AIE: A crescut cererea mondială de petrol

Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2015

AIE: A crescut cererea mondială de petrol

Cererea mondială de petrol va înregistra, în 2015, o creştere peste aşteptări, în condiţiile în care expansiunea economică şi preţul redus al ţiţeiului au stimulat consumul în prima jumătate a anului, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), conform Reuters.

În raportul său lunar, AIE prognozează că, în acest an, comparativ cu anul trecut, consumul mondial de petrol va creşte cu 1,4 milioane barili pe zi (bpd), pentru a ajunge la o medie de 94 milioane bpd, cu 300.000 de barili pe zi mai mult decât estima luna trecută, potrivit Agerpres. AIE precizează însă că cererea mondială, care a crescut cu aproximativ 1,6 milioane bpd în prima jumătate a anului, ar urma să crească cu doar 1,2 milioane bpd în a doua jumătate.

"Recentele evoluţii solide de pe piaţa petrolului se datorează, în parte, şi cererii neaşteptat de puternice pentru petrol la nivel global", susţine AIE.

Preţul ţiţeiului şi-a revenit în acest an, după ce s-a înjumătăţit anul trecut, urcând de la un minim de 45 de dolari/baril în ianuarie, la 65,75 de dolari pe baril marţi.

Însă, AIE avertizează că, dacă în prezent preţul petrolului este susţinut de dezechilibrele temporare existente în sectorul de rafinare, situaţia de ofertă supra abundentă persistă. Asta, în condiţiile în care oferta venită din partea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a atins, în luna mai, nivelul de 31,33 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna august 2012, în condiţiile în care principalii membri ai cartelului (Arabia Saudită, Irak şi Emiratele Arabe Unite) au produs fiecare o cantitate record de petrol luna trecută.

De asemenea, AIE şi-a îmbunătăţit prognozele privind producţia de petrol a statelor care nu sunt membre OPEC, producţie care, în 2015, ar urma să crească cu aproape un milion de barili pe zi, până la o medie de 58 milioane bpd.

AIE este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb