Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud Est, a anunţat marţi că a achiziţionat anul trecut Korned LLP din Kazahstan, companie care deţine o licenţă de explorare ce include zăcământul nedezvoltat Kultuk, situat la 34 km distanţă de zăcământul Komsomolskoe.
"Korned LLP deţine în proporţie de 100% drepturile asupra licenţei de explorare inclusiv asupra zăcământului nedezvoltat Kultuk, localizat onshore în Bazinul Pre-Caspic, la 34 km Nord-vest faţă de zăcământul Petrom de la Komsomolskoe. Acordul de vânzare - cumpărare a fost semnat pe 29 octombrie 2009, iar finalizarea tranzacţiei a avut loc pe 31 decembrie 2009, după obţinerea unor diverse aprobări din partea autorităţilor din domeniu din Kazahstan. Vânzătorul şi cumpărătorul au fost de acord ca preţul tranzacţiei să rămână confidenţial. Această achiziţie nu este substanţială, situându-se sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV PETROM SA", se specifică în comunicatul companiei.
"(...) Este important pentru noi să atingem o anumită cotă de producţie pe această piaţă confirmând astfel angajamentul nostru faţă de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de creştere a securităţii energetice a României", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
De asemenea, Johann Pleininger, Membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activităţile de Explorare şi Producţie, a declarat că această achiziţie este foarte importantă pentru Petrom şi în linie cu obiectivul strategic de a adăuga proiecte de explorare şi producţie în trei bazine geologice selectate din vestul Kazahstanului din apropierea punctelor de producţie deja stabilite.
Zăcământul Kultuk a fost descoperit în anii 80 şi nu a fost dezvoltat de atunci. Precum zăcământul Komsomolskoe, acesta este localizat în zona de tranziţie onshore-offshore, dificilă din punct de vedere tehnic şi de mediu, care este inundată sezonier de Marea Caspică. Studiile tehnice indică faptul că zăcământul Kultuk poate fi conectat la zăcământul Komsomolskoe şi poate astfel beneficia de instalaţiile şi infrastructura existentă. Sinergiile tehnice şi operaţionale ar trebui să ducă la costuri reduse de producţie pentru ambele zăcăminte comparat cu dezvoltarea acestora în mod individual.
Petrom a comunicat că plănuieşte investiţii în zăcământul Kultuk, incluzând o nouă achiziţie seismică 3D, sonde adiţionale şi teste de producţie în următorii 2-3 ani pentru a confirma mărimea şi fezabilitatea dezvoltării zăcământului.
Petrom a intrat în Kazahstan în 1998 şi deţine licenţe de explorare şi producţie pentru zăcămintele Tasbulat, Aktas, Turkmenoi, Komsomolskoe, şi Jusaly. Activităţile Petrom din Kazahstan sunt desfăşurate prin intermediul reprezentanţei Petrom din Kazahstan, prin biroul de reprezentanţă din Astana precum şi două companii, TOO Tasbulat Oil Corporation (100% deţinut de Petrom) şi TOO Kom-Munai (95% deţinut de Petrom).În 2008, producţia zilnică de ţiţei şi gaze a Petrom în Kazahstan a atins aproximativ 5.700 bep/zi, cu 24% mai mare comparativ cu 2007