ALERT / CORNELIU CALOTĂ: "Guvernul a aprobat proiectul de OUG privind piaţa de capital, în formă nemodificată"

V.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 decembrie 2014

"Guvernul a aprobat proiectul de OUG privind piaţa de capital, în formă nemodificată"

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul de ordonanţă de urgenţă (OUG) privind piaţa de capital, a declarat, după şedinţă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă.

Acesta a afirmat că proiectul de ordonanţă de urgenţă nu a suferit modificări în şedinţa de Guvern de astăzi.

Guvernul nu a publicat încă forma finală a Ordonanţei, însă proiectul actului prevedea creşterea pragului de deţinere la operatorii de piaţă, de la 5%, la 20%, dar şi reducerea cvorumurilor pentru Adunările Generale la Burse.

În urmă cu circa două săptămâni, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a schimbat în proiect de ordonanţă de urgenţă proiectul actului de modificare a legii pieţei ca capital, după alte patru modificări, în decurs de două luni de zile. Guvernul a amânat, în tot acest timp, avizarea proiectului, premierul Victor Ponta spunând că vrea "să sufle şi-n iaurt", pentru ca, ulterior, Finanţele să revină la ideea aprobării modificărilor de urgenţă.

MFP susţine că eliminarea barierelor legislative este necesară pentru recunoaşterea ţării noastre drept piaţă emergentă, potrivit celui mai recent proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital, publicat, pe 12 decembrie, pe site-ul ministerului, la rubrica "Transparenţă decizională".

Finanţele au susţinut că promovarea în regim de urgenţă a schimbărilor incluse în acest proiect este determinată de necesitatea trecerii pieţei de capital din ţara noastră la statutul de piaţă emergentă, clasificare ce va atrage fluxuri de capital importante în România şi care se va putea realiza numai dacă barierele legislative sunt înlăturate de urgenţă, înaintea expirării termenelor impuse de lege şi de angajamentele externe asumate.

Potrivit acestei variante, condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor unui operator de piaţă şi adoptării hotărârilor sunt cele prevăzute în Legea nr. 31/1990, a societăţilor comerciale, adică cvorum de 25%, la prima convocare, şi 20%, la a doua convocare.

De asemenea, Finanţele au propus modificări referitoare la capitalul minim al SSIF-urilor şi categorisirea acestora în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociaţia Brokerilor, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) au transmis comunicate prin care critică prevederi din proiectul Finanţelor, deşi Ministerul a precizat că "promovează noile reglementări printr-un proces amplu de consultare publică şi interinstituţională".

AOAR a cerut explicaţii privind renunţarea la eliminarea pragului la SIF-uri, în decurs de o lună (prevedere stipulată în prima variantă a proiectului de lege), în timp ce Asociaţia Brokerilor a criticat relaxarea condiţiilor de cvorum pentru adunările generale la operatorii de piaţă. Cu toate că au observaţii diferite la proiect, ambele asociaţii se îndoiesc de corectitudinea procesului de consultare derulat de Ministerul Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iata, asadar, cum si ultima sansa de finantare, finantarea prin piata de capital, va intra sub control din afara Romaniei. Dupa ce ca sectorul bancar ce activeaza in Romania este controlat in procent de mai bine de 90% de banci cu capital strain, acum vine randul pietei de capital, prin Bursa de Valori si Depozitarul Central, sa-si capate stapan nou, tot dinafara. Sumarizand, finantarile vor fi controlate aproape total din afara, energia urmeaza exact aceeasi reteta. Restul conteaza mai putin.

    Acum se clarifica si rolul lui Sobolewski in Romania: cum piata locala nu o poate creste (spre exemplu piata efectiva a crescut de fata de anul trecut cu numai 10-15%, dupa cele mai mari listari visate vreodata, restul fiind tranzactii pe Bursa, dar in afara pietei), vedem ca polonezul are acum o sansa (mai mult ca sigur ea era si in obiectivele nescrise ale consiliului de administratie al BVB, sau ale sponsorului sau din umbra) pe care n-ar fi avut-o in viata lui in Polonia (pentru ca acolo nimeni nu i-ar fi dat voie) sa vanda o bursa nationala. De aici si setea lui de a controla cu totul Depozitarul Central: sa mareasca pachetul de oferta, dupa principiul vand mai mult incasez comision mai mare. Fiti fara grija, la cat de fraieri sunt romanii, exact asa va proceda. 

    Oare intrarea lui BERD in actionariatul BVB acum 2 saptamani, cel mai probabil la insistentele Consiliului Bursei, dupa cat de tare se lauda prin presa despre aceasta achizitie (atat de hilar de zici ca BVB a cumparat BERD, nu invers), este asa de intamplatoare? Dar tranzactiile de ieri, chiar inaintea aprobarii de cate guvern prin ordonanta de urgenta a noii legi a pietei de capital, in valorare de cateva ori peste media normala a pietei pe actiunea BVB tot normale sunt? Au fost asa, din pura inspiratie? Nimeni nu verifica aceste lucruri? ASF, DIICOT, DNA? 

    Sa nu se creada ca aceaste observatii sunt expresia unui nationalism prostesc, sau pentru a salva sau proteja cine stie ce atitudini arhaice, somnolente istoric ale administratorilor si managementului BVB si Depozitarului Central.  

    Dar poate acum se inteleg mai bine rosturile certurilor intre Sobolewski si Depozitarul Central.

    Stimate domnule Make, poate acestea sunt niste domenii de explorat pentru cotidianul dumneavoastra. 

    1. ce va opreste pe dumneavoastra sa cumparati actiuni cu nemiluita si sa le aduceti, astfel,, sub control romanesc (caci, banuiesc, sunteti roman).

      cand cei din tarile vestice see vaita ca sunt invadate locurile de muncaa de romani, e OK, nu-i asa? dar cand vine capital de acolo, nu e bine, nu? 

      ce va opreste sa cumparati actiuni la companii listate in Germania si sa le transforrmati in companii romanesti? 

      va spun eu: lenea, miopia si pretentia desantata ca altii sa stea pe loc pentru ca dumneavoastra sa nu obositi. 

    La revedere Dan Paul!Sa ne vedem cu bine in piata Matache ca-n piata de capital ti-ai incheiat rolul maret!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb