---------------------
Actualizare 13:38 Mircea Tudor, MB Telecom: "Investiţiile în cercetare, şansa de dezvoltare a României"
Ţara noastră are un potenţial foarte mare să strălucească în domeniul cercetării şi al inovării, dar niciodată până acum nu a utilizat acest potenţial, consideră Mircea Tudor, preşedintele MB Telecom.
Domnia sa a afirmat că investiţiile în cercetare sunt şansa de dezvoltare a României, de a avea o economie mult mai competitivă.
Reprezentantul MB Telecom a explicat: "Cred că Guvernul este decuplat de la obiective ce pot fi strategice, de interes naţional. Toate studiile arată că există o corelare directă între investiţiile în cercetare şi ritmul de dezvoltare. România nu investeşte în cercetare deşi este pe locul 6 în lume şi locul 2 în Europa ca nivel de competenţă profesională".
MB Telecom deţine o tehnologie unică în lume, premiată în 2013 la Geneva, prin care pot fi scanate toate tipurile de avioane.
(A.T.)
---
Actualizare 13:20 Bogdan Belciu, PwC: "Reaşezarea sistemului bancar românesc a venit destul de târziu"
Reaşezarea sistemului bancar din ţara noastră s-a făcut destul de lent şi de târziu, a spus domnul Bogdan Belciu, Partener la PwC România, menţionând că în acest sistem a existat o inerţie destul de mare în curăţarea portofoliilor de credite neperformante, dar şi în restructurarea personalului.
"Băncile au avut costuri foarte mari, care s-au resimţit atât în portofolii, cât şi în politica lor de preţuri", a afirmat domnul Belciu, adăugând că, acum, instituţiile financiare nu trebuie să aştepte creşterea cererii din partea clienţilor, în vederea impulsionării creditării, ci să ia măsuri pentru adaptarea la contextul economic actual.
Reprezentantul PwC este de părere că, în continuare, costul unui împrumut este mare, deşi dobânzile au scăzut destul de mult în ultimii ani.
"Se poate face mai mult. Ţine de bancă să-şi gândească mai bine strategia de preţuri, alături de cea de promovare şi marketing", a declarat domnul Belciu, subliniind că, în acest moment, preţurile practicate de bănci trebuie să fie competitive.
(A.V.)
---
Actualizare 13:07 Andrei Dudoiu, director general adjunct BT: "Banca Transilvania a acordat, în 2014, credite noi de 8,5 miliarde lei companiilor"
Banca Transilvania a acordat credite noi, anul trecut, în valoare de 8,5 miliarde lei, către segmentul de companii, în jur de 75%-80% dintre societăţile care s-au împrumutat la acesta instituţie financiară, în 2014, fiind întreprinderi mici şi mijlocii, după cum a anunţat Andrei Dudoiu, Directorul General Adjunct al băncii.
Domnia sa a subliniat că, de anul trecut, piaţa de retail şi-a revenit, în piaţă rămânând doar investitorii cei mai puternici. Domnul Dudoiu a mai spus: "Dacă băncile nu s-ar focusa doar pe partea negativă şi în măsura în care există interes pentru creştere, segmentul creditărilor poate continua să se dezvolte".
Predictibilitatea fiscală este foarte importantă pentru mediul de afaceri, a opinat domnia sa, exprimându-şi speranţa că prevederile fiscale propuse de Guvern în noile coduri din domeniu vor fi implementate şi susţinute în timp.
Andrei Dudoiu a ţinut să precizeze că există multe arierate ale societăţilor comerciale ce datorează bani băncilor, chiar din partea companiilor de stat.
Făcând referire la situaţia actuală din justiţie, unde au fost puşi sub urmărire penală o serie de oameni de afaceri, unii fiind chiar condamnaţi, reprezentantul Băncii Transilvania a comentat: "Ne punem problema dacă o companie care lucrează cu o societate de stat are acest risc. Curăţenia în mediul de afaceri este binevenită, dar nu ar trebui să se exagereze. Sperăm că predictibilitatea fiscală şi încurajarea investiţiilor va ajuta ca, în viitor, să nu mai avem astfel de situaţii".
(E.O.)
---
Actualizare 12:13 Iulian Fota: "Nu avem nicio garanţie că modul în care se reaşază lumea ne va fi favorabil"
Contextul internaţional actual este unul foarte prost, potrivit afirmaţiilor domnului Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, care a adăugat că România este nepregătită pentru evoluţiile viitoare.
Domnia sa a declarat: "Lumea se reaşază. Se va discuta o nouă ordine europeană. Nu înseamnă că această reaşezare va fi bună pentru noi, cum a fost cea din 1989".
Domnul Fota a atras atenţia că, în acest context, marile probleme ale ţării noastre nu sunt discutate acum: "România este confuză din punct de vedere ideologic - unii vor Occident, mai multă Europă, alţii nu; România este o ţară deprofesionalizată, competenţa lipseşte inclusiv în zona economică; clasa politica este în impas. Totodată, suntem o ţară fără spirit antreprenorial".
Avem multe vulnerabilităţi interne, a mai spus fostul consilier prezidenţial, subliniind că a venit timpul pentru acţiuni concrete, astfel că nu mai pot fi continuate "abordările teoretice, liniştite".
(A.V.)
---
Actualizare 11:51 Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice: "Ne dorim ca, în 12 ani, PIB-ul pe locuitor al României să depăşească media UE"
Autorităţile noastre îşi doresc ca, în următorii 12 ani, ţara noastră să depăşească media Uniunii Europene în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, după cum a spus Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice.
Acest lucru va fi realizat, printre altele, prin crearea de noi locuri de muncă, precum şi prin crearea de capital autohton, astfel încât să poată fi recuperate decalajele economice printr-o creştere susţinută.
Una dintre măsurile deosebit de importante pe care Executivul trebuie să le ia în acest sens este reaşezarea fiscală, fapt pentru care, ieri, au fost prezentate în şedinţa de Guvern proiectele rescrise ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală.
Despre Codul Fiscal, domnul Vâlcov a precizat: "Ce am anunţat ieri în Guvern nu este doar o sumă de măsuri, ci este un plan bine structurat pe cinci ani, care va aduce 9 miliarde dolari, până în 2020, în economia reală".
Ministrul de resort a anunţat, în premieră, că reducerea TVA de la 24% la 20% şi reducerea accizelor pentru anumite produse "nu vor aştepta până anul viitor, pentru a nu se crea un gol în economie în perioada de consum noiembrie-decembrie".
Darius Vâlcov a mai spus că, în prezent, în jur de 1-1,1 milioane de români lucrează fără contracte legale. "Vrem ca aceste contracte să iasă la suprafaţă, pentru a aduce bani la buget şi pentru a da o şansă tinerilor să obţină o pensie peste câţiva ani", a precizat domnia sa, menţionând: "Credem că în doi ani de la aplicare, cele două coduri, care trebuie completate şi cu alte măsuri guvernamentale, vor repoziţiona România astfel încât să ştim încotro ne îndreptăm".
(E.O.)
---
Actualizare 11:12 Radu Graţian Gheţea: "ARB nu susţine niciunul dintre proiectele promovate pentru conversia creditelor în valută"
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu susţine niciunul dintre proiectele promovate pentru conversia în lei a creditelor din valută, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei.
Domnia sa a precizat, însă, că ARB încurajează clienţii să găsească soluţii individuale împreună cu băncile.
ARB susţine legea falimentului personal şi consideră că înainte de aplicarea acesteia este necesară realizarea unui studiu de impact.
Radu Graţian Gheţea a adăugat: "Salutăm iniţiativa Ministerului Finanţelor privind modificarea şi simplificarea Codului Fiscal. Domnul ministru Vâlcov a discutat modificările cu ARB şi am dezbătut mai multe aspecte din proiect".
Domnia sa a menţionat că ARB susţine şi modificarea Ordonanţei 46 privind acordarea de facilităţi fiscale celor care nu mai fac faţă plăţii creditelor, apreciind că este mai bine ca aceste persoane să vină la bancă şi să beneficieze de credite fiscale.
(A.T.)
---
Actualizare 10:53 Daniel Dăianu, BNR: "Trebuie să dezvoltăm relaţii de afaceri cu ţări dezvoltate din afara UE"
Creşterea economică a României poate fi consolidată, în contextul actual, prin modalităţi precum valorificarea rezervelor interne de eficienţă, cum ar fi lupta împotriva corupţiei, prin dezvoltarea componentei autohtone în domeniul bancar, prin stimularea creditului rural, o utilizare mai bună a fondurilor europene şi investiţii în sectoare cum este cel al bunurilor exportabile, spune domnul Daniel Dăianu, membru în consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).
Domnia sa menţionează că la fel de importante sunt dezvoltarea pieţei de capital, pentru atragerea de capital statornic, dar şi dezvoltarea relaţiilor de afaceri cu ţările din afara Uniunii Europene, care au o evoluţie economică solidă. "Lumea nu începe şi nu se sfârşeşte cu UE", a subliniat domnul Dăianu.
În privinţa dezovltării pieţei de capital, domnia sa a precizat că observăm doar listări de companii de stat, sectorul privat "mişcându-se greu" în acest sens.
Oficialul BNR a amintit că piaţa de capital din Europa asigură numai o treime din finanţarea economiei, spre deosebire de SUA, unde proporţia este de 2/3.
Daniel Dăianu afirmă că există creştere economică şi "fără creditare". Domnia sa a arătat că, în 2013, avansul economic al României a fost de 3,5%, în pofida unei reduceri a volumului de creditare bancară. Conform spuselor oficialului BNR, în decembrie 2013, acest volum de creditare era sub nivelul din decembrie 2012.
"Această evoluţie arată o rupere între relaţia dintre creditul bancar şi dinamica economiei", mai spune Daniel Dăianu.
(A.V.)
---
• Florin Georgescu, BNR: "Rata de solvabilitate a băncilor s-a consolidat, în ciuda pierderilor"
Sistemul bancar din ţara noastră a înregistrat, în perioada 2009-2014, o pierdere netă de 1,6 miliarde de euro, a declarat Florin Georgescu, Prim-Viceguvernator BNR.
Domnia sa a precizat: "În ciuda acestor pierderi din perioada post-criză, rata de solvabilitate a sistemului bancar s-a consolidat, ajungând la 17,3% la finalul anului trecut. De asemenea, aportul de capital adus de acţionarii băncilor autohtone în perioada 2009-2014 a fost de 1,8 miliarde de euro".
Oficialul BNR a amintit că sistemul nostru bancar a finalizat anul 2014 cu o pierdere de 4,4 miliarde de lei (aproape un milliard de euro).
Florin Georgescu susţine că principala problemă cu care se confruntă instituţiile bancare este dezintermedierea, care a generat restrângerea creditării: "Resursele aflate la dispoziţia băncilor au cunoscut un trend descrescător, de la 22 miliarde euro în 2008,la 11,9 miliarde euro în 2014. Deci avem un minus de 10,2 miliarde de euro în această perioadă. În schimb, resursele externe ale băncilor autohtone au fost înlocuite treptat de cele interne, care au cunoscut o creştere cu 12,2 miliarde euro în 2014 faţă de 2008".
Întrebat ce riscuri prezintă situaţia din Grecia asupra sistemului nostru bancar, domnul Georgescu a răspuns că instituţiile bancare cu capital grecesc din ţara noastră sunt solide, bine capitalizate şi că sistemul va rezista la eventuale tulburări generate de situaţia financiară din Grecia.
(A.T.)
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2015, 11:39)
ghetea este un mincinos gogoman, sa mearga el la Credit Europe Bank cu mine sa vedem ce o sa vrea sa negocieze individual banca asta cu el
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2015, 13:33)
La tribunal daca nu e deacord cu alte soluti pt denominare. Clauza de schimb valutar e abuziva.
2. Bravo draga Florian
(mesaj trimis de Felicitari domnului Belciu în data de 19.02.2015, 16:27)
Pentru imvitatia adresata lui Bogdan,un super tip si cu o gandire profunda. Mamei dumnealui ii datorez pasiunea financiara izvorata in anii cand doamna Doina a facut o emisiune la Radio despre Banca Nationala. Un plus de imagine pentru PWC. Pupici;-)