu toate acestea, au aşteptat în zadar, mai bine de trei ore, să fie primiţi la masa negocierilor de reprezentanţii ministerului Agriculturii.
"Problemele noastre au rămas şi în urma acestui protest nesoluţionate deoarece ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş este plecat la Bruxelles, iar secretarul de stat, Gheorghe Albu, a spus că nu are ce să ne facă deoarece nu are drept de semnătură", ne-a declarat Florin Istrati, vicepreşedintele Federaţiei "Agrostar".
Printre numeroasele revendicări, agricultorii solicită Guvernului şi Ministerului Agriculturii reducerea cu 50% a accizei la motorină pentru activităţile agricole şi prezentarea urgentă a strategiei de combatere a secetei, "în conformitate cu decizia primului ministru, care a avut ca termen de finalizare data de 15 noiembrie 2007". Pentru reluarea ciclului de producţie, fermierii cer acordarea unui sprijin financiar defalcat pe sectoarele de activitate precum şi accesul la stocul public de intervenţie (grâu), pentru a evita o criză a pâinii, estimată în lunile ce urmează. Fermierii mai solicită eliminarea şi redefinirea conceptului de "piaţă locală", prin care ANSVSA interzice comercializarea produselor în afara zonelor de producţie dar şi urgentarea plăţilor directe aferente anului 2007, pentru care, Agrostar ne-a anunţat, recent, că ia în calcul să dea Guvernul în judecată.
Florin Istrati ne-a precizat: "În cursul zilei de astăzi (n.r.miercuri) vom avea o discuţie cu Cioloş, pe problema procesatorilor şi a producătorilor din industria laptelui. Vom discuta şi despre toate revendicările noastre, care au rămas nesoluţionate de atâta timp. Dacă nu vom ajunge la un numitor comun, următorul protest va avea loc pe 25 martie. Luăm în calcul să realizăm un marş al tractoarelor pe durata summitului NATO pentru a fi mai bine observaţi". Ulterior, protestul fermierilor, intitulat sugestiv "Salvaţia Agricultura României!" va trece graniţa, şi se va comasa, la Bruxelles, cu alte acţiuni similare ale fermierilor din Uniunea Europeană.