AISIF îi acuză pe Buică şi Drăgoi de delapidarea patrimoniului SIF Muntenia

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2021

AISIF îi acuză pe Buică şi Drăgoi de delapidarea patrimoniului SIF Muntenia

Asociaţia a depus plângere penală împotriva celor doi SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, nu a răspuns solicitării noastre, până la închiderea ediţiei

Bogdan Drăgoi, preşe­dintele şi directorul general la SIF Banat Crişana (SIF1) şi Ni­cuşor Buică, directorul general al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), sunt acuzaţi de delapidarea patrimoniului SIF Muntenia, conform plângerii penale pe care Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a înaintat-o, la începutul acestei săptămâni, organelor de cercetare penală.

Conform AISIF, ce este condusă de preşedintele Florian Munteanu şi de directorul executiv Marius Pop, delapidarea patrimoniului societăţii de investiţii financiare s-a făcut prin plata mai multor comisioane, fără raţiune economică către anumite SAI-uri, cu scopul real de a cumpăra acţiuni proprii ale SIF4 pentru a fi utilizate la vot în adunările generale.

Demersul vine în condiţiile în care acţionariatul SIF Muntenia este populat cu diferite fonduri de investiţii, finanţate în diferite proporţii de cele două SIF-uri, chiar şi integral, iar administratorii fondurilor cumpără, între altele, acţiuni SIF4.

12,55% pe an - comisionul de administrare încasat de Swiss Capital pentru fondul Active Dinamic, din banii SIF Muntenia

Celebru este cazul Active Dinamic, administrat de SAI Swiss Capital, fond la care SIF Muntenia avea, la finele anului trecut, 95% din totalul titlurilor de participare. Fondul, care deţinea şi deţine acţiuni SIF4, cumpărate cu banii proveniţi de la SIF Muntenia, avea un comision de administrare de 12,5% pe an, iar conform unui articol publicat în Ziarul BURSA în data de 23 martie a acestui an de Ben Madadi, cel mai mare investitor persoană fizică a SIF Muntenia, comisionul însemna atunci 1,87 milioane de lei pe an, bani plătiţi de SIF către Swiss Capital. În ultimii zece ani, fondul a avut un randament total cam de -60%, cauzat în principal de comisionul de administrare, spunea investitorul, care se baza pe date din rapoartele Active Dinamic.

La adunarea acţionarilor de bilanţ a SIF Muntenia, când Ben Madadi împreună cu alţi câţiva investitori privaţi ai SIF-ului au cerut atragerea răspunderii conducerii SAI Muntenia pentru folosirea la adunările generale a acţiunilor proprii cumpărate indirect, prin fonduri, fapt ce contravine legii 31/1990, SAI Swiss Capital a votat împotriva cererii investitorilor, conform celor scrise de Madadi în BURSA data de 5 mai.

Nu doar SAI Swiss Capital a votat atunci împotriva atragerii răspunderii SAI Muntenia, ci şi SAI Certinvest, care de asemenea are fonduri alimentate de SIF Muntenia. În plus, preşedintele SIF Banat-Crişana, Bogdan Drăgoi a votat împotriva atragerii răspunderii SAI Muntenia Invest, chiar dacă SIF1 este proprietarul SAI Muntenia Invest, conform lui Ben Madadi. Înainte de adunare, investitorii ceruseră Autorităţii de Supraveghere Financiară ca, în baza legii 31/1990, să suspende drepturile de vot ale acţiunilor SIF Muntenia deţinute în mod indirect de către SIF, dar Autoritatea a spus că nu are abilitatea/competenţa să interpreteze legea 31/1990 şi a recomandat investitorilor să se adreseze instanţei.

În prezent, hotărârile adunării de bilanţ a SIF Muntenia sunt atacate în instanţă de acţionari, iar Swiss Capital a redus, începând cu luna august, comisionul de administrare a fondului Active Dinamic la 0,3%, echivalentul a 3,6% pe an, faţă de 12,55% cât era până atunci, în urma articolelor apărute în presă.

