AKP a câştigat alegerile legislative din Turcia, dar a pierdut majoritatea absolută în Parlament

Internaţional / 8 iunie 2015

Actualizare 12:30 Banca centrală a Turciei scade dobânzile la depozitele în valută

Banca centrală a Turciei a anunţat luni că va scădea dobânzile aplicate la depozitele în valută, în condiţiile în care lira a atins un nou minim istoric după anunţarea rezultatelor alegerilor legislative de duminică, transmite AFP.

Începând de marţi, dobânzile la depozitele în dolari vor scădea de la 4 la 3,5% iar în cazul depozitelor în euro de la 2% la 1,5%.

---

Actualizare 12:07 Bursa a scăzut cu 8%, iar lira a căzut la un minim record faţă de dolar

Pieţele financiare turceşti au avut o dimineaţă agitată luni, după ce lira locală a căzut la un minim record faţă de dolar, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale au crescut după ce partidul islamist AK şi-a pierdut, după 13 ani majoritatea absolută din Parlament, scrie Financial Times.

Bursa a căzut cu peste opt procente după ce scrutinul de duminică a pus capăt unei perioade lungi de guvernare a unui singur partid.

Lira turcească a scăzut cu 5 puncte procentuale faţă de moneda americană, până la nivelul de 2,79 lire pentru un dolar.

Principalul indice al bursei locale, BIS 100 a scăzut cu peste 7%, până la 75.950 de puncte, după ce recuperase puţin de la căderea iniţială de 8%.

Randamentele bondurilor guvernamentale pe 10 ani au crescut de la 9.32 la sută vineri până la 9,94 luni, în condiţiile în care investitorii au vândut din datoria suverană a Turciei.

Cota electorală a AKP a scăzut la 41%, de la aproape 50% în precedentele alegeri generale.

---

Partidul islamo-conservator al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Turcia, dar a pierdut, după 13 ani, majoritatea absolută în Parlament, potrivit rezultatelor finale, relatează France TV Info în pagina electronică.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care a câştigat toate alegerile legislative începând din 2002, a obţinut 41% din voturi, adică 259 de mandate din cele 550 ale Parlamentului.

AKP este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta), care au obţinut 25%, respectiv 16,5% din voturi, adică 131, respectiv 82 de mandate.

De asemenea, partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a reuşit să treacă pragul de 10% din sufragii stabilit pentru accederea în Parlament, obţinând 12,6% din voturi şi 78 de mandate.

Prin urmare, partidul lui Erdogan va fi nevoit să înceapă negocieri pentru formarea unei coaliţii.

Preşedintele turc spera într-o victorie zdrobitoare a partidului său, pentru a putea amenda Constituţia.

Odată cu accederea în Parlament a partidului kurd HDP, planul AKP de modificare a Constituţiei Turciei va fi complicat.

"Ne aşteptăm la un Guvern minoritar şi alegeri anticipate", a declarat mai devreme pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul AKP.

Liderul partidului pro-kurd din Turcia exclude o coaliţie cu AKP

Liderul partidului pro-kurd din Turcia HDP (Partidul Democratic al Poporului) a exclus duminică o coaliţie cu Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) la putere şi a declarat că rezultatele alegerilor parlamentare au pus capăt discuţiilor despre un sistem prezidenţial, informează Reuters.

"Discuţiile despre o preşedinţie executivă şi dictatură s-au terminat în Turcia odată cu aceste alegeri", a spus Selahattin Demirtas într-o conferinţă de presă la Istanbul.

Liderul MHP vrea alegeri anticipate dacă eforturile pentru o coaliţie eşuează

Turcia ar trebui să organizeze noi alegeri dacă partidul la putere AKP nu reuşeşte să convină asupra unei coaliţii cu celelalte două partide de opoziţie din parlament, a declarat luni liderul Partidului Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta), citat de Reuters.

MHP era văzut ca cel mai probabil partener mai mic de coaliţie pentru Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care a pierdut majoritatea absolută în alegerile de duminică. Dar liderul MHP Devlet Bahceli a exclus acest lucru, declarând că alte opţiuni ar trebui să fie urmărite în primul rând.

"Prima posibilitate de coaliţie ar trebui să fie între AKP şi HDP (Partidul Democratic al Poporului, pro-kurd). Al doilea model ar putea consta din AKP, CHP (Partidul Republican al Poporului, social-democrat şi principalul partid de opoziţie) şi HDP", a spus Bahceli.

"Dacă toate aceste scenarii eşuează, atunci ar trebui ţinute alegeri anticipate", a adăugat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb