Creşterea preţurilor la energie va fi, în mod indubitabil, o frînă pentru expansiunea economiei mondiale, în condiţiile în care consumatorii şi-au redus achiziţiile de profil, consideră Alan Greenspan, preşedintele băncii centrale a SUA, (Rezerva Federală - Fed).
Preţurile record la ţiţei, benzină şi gaze naturale, înregistrate după dezastrul produs de uraganele Katrina şi Rita, au fost "un accident aşteptat", întrucît capacitatea de producţie a rămas în urma cererii globale, a spus Greenspan ieri, în cadrul unei reuniuni cu un grup de investitori japonezi, care a avut loc la Tokio. Aceasta a fost prima vizită efectuată de Greenspan în capitala niponă, în ultimii cinci ani, şi, probabil, ultima în calitate de preşedinte al Fed, avînd în vedere că mandatul său expiră în luna ianuarie 2006.
Potrivit afirmaţiilor conducătorului Fed, explozia actuală a preţului petrolului va avea, totuşi, consecinţe mai puţin grave decît cea din anii '70. Greenspan a menţionat: "Chiar dacă creşterea economiei mondiale pare să fi continuat fără întrerupere pe parcursul lunilor de vară, creşterea recentă a preţurilor la energie va acţiona ca o frînă de acum încolo. În SUA, în Japonia şi în restul lumii, efectul asupra creşterii economice ar fi fost mult mai grav dacă importanţa petrolului în ansamblul activităţii economice nu ar fi scăzut comparativ cu anii 1970". Domnia sa a subliniat că importanţa petrolului în Produsul Intern Brut mondial este în prezent cu două treimi mai mică comparativ cu situaţia din urmă cu 30 de ani. În plus preţul actual al ţiţeiului este, în termeni reali, inferior nivelului atins în luna februarie 1981. "Efectele actualei creşteri a preţului petrolului, chiar dacă sînt evidente, vor avea consecinţe mai mici asupra creşterii economice şi inflaţiei decît creşterea preţului petrolului în anii 1970", a precizat Greespan.
Amintim că Fed şi-a majorat dobînda de referinţă cu 0,25% în reuniunea din 20 septembrie, la 3,75%. După acel moment, unii specialişti şi-au exprimat temerile în legătură cu creşterea preţurilor la energie, care va afecta expansiunea economiei SUA, cea mai mare din lume. Greenspan nu a oferit ieri nici un indiciu în legătură cu decizia pe care o va lua Fed în şedinţa din 1 noiembrie, în privinţa dobînzii. Analiştii se aşteaptă, însă, la o nouă majorare.
"Greenspan realizează că situaţia este dureroasă pentru ţările importatoare de petrol, însă asta nu înseamnă în mod necesar că politica monetară poate sau trebuie să aline durerea", este de părere Lou Crandall, economist şef la "Wrightson ICAP" LLC din Jersey City, New Jersey. Acesta subliniază că preţul mare la petrol presupune "o alegere dură" pentru consumatori.