Alcătuirea bugetului pe 2009 întâmpină dificultăţi din cauza datoriilor pe care Cabinetul Tăriceanu le-ar fi lăsat actualului Executiv, acestea putând ajunge şi până la patru miliarde de euro, susţin surse guvernamentale, citate de Newsin.
Potrivit aceloraşi surse, în acest moment datoria sigură pe care o are statul este în jur de două miliarde de euro, dar această sumă ar putea ajunge chiar până la patru miliarde de euro.
Aceste cheltuieli au fost angajate atât de autorităţile centrale, cât şi locale, reprezentând îndeosebi datorii către agenţi economici privaţi.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), după standardele româneşti, însă a atins 5,21% din PIB după standardele europene, potrivit ultimelor date disponibile.
Preşedintele Traian Băsescu a spus săptămâna trecută că România intră într-un an de austeritate, pornind cu un deficit bugetar de peste 5% din PIB, şi că abordarea din ultimii doi ani, care privea bugetul de stat ca pe un loc comun din care "se înfruptă toţi bugetarii", se va schimba radical.
"Asta e realitatea, România intră în anul 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5% din PIB, în condiţiile în care avem o contracţie a producţiei industriale", le-a spus Băsescu, la şedinţa CSM, magistraţilor.
La rândul său, în data de 30 decembrie, premierul Emil Boc declara că deficitul bugetar se apropie de 5% din PIB, iar veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu şapte miliarde de euro comparativ cu încasările estimate, ceea ce a dus la neachitarea unor facturi de sute de milioane de euro pentru lucrările de infrastructură.
Guvernul aşteaptă ca Ministerul Finanţelor Publice să facă o analiză a situaţiei economice, care ar urma să fie finalizată la mijlocul acestei luni.