ALERT / DOSARUL "GALA BUTE": Codruţa Kovesi (DNA) cere arestarea Elenei Udrea

E.D.
Anticorupţie / 4 februarie 2015

Resmeriţă, Lungu şi Nastasia, arestaţi la domiciliu; propunerea pentru Obreja disjunsă

---

Actualizare 18:09 Cererea de arestare a Elenei Udrea a ajuns la Camera Deputaţilor

(V.B.)

---

Actualizare 17:45 Udrea: "Voi trimite o scrisoare tuturor ambasadelor"

Deputatul PMP Elena Udrea a declarat, în urmă cu puţin timp, la un post TV, că va trimite o scrisoare tuturor ambasadelor străine din ţara noastră, ca să le relateze situaţia actuală din România.

"Voi mai spune multe din acest moment. Mai am timp să spun multe lucruri. Voi trimite o scrisoare tuturor ambasadelor, ca să le spun ce se întâmplă acum în România", a spus Udrea.

Fostul ministru a mai afirmat că, în această seară, în interviul pe care-l va acorda TVR, va aduce "o minimă probă" legată de o presupusă vizită a lui Sebastian Ghiţă în arest la Dorin Cocoş.

"Eu nu am nimic de pierdut. Ei au de pierdut, domnul Coldea are de pierdut", a declarat Elena Udrea, acuzându-l din nou pe directorul interimar al SRI de presiuni împotriva sa.

La alt post TV, Elena Udrea a afirmat: "Intenţia lor (şi, sunt convinsă, este o tactică pe care am mai văzut-o) este să îmi închidă gura, ca să nu spun nimic. Până s-ar întâmpla arestul preventiv, mai sunt câteva zile. Tot mai am timp să spun toate lucrurile pe care le ştiu. Cu siguranţă că voi avea în plenul Parlamentului României o declaraţie, pe care o voi trimite tuturor ambasadelor".

Deputatul PMP şi-a exprimat nedumerirea faţă de faptul că a fost pus sub acuzare fără să dea vreo declaraţie în care să-şi expună punctul de vedere. Udrea a calificat drept "strigător la cer" tot ce s-a întâmplat ultimele patru zile legate de cazul său.

Parlamentarul a explicat: "Faptul că, de patru zile, apar acuzaţii peste acuzaţii la adresa mea, faptul că, într-un dosar în care nu am fost chemată patru ani, în Gala Bute, în patru ani nu am fost chemată nici măcar să dau o singură declaraţie... Nici măcar în acest moment nu am dat nicio declaraţie, nu ştiu care sunt acuzaţiile. Aud că sunt acuzată de luare de mită. Adică cum? Există cineva care spune că Elena Udrea a luat vreun ban? Exclus! Astăzi DNA face cerere de arestare împotriva mea în condiţiile în care nimeni nu mi-a pus nici măcar o întrebare ca să lămurească şi punctul meu de vedere în legătură cu acuzaţiile care mi se aduc".

Fostul ministru a mai opinat că situaţia în care se află a fost creată de generalul SRI Florian Coldea, pe care îl acuză de "interferenţe majore în campania electorală" şi dorinţa de a controla puterea în ţara noastră.

Elena Udrea a declarat: "Ceea ce se întâmplă în acest moment este lupta mea cu generalul Coldea şi ea nu a început acum. A început cu mult înainte. Nimeni nu poate contesta relaţia dintre domnul Coldea şi doamna Kovesi. Relaţia foarte bună pe care o au. Sunt judecători şi procurori care spun, sunt convinsă că unii vor începe să o spună şi public, dar deja lucrul ăsta este cunoscut, că iau deciziile sub presiune şi frica SRI".

Udrea a mai spus că îşi doreşte o justiţie "puternică" în România, dar a adăugat că "oamenii care fac justiţie au slăbiciuni omeneşti".