AISIF vrea auditarea SIF Muntenia pentru deţinerea şi folosirea indirectă a acţiunilor proprii

La finele lunii trecute, AISIF a solicitat KPMG un audit asupra detaliilor şi utilităţii unor plasamente ale SIF Muntenia în valoare de peste 305 milioane de lei. Conform membrilor Asociaţiei, scopul real al SAI Muntenia de pe urma acestor plasamente ar fi obţinerea unor foloase necuvenite. Este vorba de plasamentele în titlurile OPCVM/AOPC şi de cele în obligaţiunile Opus-Chartered Issuances.

"În acest sens, AISIF a susţinut, prin luările de poziţie ale membrilor săi, cum mai multe societăţi de administrare de investiţii (SAI-uri), care gestionează aceste plasamente, se prezintă la adunările generale şi votează în favoarea conducerii SIF4. Dar votul se face cu acţiuni SIF4 cumpărate parţial (uneori în proporţie de peste 90%) din aceste plasamente. Pentru acest serviciu ar fi oferite anual milioane de lei la câteva SAI-uri sub formă de comision", arată AISIF.

În solicitare, AISIF cere KPMG să analizeze contractele încheiate de SIF Muntenia cu administratorii fondurilor de investiţii la care SIF4 deţine titluri de participare, din perspectiva comisioanelor plătite şi a scopului încheierii respectivelor contracte. De asemenea se cere verificarea, prin raportare la întregul portofoliu de investiţii al fondurilor unde SIF4 are titluri de participare, dacă participaţiile SIF4 nu au drept scop dobândirea în mod indirect a propriilor acţiuni. Alte aspecte vizează analizarea relaţiilor de afiliere dintre părţi sau conflictele de interese, iar KPMG trebuie să întocmească raportul în 30 de zile de la solicitare, conform AISIF.

La jumătatea acestui an, SIF4 avea plasată în titluri de participare ale OPCVM/AOPC suma de 222,76 milioane de lei (sumă ce nu include obligaţiunile emise de Opus-Chartered Issuances - ce urmăresc coşuri de acţiuni ale SIF Banat-Crişana, SIF Oltenia şi SIF Moldova), categorie în care intrau, între altele, fonduri administrate de Swiss Capital, Certinvest şi BRK Financial Group. În cazul SIF Banat-Crişana suma plasată în titluri ale OPCVM/AOPC era de 380,76 milioane lei, în fonduri administrate de Swiss Capital, Certinvest şi BRK Financial Group, precum şi FIA Romania Strategy Fund, fond deţinut complet de SIF1 şi SIF4, după cum reiese din rapoartele celor două SIF-uri.

Acţiunile fostei conduceri a SIF Oltenia împotriva SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, retrase de noua conducere aleasă chiar de SIF1&4

Acuzaţia că SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia îşi cumpără acţiunile şi folosesc acţiuni proprii prin intermediari nu este nouă în piaţă. Fosta conducere a SIF Oltenia, în frunte cu Tudor Ciurezu, a deschis acţiuni în instanţă referitoare la aceste aspecte, plângeri care apoi au fost retrase de noua conducere, aleasă chiar de SIF1, SIF4 şi fondurile de investiţii finanţate în diferite proporţii de cele două SIF-uri.

De pildă, la începutul anului, SIF Oltenia a renunţat la acţiunea formulată împotriva SIF Banat-Crişana în care cerea instanţei anularea unor hotărâri ale AGEA societăţii de investiţii din Arad din data de 10 martie 2020, între care decizia privind diminuarea capitalului SIF-ului, prin anularea a 72,84 milioane de acţiuni, echivalentul a 14,07% din societate, deţinute de SIF Muntenia, OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg şi FIA Roumanian Strategy Fund AA/Vaduz, punct introdus pe ordinea de zi a adunării chiar la solicitarea SIF Oltenia, dar care nu a întrunit majoritatea de voturi necesară pentru adoptare. Conform conducerii de atunci a SIF Oltenia, titlurile SIF1 aflate în posesia acestor trei entităţi reprezintă, în realitate, titluri pe care le deţine indirect chiar SIF Banat-Crişana şi care, conform prevederilor în vigoare, trebuie anulate. Poziţia era susţinută printr-o serie de articole din Legea nr. 31/1990, o decizie a Consiliului Concurenţei din iunie 2013 şi o decizie ASF din noiembrie 2019.

Recent, Flaros Bucureşti, societate din portofoliu SIF Oltenia, a renunţat la procesul deschis în 2019 de fosta conducere a companiei, prin care cerea instanţei, între altele, emiterea unui act prin care să se anuleze acţiunile SIF1 deţinute de SIF Muntenia, pe motivul că sunt de fapt acţiuni proprii dobândite de SIF Banat-Crişana fără respectarea normelor legale.

Atât în cazul renunţării la proces a SIF Oltenia cât şi în cazul Flaros, Ziarul BURSA a cerut poziţii din partea companiilor privind deciziile luate, dar societăţile nu ne-au răspuns.

Ieri am trimis către SAI Muntenia o solicitare pentru o poziţie referitoare la demersul Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri, dar până la închiderea ediţiei administratorul SIF Muntenia nu ne-a răspuns.

În schimb în primăvară, în urma unor articole publicate în presă în care conducerea SIF Muntenia era acuzată că foloseşte banii SIF-ului pentru a cumpăra acţiuni proprii prin diferite fonduri de investiţii, la solicitarea noastră, SAI Muntenia a răspuns că nu comentează acuzaţiile aduse de acţionarii societăţii.

SAI Muntenia este condusă de directorul general Nicuşor Buică, iar Consiliul de Administraţie este compus din preşedintele Adrian Simionescu şi membrii Dorina Mihăilescu şi Sergiu Mihailov. SIF Banat-Crişana deţine 99,9% din SAI Muntenia Invest.

Notă

În comunicatul AISIF se menţionează că plângerea penală împotriva directorului SAI Muntenia Invest şi a preşedintelui SIF Banat-Crişana a fost făcută pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute la art. 272 alin (1) lit b), la art. 279 alin (1) lit a) din Legea nr. 31/1990 a societăţilor, precum şi la art. 297 alin (1) Cod penal în forma agravată (abuzul în serviciu), prevăzută de art. 309 Cod penal.

La art. 272 alin (1) lit b) din Legea 31/1990 se menţionează că: "Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care: (...) foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect".

Conform art. 279 alin (1) lit a) din aceeaşi lege: "Se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani ori cu amendă acţionarul sau deţinătorul de obligaţiuni care: trece acţiunile sau obligaţiunile sale pe numele altor persoane, în scopul formării unei majorităţi în adunarea generală, în detrimentul altor acţionari ori deţinători de obligaţiuni".

La art 297 alin (1) Cod penal se menţionează că: "Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică". Conform art 309, dacă faptele prevăzute în (...) art. 297, (...) au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.

Opinia Cititorului ( 64 )

  1. Felicitări ziarul BURSA! Singurul ziar care face ceva în beneficiul investitorilor...

    Restul... dacă mai există presă, primesc bani de la unul și altul și nu publică ce e în interesul cititorilor. 

    1. E un forum, se numeste FORUMUL PIETEI DE CAPITAL, unde o sa vorbeasca in cateva zile directorul bursei, Adrian Tanase. Acolo in ultimii doi l-au invitat pe Bogdan Dragoi sa vorbeasca, oricat a vrut muschiul lui. Nu doar atat! L-au premiat in fiecare an.O data pentru ca are cel mai mare portofoliu si o data pentru cel mai diversificat portofoliu :))

      Presa este PRESH-ul mafiotilor. Acolo vorbesc, acolo se premiaza. 

      Nu, se numeste forumul coruptilor.

    Trebuie eliminata mafia asta mizerabila. Toti investitorii de la BVB sunt socati ca se mai petrec asemenea aberatii la noi.

    Astia nu sunt protejati de nimeni. Adevarata lor protectie, a mafiotilor autohton, este neputinta noastra. Daca decidem noi, investitorii, sa eliminam mafia de la BVB, ea va disparea. 

    1. eram interesat sa cumpar QCOM,Alphabet, AZN,de pe extern,dar cu vestea asta voi cumpara de banii respectivi actiuni la SIF4 ,odata cu anchetarea administratorului sifonar

      Hai sa vedem pe cifre care se pot verifica in statistica BVB:

      1) Valoare indicele BET in 1 ianuarie 2015 -7.000 puncte 

      Valoare BET astazi 12.228,rezulta o crestere de 74% 

      2) valoare actiune Sif1 in 1 ianuarie 2015=1.2 ron 

      Valoare actiune astazi=2.9 crestere 141% 

      3) valoare activ net sif1 1 ianurie 2015=2.9 ron 

      Valoare activ net sif1 astazi 5.9 Ron crestere 103% 

      Hai sa comparam cu fondurile bancare,fondurile de pensii,etc? 

      Nu cumva discountul asta provine si din faptul ca sif1,sif4 a fost tot timpul discreditat in presa ; hotii,banditii,penalii? 

      Facet i careva exercitiul asta la sif2 si sif3

      Restul...e can-can 

      Exact chestia asta nu trebuia sa o spui!

      Tu ne propui sa mergem pe cifrele de la BVB si invoci "valoare [n.m. - unitara] activ net sif1 1 ianurie 2015=2.9 ron; Valoare activ net sif1 astazi 5.9 Ron crestere 103%". 

      Iau cifrele date de tine si le compar cu ....ha,ha,ha! ...cifrele raportate la BVB de Dragoi, cu doar un an in urma, la 31.07.2020: Valoare unitara a activului net=7,75 ron, ceea ce da, astazi, ...MINUS, nu plus! 

      Vreau sa spun ca nu cred in cifrele furnizate si semnate de Bogdan Dragoi - omul minte si falsifica in acte oficiale. 

      Cifrele lui nu pot fi invocate drept argument privitor la performantele administrarii SIF-urilor pe care le controleaza si controleaza trei SIF-uri listate la BVB. 

      Intreaga piata de capital romaneasca este virusata.

      Trebuia sa taci, n-am mai vazut atata prostie! 

      Orice comparație cat de cat relevanta este cu BET-TR, pentru că SIF Banat Crișana nu dă dividende. Atunci este important tot ceea ce înseamnă randament pentru acționari. BET-TR era 7000+ la începutul lui 2015 acum este 21000+. SIF Banat Crișana a crescut mult mai puțin, asta in contextul in care a avut aceleași ancore in portofoliu. Gen BRD, care l-au ținut cat de cat in sus, in ciuda prostiilor făcute de administratori cu fonduri interpuse in deținerea acțiunilor proprii. Deci SIF 1 a evoluat prost, comparativ cu restul pieței, in contextul unei piețe extrem de favorabile. Restul e can can.

      Sifonarii ar trebui sa încerce să facă performanță și treaba corecta pentru acționari macar de acum încolo. 

      Unii care încalcă legea și își păcălesc acționarii, nu au ce căuta să conducă un SIF. Cred că degeaba le cere cineva sa facă treabă corecta de acum încolo, nu sunt in stare. Și nu ai cum din punct de vedere legal sa stea acolo unde nu sunt în regulă

      Reprezentantul grupului infracțional răspunde, cu o manipulare ordinară. Companiile din BET au dat dividende mari, conducetea SIF1 a făcut sifonări mari. Deci nu poți compara SIF1 cu BET, dar totuși grupul infracțional se știe că e plin de tupeu.

      Reprezentantul grupului infracțional răspunde, cu o manipulare ordinară. Companiile din BET au dat dividende mari, conducetea SIF1 a făcut sifonări mari. Deci nu poți compara SIF1 cu BET, dar totuși grupul infracțional se știe că e plin de tupeu.

      Zi-mi ceva si de SIFI IMOBILIARE. Ce valoare are?

      V-am spus de aseara ca membrii Cooperativei sint slab pregatiti si neglijenti si ca avocatii lor sint la fel. Mai sus aveti dovada - cooperatistul de la 2.2. a incercat sa argumenteze si si-a dat cu dreptu-n stingu'.

      Cooperatorii lui Dragoi si Lakis sint tari numai la injuraturi si la cantitatea de minciuni,

      Cum e turcu-i si pistolul. 

      Unul dintre virusi este Gradinescu de la ASF. Se stie prietenia lui cu Buica si Dragoi. Noi scriem pe aici iar ei isi vad de aranjamentele lor.

      Mai, draga, nu-i chiar asa simplu.

      Chestiile astea au ecouri surprinzatoare...Te-ai mira sa afli.... 

      De amorul cifrelor exacte"

      SIF1 31.12.2015  

      pret actiune - 1.30 lei 

      VUAN - 2.92 lei 

      discount 55% 

      SIF1 31.12.2020 

      pret actiune - 2.20 lei 

      VUAN - 5.49 lei 

      discount 60% 

      in 5 ani pretul a crescut cu 83%, VUAN a crescut cu 103%, iar discountul s-a adancit cu 5%, si actionarii au primit cifre si minciuni servite la BVB. 

      Mai bine arunca un ochi pe saitul AAF a lui Gusta ca acolo a stat timpul in loc la evolutie SIF-uri din luna mai nu mai actualizeaza nimeni si deja au raportat pentru august VUAN-ul unele societati.

      Doua dintre ele EVER si Sif 3 nu au aportat inca pe august desii aveau obigatia sa raporteze in 15 zile de la incheierea lunii.

      Dle Make, ma sperie ignoranta, badarania si anafalbetismul financiar de care dati dovada in opinia de mai sus! Nu cunoasteti ca valoarea unui fond este cerificata de o banca si de un auditor extern? Toti ar trebui sa fie hoti in cazul asta,grava afirmatie fara dovezi doar din prietenia care o aveti pt Dragoi.Un ziarist de talia dumneavoastra ar trebui sa aibe cel putin un limbaj decent fata de cei care va citesc si poate va respecta!

      Cum poți sa spui ca un om care face oferta de cumpărare de 7% discreditează compania?! Dimpotrivă , scoaterea putregaiului la lumina a revigorat prețul . Dacă putregaiul e șters de tot tocmai atunci prețul se va apropia de cel real. Ca sa se întâmple asta trebuie ca ASF ul sa își facă treaba. Nu o face pentru ca e compromis .

      Stimate domnule cititor, nu ti-am inteles replica despre badarania mea financiara: contesti cifra pe care ti-am furnizat-o?

      Sau ce?!

      Cooperatorul a ramas cu gura cascata.

      L-a incurcat Make.

      ...

      Contest doar limbajul injurios pe care il aveti, sa faci prost pe oricine vrei tu tine de badaranie! Referitor la cifra comunica, inainte SIF imobiliare era evuat la pret de piata mai nou este evaluat la valoarea justa data de un evaluator independent. Asta nu presupune furt sau manipulare de piata. Fondurile de obligatiuni au fost obligate sa.si schimbe metoda de evaluare,nu este o tragedie,nu? Sau si aia sunt hoti ca si.au schimbat metoda de evaluare?

      Dar s-a lamurit cine a vandut 2 actiuni SIFI PLC la pret supraevaluat cu impact in VUAN la SIF 1? Ca s-a recalculat dupa ce a izbucnit scandalul si v-a oferit ASF suport e altceva. Voi aveti impresia ca noi uitam ?

      Parcarea afiliaților in SIFI este tot delapidare. Nimeni nu știe cine și cum sunt administrate acele companii duse in Cipru . Un singur lucru e cert, ca Drăgoi personal le administrează pe bani mulți . Cooperativa îndoaie legea cu sprijinul ASF cum vrea, după nevoi și interesele najibilor.

      Regulile de evaluare sunt aceleasi pentru toti, MAKE. Da, ca exista unele actiuni nelichide care pot influenta pentru moment o evaluare de activ net este adevarat, dar acum nu mai este cazul. Asa ca daca vrei sa vezi adevarata prostie cauta o oglinda, numai sa fii asezat cand te uiti in ea sa nu ti se faca rau.

      Prietene, m-ai facut ignorant, badaran si analfabet financiar, nu doar badaran. Dar ceea ce invoci ca sa ma faci ignorant si analfabet sint prostii. Se pare ca n-ai invatat lectia publica pe care v-am dat-o la mijlocul anului trecut cu privire la manipularea la care se deda Cooperativa si in urma careia complicele vostru Nicu Marcu v-a dat un Regulament care sa salveze aparentele.

      N-am de gind sa-ti dau lectii private. 

      Du-te si citeste! 

      Retine: sa argumentezi cu cifrele mincinoase publicate de Dragoi, auditate de auditor, garantate de banca si publicate pe siturile BVB, AAF si SIF Banat Crisana reprezinta prostie pura pentru care o groaza de oameni ai pietei de capital, inclusiv Nicu Marcu, risca puscaria. 

      Nu ma lua in serios, am glumit.

      Sint politicos cu prostii si cu ticalosii. 

      Andrei: Teamă-mi este! O spun drept!

      Să nu mă poarte în ispită 

      Şi zile bune, să n-aştept 

      În lupta mea necontenită, 

      C-un prost cu minte odihnită...

      Andrei,ești un prost cu mintea odihnita, te crezi destept, dar spui numai ineptii! Gandesti incet si ai o judecata ratacita! Atat!

      Erata.

      Andrei, cu tine teama imi este, iti spun drept, sa nu mă poarte în ispită si zile bune, să n-aştept, in lupta mea necontenită, cu un prost ca tine, cu minte odihnită! 

      Domnul Make, va respect prea mult pentru a va jigni!

      Era(2.25.)pentru Andrei(2.23.), nu m-am facut eu bine inteles, sper ca rectificarea mea va fi bine inteleasa acum!

      Credeti-ma sunt 101% cu dvs. si imi cere scuze fara macar a ne cunoaste! 

      Da.

      Nu-ti voi mai permite sa fii nepoliticos cu mine pentru ca as oferi un exemplu rau - unuia care pare un tinerel inchipuit ii este permis sa nu fie respectuos cu oamenii in virsta.  

      Tot ceea ce prezinti drept ingnoranta mea, dovedeste ca habar nu ai despre ce este vorba in caz, dar ai pretentia sa ma inveti pe mine chestii.  

      Pa si pupa-ti-l pe Dragoi, Dumnezeul tau!

      Daca-mi mai raspunzi nepoliticos, te sterg.  

      Scuze, eu sint cel ce a gresit adresa.

      Exact asta vroiam sa spun și eu compara mere cu pere omul.

    Ce desen! Cât am râs!!!! Tare de tot.

    Dar nu cred că Buică râde. Cred că începe să simtă o răcoare... venind dinspre Drăgoi, stând deasupra lui.

    O să mai râdem de ăștia. Super desenul. I LIKE! 

    1. Buica se salveaza ca de fiecare data. Da in primire pe Dragoi, Lakis si Juravle. Cand o sa intrebe procurorii ce cauta in Parlament pe holuri in ziua numirii lui Gradinescu o sa verse cine l-a trimis, cum se face ca il ascultau o gramada de parlamentari. Numai ca nu a stat la prezidiu, in rest era peste tot zilele alea.

      Eu cred ca Buica s-a dus în Parlament sa o susțină pe Cătălina, ca prea se plăceau .

      Marcu cel sustinut de tractoristul Stanescu l-a adoptat repede pe Gradinescu cel sustinut de Buica cel sustinut de tractoristul Stanescu. E simplu.

      Cand Buica avea dosarul depus la asf in fiecare zi dadea telefon Paul Stanescu sa intrebe “ce este cu baiatul ala al nostru cum e cu autorizarea” ca zicea ca se cam grabesc. Suna pe telefon fara nicio jena ii lua la rand pe sefii asf.

      Paul Stanescu n-are ce căuta în libertate.

    Make, vreau sa imi exprim admiratia sincera pentru talentul artistic si nu stiu cum sa formulez corect: ''Ce caricatura!...'' sau ''Ce caricaturi!....'' ? :)))

    1. FIIIIN :))

    o sa fie cam groasa treaba ca-i baga clar la grup infractional

    pedepsele o sa fie de la 10 ani in sus 

    sa vedem ce fac administratorii de SAi,Swiss,Certinvest cand se incoloneaza la vorbitor 

    si aia de la asf care au dormit cand fonduri cumparau anumite sifuri de parca se terminasera actiunile,aaaaaaaa,cu banii bagati tot de sifuri 

    in mod norma tertii scot imediat banii din astea la asa scandal

    de la swiss pleaca toti institutionalii onesti(de fapt asta se cam si aude si vede in piata) 

    1. Nicu Marcu isi are locul lui de drept in Cooperativa.

      Marcu Nicu este Cooperativa. Idem Gradinescu.

      Și Gradinescu,

      Și Gradinescu, 

      El este șeful in ASF pe segmentul pieței de capital, 

      După Presedinte, bineînțeles, 

      Gradinescu, 

      U n cancer, un corupt,

      ... 

      brk controlat direct de swiss si sif4 e primul care si-o ia la greu azi

    Lăudabil demersul asociației dar încadrările juridice ale faptelor presupus fi comise, lasă de dorit. De aceea nu m ar mira ca această sesizare penală să fie sortită, din start, eșecului.

    1. Elaborează te rog! Exact așa cum spune în articol... pe șleau, e vorba de bani dați la mișto, banii acționarilor, sume fabuloase și nejustificate, exemplu fiind 12,55% pe an lui Juravle, iar în Schimb Buică, și șeful lui, Drăgoi, au fost votați și au rămas în funcție. Ceva mai clar decât atât, abuz în serviciu și delapidare, nu poate exista.

      Te joci cu notiunile (delapidare, abuz in serviciu).

      Din pacate, in juridic, poate fi o diferenta mare intre lege si realitate. 

      Ceea ce tie ti se pare "furt", acei 12,55% pe an lui Juravle ar putea fi pentru un procuror/judecator care nu intelege economie sau piata de capital (si asa sunt majoritatea) o chestie normala. Daca pe la mijloc sunt niste hartii acoperitoare, eventual niste aprobari ale actionarilor pe situatile financiare (in care undeva, la gramada, sunt si aceste comisioane), ai putea sa fi surprins si sa constati ca un procuror/judecator sa spuna ca e ok (de buna-credinta fiind, nu corupt de cooperativa).

      Nu spun ca e ok sa fie asa, doar spun ca voi cei care sunteti impotriva cooperativei (ca nu pot spune ca cei care comenteaza pe aici se si lupta cu cooperativa, de luptat lupta Bursa, Madadi si AISIF, voi doar comentati) trebuie sa nu fiti exaltati si sa sariti la gatul oricui va spune ca trebuie sa priviti lucrurile mai realist (asa cum a fost si anonimul care a pus acest comentariu 6).  

      Radu Mischie, acum ești pe drumul cel bun, Domnul fie cu tine. Încă fumam pipa păcii.

      am intalnit si romani nefericiti...

    oare organele de cercetare penala or fi avand expertiza pe partea de piata de capital ?

    ca imi vin in minte niste exemple, in frunte cu celebrul ciorcila, care dupa proces a iesit mai spalat ca de la nufarul si bt a mers si mai bine. Asa ca aveti grija ce va doriti ca s-ar putea sa nu se intample. 

    1. Nicu Baros, facem tot ce este legal cu informatiile pe care le avem! Atata timp cat am intrat in hora trebuie sa jucam pana la capat! Niciunul dintre noi nu este lipsit de necazuri.

      Corect, corect. Atenția ar trebui îndreptată și asupra SIF Moldova și stăpânilor lui, care mimează transparență și comunicare cu acționarii, dar își iau cele mai mari bonusuri și salarii din piață. Ciorcila și Doroș cred că ne prostesc cu praf în ochi, în timp ce grupul BT face nenorociri mai mari ca Lakis și SIF Banat.

      Pe rand, baieti, stati la coada!

      Înțeleg, poate ai și tu dreptatea ta si tocmai pentru ca eu nu vorbesc decat concret despre ceea ce stiu, pe o baza solida si ma intereseaza in mod direct, nu pot sa investesc resurse financiare si timp decat in SIF1, SIF4 si SIF5, acolo unde sunt banii mei si unde intreaga mea atentie si interes se concentreaza catre acești eminenți.

    ...

    1. ...

    ...

    O plângere penala depusa împotriva unei persoane despre care ai cunostiinta ca ar fi săvârșit o infracțiune trebuie susținută de probe... dacă Nu, Exista și reverso-ul, dacă minți și nu se confirma ceea ce ai spus pe gura, se plătește. D-ul Madadi trebuie sa își cunoasca mai întâi ce dovezi are și Nu faptul ca are bani și dacă are bani nu înseamnă că are și influenta. Procesul penal se bazeaza pe Probe!

    1. Bineînțeles, la cate au creat ei și creează în continuare... cum e posibil sa îți bați joc de acționarii tăi și de bani lor in baza unor fonduri de carton în care tot tu SIF ai băgat banii (care bani sunt tot ai acționarilor)?

      Maaama, cata intelepciune! Noua nu ne venea in minte asta. Noi credeam ca daca dispui de bani, dai spagi, ASF falsifica probele si castigi procesele - asa am vazut la Dragoi. Dar vad ca tiu zici ca la Madadi este altfel...

      Mai, mai, ce ma mai mir! Bine ca ne-ai spus! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb