Răzvan Burleanu a obţinut un nou mandat în fruntea Federaţiei Române de Fotbal. Pronosticurile şi zvonurile au fost infirmate dramatic pentru aceeia care le-au avansat/vehiculat. Susţinerea politică, odele în direct la TV s-au prăbuşit ca un castel din cărţi de joc aranjate prost de o mână nepricepută. Pentru alegători, inerţia menţinerii în funcţie a celui care a fost s-a dovedit a fi mai mare decât presiunea şi promisiunile venite dinspre principalul contracandidat.
Dintre cei 256 de membri afiliaţi, 254 au fost prezenţi la Adunarea Generală unde şi-au exprimat opţiunile, prin vot secret (nu foarte secret într-o primă fază, până pupitrele pe care se aplica ştampila au fost mutate de organizatori de sub ferestrele care funcţionau ca nişte mari oglinzi). O majoritate zdrobitoare l-a ales pe Burleanu. Ilie Drăgan nu a obţinut niciun vot, Marcel Puşcaş a "rupt" 8 voturi, Ionuţ Lupescu doar 78, iar Răzvan Burleanu a luat 168. Cum nu a avut un prim mandat de senzaţie, ba din contra, putem spune că mai degrabă a pierdut Ionuţ Lupescu, cu toată susţinerea - politică şi a unei întregi pleiade de mari, actuali şi foşti, fotbalişti - de care s-a bucurat. A câştigat Burleanu, susţinut şi el, dar nu la fel de vizibil. Firesc, noul/vechiul preşedinte şi-a savurat din plin victoria, în stilul unui fost preşedinte de ţară: "Mulţumesc contracandidaţilor pentru participare, mulţumesc întregii mele echipe pentru cum am lucrat în aceşti ultimi ani. Sunt mândru că fac parte din această familie, a fotbalului. Trebuie să recunosc că, deşi nu a fost chiar un fleac: i-am ciuruit!".
Acuzat de multe rele, este evident că Burleanu nu e un mare dictator, poate nici măcar unul mic. În schimb, cu ocazia acestor alegeri am asistat la nişte momente care ne aduc aminte de unele din 1989. Gino Iorgulescu, preşedintele LPF şi vicepreşedintele FRF, nu a participat la alegeri pentru că este plecat la o clinică medicală din afara ţării pentru un consult la un medic ortoped, cu 28 de ani în urmă generalul Stănculescu îşi punea piciorul în ghips. Totuşi, să fim serioşi, fotbalul e în continuare un sport, chiar dacă în ultima săptămână concentrarea de forţe din spatele candidatului Ionuţ Lupescu a lăsat impresia că nu mai este. De altfel, pe holuri s-a rostit şi următoarea propoziţie: "A pierdut Dragnea!".
O posibilă concluzie, venită din interiorul fenomenului, a fost pusă la TV de fostul arbitru Adrian Porumboiu: "Parcă asistăm la o bătălie între securişti şi comunişti".
O tabără a câştigat!
• Eu cu cine votez?
Înainte de începerea Adunării Generale, în jurul Casei Fotbalului era o viermuială demnă de o cauză mai bună. Votanţi, foşti fotbalişti, ziarişti, foşti ziarişti, gură cască luau pulsul alegerilor şi câte unul dădea verdicte: "va câştiga...". Au apărut şi bannere de susţinere şi scandări ca la buza stadionului, pentru atmosferă. În faţa ziariştilor, curajul şi sinceritatea erau ceva mai rare. O nepermis de largă majoritate nu dorea să spună cu cine votează, o secretomanie altoită în teamă. "Vom vedea", "pentru binele fotbalului", "cu fotbalul" sunt câteva dintre şabloanele folosite pe post de scut contra curiozităţii. Am întâlnit şi oamenii dispuşi la dialog. La prea mult dialog. Un şef de club din nordul ţării ne-a mărturisit din prima că va vota cu Răzvan Burleanu, argumentând stufos şi încâlcit. După câteva minute, ajung în proximitatea aceluiaşi personaj, care discuta cu un alt jurnalist, când tocmai îşi expunea motivele pentru care merge pe mâna lui ... Ionuţ Lupescu.
"Există presiune din zona politică?" Întrebarea a smuls câteva "da-uri" timide şi multe zâmbete cu subînţeles. În sala de şedinţă zâmbetele au dispărut, cel mult se râdea forţat, mulţi dintre cei prezenţi lăsau impresia că viitorul lor depinde de rezultatul votului. Răzvan Burleanu a vorbit mult, foarte mult, oamenii au mai aţipit, au urmat discursurile candidaţilor cu promisiuni, înţepături, nelămuriri, vociferări, după care s-a trecut la vot.
A fost aleasă continuitatea, acum aşteptăm viitorul!
1. care "generatie de aur" ?!?!?!
(mesaj trimis de Radu în data de 19.04.2018, 08:42)
de ce le zice "generatia de aur" ?!?!
nici macar o medalie de bronz nu au
castigat niciodata !
penalul de Gica Popescu si tot restul in frunte cu agramatul Gica Hagi vroiau sa
conduca fotbalul romanesc ca sa-l fure ?????
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2018, 08:49)
Chiori în țară orbilor, cam așa și cu generația de aur. Nu au ajuns la final, dar au parcurs mai mult decât ceilalți.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2018, 21:16)
În materie de fotbal, unii au experiență la Barcelona, alții la Bayern Leverkusen, în timp ce viitorul veșnic președinte FRF are un stagiu scurt la Securitate și multă susținere de tip militar.
Cu Dâncu și Coldea putem câștiga medalii intergalactice.
Postacii Securității să menționeze în ce domenii pot decide România și Papua Noua Guinee pentru elita mondială. Abia atunci va fi normal ca fotbalul feminin și fotbalul în sală să decidă reînscăunarea pilei Securității. Rămâne încă o mizerie securistă. Și se adună.
2. Lupescu nu avea sanse de la inceput
(mesaj trimis de x în data de 19.04.2018, 09:08)
Lupescu nu a avut sanse nu din cauza lui ci din cauza celor care s-au asezat in spatele lui. Totusi atitudinea lui de superioritate a fost de la bun inceput gresita. Clanul Becali este cunoscut celor din fotbal si nu este iubit. Prunea nu este nici el prea iubit. Atata timp cat un club castiga 80-90% din banii din fotbal impartind apoi cu zgarcenie niste firmituri, este normal ca macar conducatorul federatiei sa fie dintr-o alta tabara. In rest povestea s-a scris singura.