"Eu sunt un om care zece ani m-am luptat ca justiţia să fie puternică, independentă, şi să funcţioneze în cazul oricărui cetăţean din România. De-a lungul celor zece ani, a fost o luptă între o tabără care şi-a dorit lucrul acesta şi o tabără care s-a opus acestui obiectiv. Eu cred că justiţia trebuie să continue să fie puternică şi independentă, însă, de multe ori, oamenii care fac justiţie au slăbiciuni omeneşti", a explicat Elena Udrea.

(V.B.)

---

Actualizare 17:22 Şi procurorul general cere arestarea Elenei Udrea

Procurorul general Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Elena Udrea, acuzată de luare de mită în dosarul "Gala Bute".

Totodată, în aceeaşi speţă, Tiberiu Niţu a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea.

(V.B.)

---

Actualizare 16:18

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, astăzi, extinderea cercetărilor faţă de Elena Udrea, pentru luare de mită în dosarul "Gala Bute", iar procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, cere arestarea fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În acelaşi dosar, Udrea mai este acuzată de: abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

"Faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010-2012", explică procurorii.

Ieri, după ce a fost la Secţia 2 Poliţie, în cadrul controlului judiciar, Elena Udrea a declarat că, după "abuzurile" pe care le vede, nu s-ar mira ca acestea să continue chiar şi cu o încercare de arestare a sa, deşi nu există niciun motiv, precizând că nu a fost ilegală repartizarea fondurilor pentru Gala Bute.

Deputatul PMP a afirmat: "Eu nu mă aştept să fiu arestată. Eu spun că abuzurile pe care le văd nu m-ar mira să se continue chiar şi cu o încercare de arestare, dar evident că nu există niciun motiv pentru aşa ceva. Asta ca să mai potolesc dezbaterile la televiziune, care în loc să se întrebe dacă ceea ce am spus eu legat de domnul Coldea este adevărat, încearcă în fiecare moment să mă decredibilizeze, să desfiinţeze lucrurile pe care eu le spun şi care, indiferent de calitatea mea de inculpat în acest moment, cred că ar trebui să ne pună tuturor un semn de întrebare şi măcar să dorim să aflăm adevărul".

Întrebată dacă intenţionează să demisioneze din Parlament, Udrea a răspuns: "Păi, şi dacă demisionez, tot trebuie să-mi dea aviz domnul Klaus Iohannis".

(V.B.)

---

Actualizare 14:43 Predoiu, despre Gala Bute: "Hotărârea de Guvern a fost legală, dar e o diferenţă faţă de aplicarea ei"

Fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, a opinat astăzi că Hotărârea de Guvern (HG) în baza căreia a fost organizată Gala Bute a fost legală, fiind avizată de minister, dar trebuie să existe o distincţie faţă de aplicare sau oportunitate, scriu surse din presă.

Predoiu a fost întrebat ce poziţie are în legătură cu o posibilă implicare în dosarul Gala Bute, având în vedere că domnia sa a fost printre cei care a avizat respectiva HG.

Prim-vicepreşedintele PNL a declarat: "Trebuie să facem o diferenţă între adoptarea Hotărârii de Guvern şi aplicarea ei. O chestiune este adoptarea, alta este aplicarea. Din câte am observat, procurorii investighează probleme legate de aplicarea Hotărârii, şi nu de adoptarea ei. (...) Din punct de vedere juridic, ministerul care a iniţiat are responsabilitatea implementării hotărârii".

Chestionat de ce, în primă instanţă, Ministrul Justiţiei a dat aviz negativ, Cătălin Predoiu a replicat: "A fost o discuţie pe forma iniţială a hotărârii, care, din câte îmi aduc aminte şi, mai ales, văd acum în presă (că sunt, totuşi, câţiva ani de atunci), a fost modificată şi, ulterior, a fost adoptată. E o situaţie care se întâmplă frecvent în Guvern, ca miniştrii să propună texte care ulterior se modifică".

Fostul ministru a vorbit şi despre o disctincţie ce trebuie făcută între oportunitatea şi legalitatea unui act normativ: "Oportunitatea hotărârii era stabilită de ministerul iniţiator întotdeauna, şi decisă în Guvern. Ministerul Justiţiei, când aviza, aviza doar chestiuni de legalitate. Deci, din acest punct de vedere, pot să vă spun că hotărârea, din punctul meu de vedere, a trecut cu îndeplinirea condiţiilor de legalitate. Ce s-a întâmplat după aceea cu aplicarea, iar nu pot să vă spun, că nu era de Ministerul Justiţiei...".

Predoiu a ţinut să precizeze că, până acum, nu i-au fost cerute explicaţii din partea DNA.

Hotărârea de Guvern în baza căreia a fost organizată Gala Bute a fost adoptată de guvernul Emil Boc pe 5 ianuarie 2011, fiind semnată de premierul de atunci şi contrasemnată de miniştrii, din acel moment, ai Dezvoltării Regionale şi Turismului (Elena Udrea) şi Finanţelor Publice (Gheorghe Ialomiţianu).

(Valentin Busuioc)

-----------------

Actualizare 11:43 Ciucă: "De mâine, oricând se poate convoca plenul Camerei pentru votul la avizul referitor la Udrea"

Comisia Juridică a avizat, azi, cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale a fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, preşedintele acestui for, Bogdan Ciucă precizând că dacă azi este trimis la Biroul Permanent (BP) raportul Comisiei, de mâine "oricând preşedintele Camerei poate convoca plenul, în cinci zile, cel mai probabil luni" pentru votul privind avizul lui Udrea.

"Comisia s-a pronunţat. Nu e vorba de ridicarea imunităţii unui parlamentar, ci este un aviz pentru începerea urmăriri penale a unui fost ministru. Procedura spune că în cazul acesta Comisia juridică propune Camerei acest aviz. Au fost 23 prezenţi, 20 au votat «pentru», unul «împotrivă», o abţinere, iar unul a fost anulat. Votul a fost secret", a spus Ciucă, după şedinţă.

El a arătat că, de data aceasta, în cadrul comisiei nu s-a mai intrat pe fondul cauzei.

"Nu s-a mai intrat pe fond, de data aceasta. Aprofundarea dosarului nu se face în comisie, se face înainte de şedinţă. Cei care au simţit nevoia să studieze dosarul, l-au studiat. Elena Udrea, în comisie, a subliniat că ar fi unele neclarităţi, dar pe care domnia sa le va clarifica în Justiţie. A spus că e de acord cu procedura aplicată de comisie şi a solictat să dăm această încuviinţare. Colegii nu au ridicat obiecţii şi s-a trecut la procedura de vot",a spus Ciucă.

El a arătat că cel mai probabil plenul se va pronunţa asupra acestui raport al Comisiei juridice lunea viitoare.

Şedinţa Comisiei juridice a durat circa zece minute.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 11:16 Udrea: "Nu voi discuta fondul cauzei «Gala Bute»"

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat, azi, înainte de a fi audiată de Comisia juridică a Camerei, că toţi adversarii săi abia aşteaptă să facă o greşeală şi că, în consecinţă, nu ia în calcul să discute pe fondul cauzei "Gala Bute", fiind sub control judiciar, potrivit surselor din presă.

Solicitată să comenteze acuzaţiile pe care i le aduc procurorii privind comiterea unei ilegalităţi prin faptul că a cerut opt milioane de lei pentru activităţi de publicitate de care ministerul nu avea nevoie, Udrea a răspuns: "Haideţi să vedem dosarul. Doi la mână: în niciun caz eu nu voi intra pe fondul cauzei. Sunt sub control judiciar şi toţi adversarii abia ar aştepta să fac o greşeală. Deci nu voi discuta pe fondul cauzei".

În ceea ce priveşte acuzaţiile pe care procurorii i le aduc referitoare la ilegalitatea OUG în cazul "Galei Bute", Udrea a spus că va da un răspuns după ce va vedea dosarul: "Haideţi să văd dosarul şi după aceea vă spun. Un lucru este clar: de patru ani de zile auzim că în «Gala Bute» Elena Udrea ar fi luat şpagă. Ei, uitaţi că, în mod oficial, după patru ani, nici măcar procurorii nu spun aşa ceva. Acuzaţia este că am vrut să aibă loc meciul lui Bute la Bucureşti şi că am făcut mai mult efort pentru ca acest eveniment să se întâmple decât alţi colegi miniştri care au fost la fel de doritori să se întâmple acest eveniment sau decât alţii care au fost implicaţi în organizarea lui", a spus Udrea.

Ea a arătat că, iniţial, în Guvern s-a dorit ca această gală să fie organizată de Guvern prin ministrul Dezvoltării.

"Pentru că ministerul nu avea în atribuţii organizarea de evenimente sportive, a fost adoptată soluţia ca participarea ministerului să fie prin promovarea României prin imaginea marelui sportiv Lucian Bute", a spus Udrea.

Ea a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu mai ţine minte în totalitate şedinţa de Guvern în care a fost adoptată respectiva OUG, dar că în mod sigur preşedintele Traian Băsescu nu a fost la discuţiile legate de "Gala Bute".

(Alexandru Costea)

-----------------

Actualizare 10:45 Comisia juridică, aviz pozitiv pentru urmărirea penală a Elenei Udrea

Comisia juridică a aprobat astăzi cererea de ridicare a imunităţii Elenei Udrea, astfel că DNA a primit aviz pozitiv pentru urmărirea penală.

Potrivit surselor din presă, Comisia juridică a aprobat urmărirea penală cu 20 de voturi pentru, unul împotrivă, o abţinere şi un vot anulat.

---

Actualizare 10:25 Udrea: "Voi solicita colegilor să dea aviz pozitiv cererii DNA"

Elena Udrea este audiată astăzi la comisia juridică din Parlament, ea cerând colegilor să dea aviz pozitiv solicitării DNA de ridicare a imunităţii.

Potrivit Elenei Udrea, ea nu este acuzată că a luat şpagă în dosarul "Gala Bute": "Nici procurorii nu spun că am luat şpagă", a spus Udrea la intrarea la audieri.

---

Primarul Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia vor fi cercetaţi în arest la domiciliu în dosarul "Gala Bute", a decis Tribunalul Bucureşti, care a disjuns totodată judecarea propunerii de arestare în cazul lui Rudel Obreja, după ce acesta nu a putut fi citat telefonic, transmit surse din presă.

Astfel, potrivit acestora, instanţa a disjuns cauza şi va judeca joi propunerea de arestare preventivă a lui Rudel Obreja, care va putea fi până atunci citat prin toate metodele legale.

Decizia luată în privinţa celorlalţi trei inculpaţi nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii DNA au cerut, marţi seară, la ÎCCJ arestarea preventivă a lui Rudel Obreja şi Cornel Resmeriţă şi arest la domiciliu pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia, în dosarul "Gala Bute".

ÎCCJ a decis că nu este competentă să judece propunerile de arestare preventivă şi arest la domiciliu în acest dosar, în care nu sunt urmăriţi penal în acest moment actuali sau foşti miniştri, DNA neobţinând deocamdată aviz de la Parlament pentru urmărirea Elenei Udrea şi a lui Ion Ariton.

Prin urmare, instanţa supremă a declinat cauza Tribunalului Bucureşti.

Până când dosarul a ajuns la Tribunalul Bucureşti şi a început judecarea propunerilor procurorilor, Rudel Obreja a fost eliberat, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere.

Procurorii DNA i-au reţinut în dosarul "Gala Bute" pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pe primarul oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, pe fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi pe fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia. Omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA, a fost pus sub control judiciar.

Potrivit unor surse citate de presă, procurorii au cerut arest la domiciliu pentru Lungu şi Nastasia întrucât aceştia au colaborat cu anchetatorii şi au spus ce i-ar fi pus Elena Udrea să facă în cazul organizării Galei Bute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb