Ajustare de 28% pentru rata de dobândă pe 10 ani a României, în 2020

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 noiembrie 2020

BT Asset Management: "Estimările economiştilor privind referinţa BNR peste 12 luni variază între 1,0-1,5%"

Rata de dobândă pe scadenţa 10 ani a României s-a ajustat cu 27,9% în 2020, arată Andrei Rădulescu, director analiză macro la Banca Transilvania, într-o notă de cercetare. Acesta punctează că rata dobânda pe 10 ani s-a consolidat în ultima săptămână la 3,18%, minimul ultimilor patru ani, nefiind înregistrate variaţii semnificative pe curba randamentelor suverane în lei. De asemenea, analiştii BT Asset Management notează într-un raport că estimările economiştilor privind rata de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR) peste 12 luni variază între 1,00% şi 1,50%.

Aceştia precizează: "Yield-urile pe 10 ani se consolidează sub zona de 3,2% - la minimele ultimilor 4 ani, iar yield-urile scurte pe 2 ani scad în ultima perioadă sub zona de 2,7% - la +170 puncte de bază distanţă de minimele istorice din urmă cu 5 ani. Diferenţialul median între rata BNR şi randamentele guvernamentale pe 2 ani este de -20 puncte de bază pe ultimul deceniu, implicând în continuare o potenţială sub-evaluare a curbei scurte - sus în ciclul actual pe fondul incertitudinilor generate de alegerile generale şi situaţia deteriorată a execuţiei bugetare (1,7% target yield teoretic pe 2 ani strict pe baza acestui raţionament). Estimările economiştilor privind referinţa BNR peste 12 luni variază între 1,0-1,5%. Randamentele la 10 ani pe euro-bondurile locale (1,6%/an) rămân cu 85 puncte de bază peste Grecia (şi cu +25 puncte de bază peste spread-ul mediu al ultimelor 12 luni), în condiţiile în care primele de risc (CDS pe 10 ani) sunt mai favorabile cu 35 puncte de bază României".

Analiştii mai arată că în prima săptămână din noiembrie am avut scăderi puternice pe curba randamentelor suverane în lei, în medie de -20 puncte de bază pe maturităţile 1-15 ani, în aşteptarea alegerilor de peste o lună.

BNR a revizuit în scădere previziunea pentru dinamica anuală a preţurilor de consum la final de 2020, de la 2,7% la 2,1%, iar concretizarea acestui scenariu ar putea avea impact pozitiv asupra costurilor de finanţare ale statului. BNR a menţinut totuşi prognoza pentru 2021 la 2,5%.

Un procent de 60% din guvernele din zona Euro se finanţează la randamente negative pe maturitatea de 10 ani, iar randamentele pe cele mai îndatorate 3 state ca datorie publică în PIB (Grecia, Italia, Portugalia) rămân în acest ciclu la noile minime istorice, respectiv 0,8%, 0,65% şi 0,1%, după cum mai arată BTAM.

"Primele de risc pe euro, sub forma randamentelor pe bondurile corporate riscante high-yield, se menţin stabile cu 60 puncte de bază peste nivelurile pre-stres din martie anul curent. Curba de swap-uri pe euro - schimburi ale băncilor şi corporaţiilor de cashflow-uri la dobânzi fixe vs. flotante - este curent negativă până la 50 ani, deşi în creştere în ultima lună cu +3-5 puncte de bază pe maturităţile lungi 10-50 ani", mai spun analiştii.

De pe piaţa internă, în cursul săptămânii trecute, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 400 milioane de lei prin certificate de trezorerie pe şase luni, cu 928,9 milioane de lei prin titluri scadente în ianuarie 2028 şi cu 570 milioane de lei prin obligaţiuni cu scadenţa iunie 2026 la costuri medii anuale de 2,32%, 3,04%, respectiv 3,01%. Săptămâna aceasta, MFP a programat două licitaţii cu titluri scadente în octombrie 2034 în volum de 460 milioane de lei şi octombrie 2030 în volum de 345 milioane de lei.

Pe piaţa valutară locală cursul EUR/RON s-a consolidat şi stabilizat în ultima lună în zona 4.865-4.875, în condiţiile în care toate valutele regionale (Europa Centrală şi de Est) importante au înregistrat recent din nou aprecieri faţă de euro, într-o mişcare medie ascendentă de 0,8%.

BTAM: Sentimentul bullish al investitorilor americani urcă puternic în zona de 55-60%

Analiştii BTAM mai punctează în raport că ultima săptămână pe bursele internaţionale a fost dominată de anumite rotaţii sectoriale, marcându-se intrări în sectoarele ciclice cele mai ieftine şi negativ afectate de pandemie.

"Perioadă cu creşteri consistente pe majoritatea indicilor majori (inclusiv cu noi maxime istorice pe S&P500) post-alegeri în SUA, respectiv dominată de anumite rotaţii sectoriale atât în SUA cât şi în Europa (fluxuri de intrări în sectoarele ciclice mai negativ afectate în acest ciclu economic, cu rate de creştere mai moderate şi relativ mai ieftine decât piaţa - bănci & asigurări +7% în US şi +12% în EU, petrol & gaze +12% în US şi +14% în EU, turism sau materii prime +7% în EU vs. variaţii flat/uşor negative pe servicii medicale sau tehnologie - sectoare mai puţin senzitive, cu rate de creştere mai ridicate şi relativ mai scumpe decât piaţa)", arată BTAM.

Totodată, cu 90% din companiile din S&P500 raportând rezultatele până acum, procentul de depăşire a estimărilor de profituri în T3 este de 86%, iar la vânzări surprizele pozitive sunt la 79%.

"Declinul profiturilor este de -7,5% anual, fiind potenţial cel mai slab trimestru după trimestrul trei din 2009. La nivel sectorial american, health care înregistrează cel mai favorabil avans al profiturilor şi vanzărilor (+13% şi +11% an/an). Cu 50% din companiile din STOXX600 raportând până acum, procentul de depăşire a estimărilor de profituri în T3 este de 69%, declinul profiturilor este de -33% anual, iar scăderea vânzărilor este anticipată la -15% an/an. Revizuirile de profituri estimate pe anul 2021 pentru companiile europene au înregistrat un avans de doar +0,1% în ultima lună, comparativ cu +0,9% faţă de companiile americane", se arată în raport.

De asemenea, analiştii evidenţiază un "potenţial divergent negativ pe termen scurt/mediu din faptul că sentimentul bullish al investitorilor americani înregistrează recent o creştere puternică în zona de 55-60%, iar sentimentul bearish scade în zona 20-25% - niveluri contrarian (euforie/capitulare) semnificative".

"Pe baza profiturilor/vânzărilor estimate pentru 2021 şi la preţurile actuale, piaţa US este evaluată la P/E & EV/Sales forward în percentila istorică 92%/97%, iar piaţa EU în percentila 100%/90%", se mai notează în raport.

M.G.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb