ALERT CSM, aviz negativ pentru revocarea L.C.Kovesi din funcţie

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 februarie 2018

CSM, aviz negativ pentru revocarea L.C.Kovesi din funcţie

Actualizare 16:40 Tudorel Toader se declară nemulţumit că nu a primit documentul cu bilanţul DNA

Indiferent ce va decide CSM, ce va decide preşedintele, ce va decide Curtea Constituţională dacă va fi sesizată pe conflict, dezbaterea va continua privind managementul DNA", a declarat Ministrul Justiţiei.

-------

Actualizare 16:35 Toader, către Kovesi: "Discursul dumneavoastră poate fi seducător, convingător, dacă îl faceţi în faţa celor care nu se pricep deloc".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, după ce procurorul şef al DNA, şi-a prezentat punctul de vedere, că raportul acesteia "poate fi seducător, convingător", dacă îl face în faţa celor care nu se pricep deloc şi că pe el nu îl poate convinge. El a mai spus că speră că adevărul va ieşi la suprafaţă, pentru că societatea are nevoie să ştie adevărul ca să ştie ce măsuri să ia.

-------

Actualizare 16:30 Kovesi: "Nu ştiu cum a măsurat ministrul Justiţiei cât de grav am afectat imaginea României"

Kovesi, a declarat în cadrul şedinţei CSM, că nu ştie cum a măsurat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cât de grav a fost afectată imaginea României prin interviurile pe care le-a dat în presa din străinătate.

"Cu privire la afirmaţiile 'de o gravitate fără precedent'. Nu ştiu care sunt acelea. Nu ştiu cum a măsurat domnul ministru cât de grav sau cât de puţin grav am afectat imaginea României. Faptul că dumnealui a trebuit să dea explicaţii la întâlnirile cu partenerii externi în Parlamentul European sau cu alţi oficiali, nu văd care este legătura între interviurile pe care le-am dat şi faptul că anumiţi oficiali au pornit anumite discuţii despre modificările legislative", a spus Kovesi.

-------

Actualizare 16:10 Kovesi a explicat alocările bugetare ale DNA

Procurorul şef al DNA, a afirmat, că bugetele structurilor de Parchet vizează printre altele şi cheltuieli de personal.

De asemenea Kovesi aduce în discuţie cifrele conctrete începând cu 2016: ". În 2016 DNA a avut un buget de 27 de milioane de euro, 84% a însemnat plata salariilor, cheltuieli de personal, 2,7 milioane au fost cheltuieli cu anchetele(...)DNA a adus la bugetul de stat, 226 de milioane de euro, în urma unor decizii definitive ale instanţei ."

-------

Actualizare 16:00 Kovesi:" Ministrul Justiţiei preia anumite aspecte pe care probabil le cunoaşte din spaţiul public"

Procurorul şef al DNA, a afirmat, că ministrul Justiţiei a preluat, în motivarea cererii de revocare a sa din funcţie, anumite informaţii care circulau în spaţiul public cu privire la presupuse criterii de prioritizare a dosarelor.

------

Actualizare 15:40 Kovesi îi desfiinţează raportul Ministrului Justiţiei, ajunge cu argumentele la punctul 9 din 20.

Aceasta îl acuză pe T.Toader că pentru unele afirmaţii, extrem de grave, nu există niciun fel de probe.

------

Actualizare 15:30 L.C.Kovesi prezintă explicaţii punct cu punct la toate cele 20 de acuzaţii aduse de Ministrului Justiţiei.

------

Actualizare 15:20 Kovesi: "Aceste motive din raport sunt nereale, nedovedite, netemeinice, simple susţineri care nu se confirmă cu nimic"

"Ministrul Justiţiei reproşează unui magistrat că nu a prevăzut că va urmă o decizie a CCR, ni se reproşează că nu am ştiut dinainte că CCR va declara un conflict de natură constituţională", mai susţine Kovesi.

------

Actualizare 15:00 Procurorul general Augustin Lazăr se contrazice cu Ministrul Justiţiei pe tema rolului CSM

"Poate Guvernul să nu aştepte procedurile în curs, unele cerute chiar de ministru, iar ministrul să spună "Fac eu o evaluare mai rapidă şi evaluez eu", în timp ce magistraţii trebuie să se abţină de la a interveni?" afirmă Augustin Lazăr.

Drept răspuns Tudorel Toader a afirmat:"Sunt convins că ştiţi răspunsul. Întrebarea vine din regulamentul CSM. Va dau un exemplu: toată lumea vorbeşte de procurorul Negulescu, analiză la CSM a durat destul de mult, poate că nu trebuia lăudat. Eu cred că legea bate regulamentul CSM.

(V.D)

--------

Actualizare 14:30 Tudorel Toader la CSM:"Sper ca dezbaterea de azi să fie un moment al adevărului"

"În raport de cele 20 de puncte pe care le-am prezentat, dezbaterea de azi sper eu să constituie un moment al adevărului, în care să prezentăm lucrurile aşa cum sunt, cu bune şi cu rele", a spus Tudorel Toader.

(V.D)

-------

Actualizare 14:20 T.Toader: "În mai puţin de un an DNA a genarat 3 conflicte de natură constituţională"

Ministrul Justiţiei prezintă încă odată raportul privind activitatea DNA "pe diagonală".

(V.D)

-------

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, va fi audiată astăzi, la CSM, în cadrul procedurii declanşate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a ei din funcţie.

"În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, ora 14.00, la sediul Consiliului", se precizează într-un comu­nicat al Secţiei pentru procurori a CSM, citat de Agerpres.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru "acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept''.

"În temeiul prevederilor art. 54 alin. 4 coroborat cu art. 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului-şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are", preciza Tudorel Toader.

În opinia ministrului, DNA nu se identifică cu procurorul-şef al Direcţiei, Laura Codruţa Kovesi, "ale cărei acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, a rolului şi competenţelor Guvernului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale şi autorităţii acesteia''.

Ministerul Justiţiei a publicat, vineri, pe pagina de internet a instituţiei, raportul privind activitatea managerială de la DNA. Pe lângă raport, MJ a publicat şi 11 anexe care conţin rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale, un aviz şi un raport al Comisiei de la Veneţia, comunicate de la IJ, un raport de activitate pe anul 2006 al Ministerului Public şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.

DNA îşi prezintă, miercuri, bilanţul de activitate pe 2017, la o zi după ce CSM discută revocarea lui Kovesi

DNA îşi prezintă, miercuri, bilanţul de activitate pe 2017, la o zi după ce procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi va fi audiată la Secţia pentru procurori a CSM în legătură cu cererea de revocare a sa, formulată de ministrul Justiţiei.

"Vă informăm că în ziua de miercuri, 28 februarie 2018, ora 11:00, la Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional din Bucureşti (str. Constantin Mile), va avea loc prezentarea "Raportului anual de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2017", anunţă DNA.

Dragnea: "Nu trebuie să îmi asum nici eu, nici PSD decizia de revocare a lui Kovesi"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu trebuie să fie asumată nici de el, nici de partid, iar preşedintele Klaus Iohannis "va exprima un punct de vedere mai devreme sau mai târziu" cu privire la decizia ministrului Justiţiei. El susţine că nu ia în calcul suspendarea preşedintelui.

Întrebat dacă îşi asumă decizia luată de ministrul Justiţiei, liderul social-democraţilor a spus că nici el, nici partidul nu îşi asumă asta, fiind vorba de o procedură definită de lege şi pe care trebuie să o analizeze preşedintele României: "Nu trebuie să îmi asum nici eu şi nici PSD nu trebuie să îşi asume asta, pentru că aici nu e vorba de asumare (...) Este o procedură instituţională foarte clar definită în lege. Ministrul (Justiţiei - n.r.), CSM, preşedintele României. N-are ce să caute PSD aici şi nici nu vrea să se implice. Argumentele ministrului Justiţiei trebuie să fie analizate de Administraţia Prezidenţială şi de preşedinte, care îşi va exprima un punct de vedere mai devreme sau mai târziu".

Liderul PSD a spus că partidul său nu ia în calcul suspendarea preşedintelui, dacă acesta refuză revocarea procurorului-şef DNA.

"Categoric nu luăm în calcul suspendarea preşedintelui. Orice discuţie pe această temă în care este implicat PSD este falsă", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat despre eventualitatea suspendării preşedintelui Klaus Iohannis în cazul în care nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi", a afirmat liderul PSD, potrivit News.ro.

Întrebat dacă refuzul preşedintelui înseamnă oprirea procedurii de revocare, acesta a explicat: "Habar nu am. Nu sunt nici specialist în Constituţie, nici jurist. Sunt dezbateri, unii spune într-un fel, alţii în alt fel".

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, vineri, că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că raportul prezentat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu i-a plăcut, că a fost lipsit de claritate şi de temeinicie, el spunând că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea.

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, le-a declarat jurnaliştilor că raportul ministrului Justiţiei privind conducerea DNA nu a ajuns la Preşedinţie, iar ceea ce a văzut aseară a fost "total lipsit de claritate şi de temeinicie" şi nu l-a făcut să-şi schimbe opinia în privinţa susţinerii DNA şi a Laurei Codruţa Kovesi.

Ţuţuianu: "Dacă preşedintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare a procurorului şef al DNA, soluţia este sesizarea Curţii Constituţionale"

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat luni că dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza să ia act de solicitarea de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, soluţia este sesizarea Curţii Constituţionale.

"Dacă preşedintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare făcută de ministrul Justiţiei, soluţia este aceea a sesizării Curţii Constituţionale, pentru că ne-am afla în situaţia unui conflict constituţional între puterile statului. Soluţia apelării la CCR stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedintelui Senatului sau preşedintei CSM", a precizat Ţuţuianu, după şedinţa grupului parlamentar senatorial al PSD.

Totodată, el a adăugat că ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, "pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ".

"De asemenea, stau şi mă gândesc acum că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ. Dacă Constituţia îţi spune că preşedintele decide, cum ar putea fi iscat acest conflict constituţional? Explicaţia foarte completă şi argumentată juridic a dat-o fostul preşedinte al CCR, domnul profesor Vida (Ioan Vida - n.r.). Este o explicaţie corectă, bine fundamentată juridic şi aş vrea să vă spun foarte clar că aici nu e vorba nici de o luare de poziţie politică, şi nici de o dispută politică. Aici e vorba pur şi simplu de aplicarea unui text constituţional în limitele şi litera Constituţiei", a susţinut Ţuţuianu.

Întrebat cum comentează faptul că fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean spunea că tocmai Constituţia îi dă dreptul acesta de a decide preşedintelui României, senatorul social-democrat a arătat că este o opinie exprimată în spaţiul public, aşa cum a exprimat-o şi Ioan Vida.

"Ea probabil va avea un răspuns dacă va exista o sesizare, un răspuns care va fi istoric. Pentru că, de aici încolo, în raport de decizia Curţii Constituţionale, vom avea o practică ce va fi aplicată în orice situaţie identică", a menţionat Ţuţuianu.

Cât priveşte raportul prezentat de ministrul Tudorel Toader, senatorul PSD a spus că este un raport juridic, şi nu politic, făcut de profesionişti, "de care preşedintele trebuie să ţină seama".

"Este un raport în primul rând juridic, nu este un raport politic, prin care se constată cu argumente, care în opinia mea sunt pertinente, anumite neregularităţi în ceea ce înseamnă actul de management al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sunt lucruri în general cunoscute de opinia publică, sunt lucruri care sunt evaluate din perspectivă juridică. De exemplu, de Curtea Constituţională, dacă facem referire la Ordonanţa 13 de anul trecut, sunt lucruri pe larg dezbătute în media naţională şi sunt chestiuni care îşi au fiecare, punctual, fundamentare sau motivare în fapt şi în drept. Cred că este un raport complet, făcut de profesionişti, un raport fundamentat juridic, şi nu politic, de care preşedintele trebuie să ţină seama", a punctat Ţuţuianu.

Adrian Ţuţuianu a mai precizat că argumentele ministrului Justiţiei "sunt mult mai multe decât în Ordonanţa 13", menţionând că, "într-un fel, ministrul Tudorel Toader a strâns elemente care să contureze mai bine propunerea pe care a făcut-o, de revocare".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. ....Este un raport juridic "imbracat" f.bine politic...,afirmatiile politice predomina.

    1. ca de exemplu?

      cand spune ca DNA a denigrat conducerea tarii , adica sleahta de hoti care ne conduce azi

      Șleahta de hoți care ne conduce azi poate fi schimbată prin vot.

      Ce facem cu mafia securistă care decide singură măsurile de control asupra mafiei securiste care este ea însăși? 

      De unde? De la cotroceni sau stirbei voda?

    Faraoanca

    se lega cu lanturi!! 

    Datorita Codrutei tara asta nu mai este cloaca hotilor!

    Nu- lasati sa fure in continuare fara a fi pedepsiti! 

    Tudorel TOADER a aratat ca este un politruc slugarnic, un profesor submediocru, un analfabet institutional!!!!DEMISIA INCOMPETENTULE!!!!

    Lupte, lupte si iar lupte...Pe romanii cine-i mai apara daca cei in cauza se tot denigreaza reciproc? Mai fara rufe in public la nivelul asta nu s-o putea sau facem praf increderea in justitie de dragul unora sau altora ?

    1. Si dai, si dai, neicusorule.... 

    Io hann is tare curios care va fi decizia!. 

    ...Ce-am afirmat la pct.1 se dovedeste clar ca in raportul lui Toader lipsesc argumentele.

    In final sa inchei...Toader a prezentat Raportul pe DIAGONALA ..asa cum afirma ..iar el a cazut pe ORIZONTALA 

    1. Totul este relativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb