AJUNS LA UN NOU MAXIM ISTORIC Cursul de schimb sperie exportatorii

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 septembrie 2020

Cursul de schimb sperie exportatorii

Mihai Ionescu: "Cursul de schimb poate deraia profund şi ireparabil"

Aurelian Dochia: Nici în acest an, nici anul viitor şi nici în următorii zece ani nu va fi uşor

Ionuţ Dumitru: Evoluţia cursului depinde de aplicarea majorării cu 40% a pensiilor

Situaţia din ţara noastră, atât cea din plan politic, cât şi cea din zona economică, atrage speculanţii, care vor profita şi vor influenţa în mod negativ cursul valutar, avertizează Mihai Ionescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi co-preşedintele Consiliului de Export al României.

Afirmaţia domniei sale a venit în contextul în care, ieri, moneda europeană a atins un nou maxim istoric în raport cu leul, ajungând la 4,8641 - valoarea anunţată de BNR, după ce, marţi, cursul euro/leu fusese de 4,8590.

Moneda naţională a pierdut teren, ieri, şi în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,1529 lei, în creştere cu cu 1,25 de bani comparativ cu valoarea înregistrată în ziua precedentă.

Mihai Ionescu trage un semnal de alarmă, explicând: "Asistăm în aceste zile la o redutabilă bătălie cu puternic iz electoral pe teme de fond ale realităţilor economico-financiare ale ţării.

Poate pe cei mai mulţi dintre «spectatori»/alegători schimburile tăioase de argumente îi lasă nepăsători, fiind aprigi susţinători ai uneia sau alteia dintre tabere, dar marii investitori din pieţele de capital amuşinează şi acţionează.

Abia aşteaptă ape tulburi în peisajele interne ale oricărei ţări - şi România nu este o ţară de neglijat (cu o datorie publică redusă) - pentru a specula răfuielile dintre preopinenţi.

Ce se poate întâmpla? Cursul de schimb - atât de dificil de strunit prin intervenţiile discrete, dar eficiente ale Băncii Centrale - poate deraia profund şi ireparabil. Ceea ce ar arunca în aer singura - şi cea mai eficientă - ancoră a exportatorilor români: stabilitatea relativă a cursului de schimb.

Speculanţii vor cumpăra azi bani ieftini şi îi vor vinde mâine scump, omorând cursul de schimb.

Este un S.O.S pe care suntem obligaţi să-l aducem în atenţia decidenţilor politici, pentru a nu distruge viitorul acestei ţări".

Deşi este de părere că "nu ar trebui să ne inflamăm" la o creştere nesemnificativă, cum a fost cea de ieri, a cursului de schimb, totuşi Ionuţ Dumitru, fostul şef al Consiliului Fiscal, consideră că, atâta vreme cât deficitele sunt foarte mari, cursul de schimb are fundamente slabe, aflându-se sub o presiune de depreciere fundamentală. Însă aceasta poate fi o depreciere relativ mică şi controlată sau poate să fie o depreciere mai bruscă şi de mare amploare. Evoluţia cursului, deja pe trend crescător, depinde de aplicarea majorării cu 40% a pensiilor, ne-a spus domnia sa: "Dacă lucrurile se clarifică în sensul în care creşterea de pensii de 40% nu va fi aplicată, atunci cursul nu ar trebui să se deprecieze semnificativ, însă dacă majorarea de 40% intră în vigoare, discutăm de un alt scenariu".

Nici în acest an, nici anul viitor şi nici în următorii zece ani nu va fi uşor, subliniază analistul Aurelian Dochia.

Specialistul ne-a declarat: "Prognozele până la sfârşitul anului sunt de 4,90 lei pentru un euro, iar pentru anul viitor se dicută chiar de 5 lei un euro. În mod clar decizia de marţi din Parlament precipită lucrurile, dar tendinţa de depreciere a monedei este normală, pe fundamentele economice actuale. Deficitul de cont extern a crescut, avem o balanţă comercială puternic dezechilibrată, inflaţia în România rămâne mult mai mare comparativ cu media UE, iar acest lucru trebuie compensat în curs. Nu este niciun fel de mirare să asistăm la această evoluţie a cursului, mai de mirare este că am avut o oarecare stabilitate în prima parte a anului".

Referitor la declaraţiile unora dintre autorităţi conform cărora economia a avut o evoluţie bună în prima jumătate a acestui an, Aurelian Dochia consideră: "Oficialităţile sunt în preajma alegerilor şi poziţiile lor sunt influenţate şi de dorinţa de a da bine în ochii electoratului. Nu m-aş bucura la ideea că noi stăm mai bine decât alte ţări la anumiţi indicatori, pentru că noi avem vulnerabilităţi pe care alţii nu le au. Suntem o economie mult mai mică decât altele, am pornit cu un deficit bugetar de 4,6% încă din 2019 - un an care a fost foarte bun din toate punctele de vedere. Probabil că aceasta este cea mai mare vulnerabilitate a noastră. Până la urmă, măsurile necesare pentru reechilibrarea situaţiei se vor lua singure - fie austeritate atunci când autorităţile sunt obligate să ia măsuri, fie de corecţie, de strânsul curelei, dar nu există alte soluţii de revenire la echilibru".

Aurelian Dochia a conchis apreciind că BNR încearcă să evite mişcări foarte bruşte ale cursului valutar, nici banca centrală neputând merge foarte departe cu echilibrarea cursului, pentru că nu îşi poate pune la bătaie toate rezervele pe care le are.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. exportatorii beneficiaza cu un leu mai slab !

    1. Cursul de schimb sperie importatorii .

      nu intotdeauna

      Romania exporta dupa ce a importat (partial) subansamble sau materii prime 

      Inflatia importata pe canalul cursului valutar in crestere (plata materiilor prime + a subansamblelor) se transfera in pretul final al produsului la export (pret din ce in ce mai mare prin incorporarea costurilor directe si secundar indirecte)  

      Asadar: daca intr-o prima faza cat exportatorii mai au stocuri vechi cursul pare a avantaja exportatorii, mai apoi le da in cap.  

      M-am facut inteles? 

      e o gaura mare cat casa in rationamentul dumitale. ceea ce ne povestesti matale e exportul de servicii. lohnul, cum ar veni. nimeni nu cumparta piese - tranzistare si rezisetnte, le lipeste pe undeva prin tara si exporta sateliti. vine neamtul si zice : imi faci asta si asta, nu trebnuie mata sa stii la ce foiloseste si cum functioneaza, te platesc x euroi. capisci? mai era putin si ma luai cu bani marfa bani . auzi tu la Bursa: "Speculanţii vor cumpăra azi bani ieftini şi îi vor vinde mâine scump, omorând cursul de schimb." - imi aduc aminte de vremurile in care bisnitarii vroiau dolari, nu bani.

    Bulgarii tot protesteaza de 2 luni impotriva coruptilor de la guvernare. Vad ca UE, SUA si alte tari nu impun embargou Bulgariei si nu au nicio pozitie in a critica hotii din Bulgaria, sa le ceara demisia, sa spuna ca trebuie sa fie inlocuiti cu altii, ei critica doar unde vor sa schimbe regimurile care nu le fac pe plac. Asa cum Bulgaria este condusa de clanurile mafiote politice si Romania este la fel, dar clanurile mafiote politice in Bulgaria si Romania fac interesele SUA si UE si atunci sunt cei mai buni, nu ii critica nimeni, pot sa ne fure sa ne saraceasca de am ajuns mai rau ca Siria. SUA si UE a aplicat Romaniei planul Valev elaborat de rusi, desi rusi nu au putut impune Roamniei acest plan pentru ca comunistii sau opus, uite ca cele doua nu au uitat de acest plan si il aplica. Planu Valev prevedea ca Romania sa fie o tara agrara, fara industrie. L-au aplicat mai bine de nici agricultura nu mai avem.

    1. Subscriu argumentației tale ! Planul VALEV 1 a căzut cu brio si a avut drept consecință SITUATIA DE AZI A RO , PLANUL VALEV 2 este mai ...sofisticat , mai atrăgător ambalat și pe cale de finalizare. Din vechile atuu ri RO nu a mai rămas nimic. DOAR ZERO la pătrat. DA, consecințele nu o să le mai prind ! Le vor prinde generația care acum se zbate pentru ele .

    Indatorarea suplimentara pentru aplicarea legii cresterii pensiilor cu 40% se vede in balanta de platii iar soldul net al balantei de plati influenteaza cursul de schimb. Din acest motiv prin anticiparea posibile aplicari a cresterii pensiilor cu 40%se vede deja in cresterea cursului de schimb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb