ALERT Comisia Europeană îi obligă pe fraţii Micula să restituie un ajutor de stat ilegal

Alexandru Costea
Companii / 30 martie 2015

Actualizare 20:55 MFP: Popririle fraţilor Micula asupra conturilor MFP, desfiinţate de drept

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) susţine că popriri de aproape 700 de milioane de lei, instituite de oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula şi de firmele lor asupra conturilor MFP sunt desfiinţate de drept printr-o ordonanţă de urgenţă emisă cu câteva zile înainte ca oamenii de afaceri cu cetăţenie suedeză să anunţe că au poprit conturile Finanţelor, potrivit HotNews.

Într-un răspuns trimis azi de MFP către HotNews, se arată că: "În baza prevederilor art.38^3 alin. 4 din Legea nr. 20/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, Ministerul Finanţelor Publice a procedat la consemnarea sumei de 472.788.675,43 lei, datorate în cazul dosarului arbitral nr.ARB/05/20 şi aflat în procedura de investigaţie a Curţii Europene conform celor publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C393/7 martie 2014. Conform prevederilor art.38^3 alin. 5 din Legea nr. 20/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, se desfiinţează de drept poprirea în suma de 694.155.196,63 lei înfiinţată de S.C.P.E.J MAZILU şi ASOCIAŢII în contul creditorilor S.C MULTIPACK S.R.L, S.C STARMILL S.R.L, S.C EUROPEAN FOOD S.A şi Micula Ioan".

Fraţii Micula şi firmele lor au câştigat un proces cu statul român la Tribunalul de arbitraj internaţional de la Washington, care a decis ca România să le plătească 178 de milioane de euro, ca urmare a anulării unor facilităţi pentru investiţii, în baza unui acord bilateral România-Suedia.

În decembrie 2013, Ministerul Finanţelor a plătit despăgubiri de circa 82 de milioane de euro către fraţii Micula şi firmele lor.

Pe 12 decembrie 2014, fraţii Micula au anunţat că au pus poprire pe conturile MFP pentru a-şi primi despăgubirile câştigate la Washington.

În 9 decembrie 2014, însă, Guvernul publicase deja în Monitorul Oficial OUG 77/2014, care prevede că popririle care intră în conflict cu legislaţia UE privind ajutorul de stat se desfiinţează, mai arată HotNews.

---------

Suma plătită de România către doi investitori suedezi drept despăgubiri ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiţii încalcă normele UE privind ajutoarele de stat, arată un comunicat al Comisiei Europene. Potrivit surselor din piaţă, este vorba de fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Drinks.

Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată, arată comunicatul.

Potrivit Comisiei, "printr-o hotărâre arbitrală pronunţată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiţii dintre România şi Suedia".

"Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, doi investitori cu cetăţenie suedeză, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă. Schema de încurajare a investiţiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiţi investitori şi, prin urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanţilor, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulată. Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil şi trebuie să fie rambursate de către beneficiari", mai arată Comisia Europeană.

La 1 februarie 1993 România a semnat Acordul european care instituie o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi statele sale membre, pe de altă parte. În temeiul acestui acord, România a fost obligată să respecte normele privind ajutoarele de stat chiar înainte de aderarea sa la UE.

În 1998, România a instituit o schemă de ajutoare de stat pentru a atrage investiţii în regiunile defavorizate asigurând, printre alte avantaje, reduceri fiscale şi scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia să rămână în vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnată în mod oficial ca defavorizată. Ca parte a procesului de aderare la UE şi în vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, România a anulat schema în cauză în 2005, deoarece stimulentele oferite în cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru funcţionare incompatibil.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ciudat persoanele fizice pentru firme e ilegal ajutor de stat; pentru banci care sunt firme private a fost si este legal "ajutor de stat" atat inUE cat si in SUA.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb