ALERT Gabriel Resources: "Căutăm rezolvarea amiabilă a diferendului privind proiectul Roşia Montană"

Valentin Busuioc
Companii #Industrie Extractivă / 20 ianuarie 2015

Compania Gabriel Resources anunţă noi demersuri pentru iniţierea unui "dialog pozitiv" cu factorii de decizie din Guvern şi cu autorităţile de reglementare competente din ţara noastră, direct responsabile de evoluţia procesului de avizare şi autorizare a minei de aur şi argint de la Roşia Montană, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

În acest scop, Gabriel Resources a trimis o notificare oficială către preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Victor Ponta, prin care solicită autorităţilor române să se angajeze oficial într-un proces de consultare.

"Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate. Gabriel nu a iniţiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanţele internaţionale de arbitraj", se mai arată în comunicat.

În caz contrar, dacă firma nu va putea obţine o soluţie satisfăcătoare pentru "un parcurs clar şi solid de progres în autorizarea şi construcţia proiectului", sau dacă ţara noastră nu ia măsuri concrete ca să ajungă la o astfel de înţelegere amiabilă, grupul minier "este pregătit să-şi prezinte pretenţiile în cadrul arbitrajului internaţional, pentru a obţine compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România. De asemenea, Grupul Gabriel îşi rezervă dreptul de a urma alte căi de remediere disponibile".

Gabriel Resources susţine că îşi menţine "angajamentul ferm" de a dezvolta proiectul minier de la Roşia Montană şi "rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generaţie va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului".

Compania consideră că proiectul minier "va avea un impact pozitiv asupra percepţiei internaţionale a României, precum şi a creşterii economice, pe durata de viaţă a proiectului, de la primele faze de construcţie până la finalizarea etapei de închidere şi reabilitare a minei".

Gabriel Resources mai susţine că, beneficiind de investiţii directe "substanţiale" în reabilitare şi conservare, proiectul minier "va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte iniţiative ale economiei locale, inclusiv turismul, şi va accelera curăţarea poluării istorice severe a mediului din Roşia Montană şi din zonele învecinate".

"Roşia Montană va fi un model de dezvoltare durabilă pentru alte mine care urmează să fie construite în România şi în Uniunea Europeană", punctează Gabriel.

Potrivit companiei, proiectul minier "este puternic susţinut de comunitatea locală, întrucât va contribui la reducerea sărăciei locuitorilor din Roşia Montană şi împrejurimi". Mai mult, susţine Gabriel Resources, "proiectul a fost analizat în detaliu de autorităţile române competente, precum şi de un mare număr de experţi internaţionali iar concluzia a fost că, aşa cum este propus, respectă în totalitate sau chiar depăşeşte cerinţele legislaţiei româneşti şi europene, precum şi cele mai înalte standarde mondiale din industrie".

"Prin autorizarea proiectului, autorităţile române ar contribui la dezvoltarea unei industrii miniere noi, moderne şi responsabile, ar echilibra dezvoltarea industrială şi economică cu protecţia mediului, ar conserva patrimoniul cultural şi ar permite dezvoltarea responsabilă, care aduce beneficii atât locuitorilor ţării, cât şi economiei", mai punctează Gabriel Resources.

Grupul Gabriel mai informează că, în ultimii 15 ani, a investit sume semnificative în dezvoltarea proiectului, "iar în prezent nu există nicio certitudine cu privire la procedurile care să ducă la autorizarea proiectului".

"Grupul Gabriel consideră că a acţionat permanent în spiritul bunei credinţe, al corectitudinii şi al cooperării în toate raporturile sale cu autorităţile române şi cu statul român, ca partener al său şi acţionar în acest proiect, pentru a înregistra progrese în autorizarea proiectului", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, compania acuză "un număr semnificativ de întârzieri persistente în procesul de autorizare, provocate în mod nejustificat de către autorităţile române".

"Nu în ultimul rând, proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de către autorităţile competente însărcinate cu evaluarea sa; în schimb, a devenit victima conflictelor dintre facţiuni politice rivale şi a dezinformării, ceea ce a provocat în mod nejustificat daune suplimentare capacităţii de dezvoltare a Proiectului", mai reclamă Gabriel Resources.

Gabriel a emis notificarea, deoarece consideră că tratamentul aplicat de autorităţile autohtone nu a fost în conformitate cu tratatele internaţionale de protecţie a investiţiilor semnate de ţara noastră.

"Prin urmare, având în vedere pierderile substanţiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanţă cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluţie decât de a recurge la această notificare, prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform tratatelor", se mai arată în comunicatul citat.

Grupul Gabriel menţionează că îşi menţine disponibilitatea să se angajeze în consultări cu autorităţile române, "în vederea rezolvării pe cale amiabilă a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cât mai curând posibil, în beneficiul tuturor părţilor implicate".

Jonathan Henry, preşedinte şi CEO al Gabriel, a declarat: "Sperăm că se va putea găsi o rezolvare amiabilă fără nevoiea de a escalada aceasta dispută într-un arbitraj. Credem cu tărie că modul în care ne-am comportat până acum a demonstrat faptul că principala dorinţa a Grupului este de a evita orice dispute prelungite şi de a fi partenerul României în dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasă mondială, în beneficiul României şi al tuturor părţilor implicate. Suntem ferm angajaţi în dezvoltarea Proiectului şi, în general, în lansarea unei industrii miniere moderne în România. Suntem în continuare siguri că prin construirea minei utilizând tehnologii de ultimă generaţie îi vom convinge pe toţi cei care au îngrijorări, atât nefondate cât şi valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru întreaga ţară. Suntem gata să cooperăm cu România, pentru atingerea acestui obiectiv".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. sunt de acord cu reluarea mineritului in Apuseni si in intreaga Romanie! daca tinem minele inchise, la ce ne mai folosesc resursele?

    1. De acord cu mineritul dar sa vedem unde cind si cine a primit 42 milioane dolari drept SPAGA pentru autorizare !!!

      Cine dintre oamenii politici au supt si de aici si tot ei vor fi cei care vor plati despagubirile cerute de canadieni dupa respingerea autorizarii... 

      Dupa semnarea TTIP intre UE si SUA, guvernul Romaniei nu mai are nici o sansa de a respinge autorizarea. Dragi romani treziti-va.

      Nu cred. Stii de ce? RMGC a facut investitii mari in Rosia Montana, deci e logic sa ceara despagubiri. Aia cu spaga pt autorizare nu inteleg ce are de-a face cu investitia initiala din moment ce ei nu au exploatat nimic inca.

    acest proiect trebuia sa inceapa. frica politicienilor de alegeri a facut sa fie amanat. romanii nu trebuie sa plateasca prostiile lor.

    1. Pana acum se si termina poate si ajungeam la momentul reabilitarii si reecologizarii si am fi avut o zona turistica ok.

    Gabriel Resources nu a respectat nimic din ce sa angajat prin aderarea la:

    Declarația Universală a Drepturilor Omului 

    Declarația Organizației Internaționale a Muncii privind principiile și drepturile fundamentale ale muncii. 

    Declarația de la Rio privind mediul și dezvoltarea. 

    Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției.  

    Daca se vrea se poate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb