Alan Greenspan: Deflaţia nu mai este o problemă

VIRGINIA BALCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie 2004

Dolarul a urcat la cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni, comparativ cu euro, după ce preşedintele Rezervelor Federale (Fed), Alan Greenspan, a deschis calea unei creşteri a ratei dobânzii de referinţă. Greenspan a declarat că temerile privind o eventuala deflaţie sînt depăşite, iar sistemul bancar este pregătit, acestea fiind două condiţii esenţiale pentru o modificare a ratei dobânzilor.

Alan Greenspan a declarat, în cadrul Comisiei de Finanţe Bănci din Senatul SUA: "Ameninţarea deflaţiei, care a constituit o îngrijorare importantă anul trecut, nu mai constituie o problemă. Veştile din sectorul economic sînt bune. Sfîrşitul deflaţiei este o modificare care trebuia să se producă de mult timp şi este binevenită".

Preşedintele Fed consideră că sectorul bancar american este pregătit pentru o creştere a ratei dobînzilor. "Desigur că există excepţii şi anumite bănci ar putea să sufere de o creştere a ratei dobînzilor. Cu toate acestea, ansamblul sectorului pare conştient de evoluţia ratei dobânzilor şi nu pare să fie expus unor riscuri induse de această modificare ", a estimat Alan Greenspan.

Pieţele financiare americane au reacţionat imediat interpretînd aceste declaraţii drept un semn că Banca Centrală americană este gata să abandoneze politica sa de menţinere a ratei dobânzii de referinţă la un nivel scăzut.

La ora 21.00 GMT un euro era cotat cu 1,1864 dolari, faţă de 1,1927 dolari la ora 18.00 GMT, iar piaţa de obligaţiuni a înregistrat o scădere. Bursele americane au înregistrat şi ele scăderi semnificative la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi. Bursa de pe Wall Street a pierdut 1,18%, iar bursa electronică Nasdaq s-a depreciat puternic cu 2,07%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb