ALERT Proiectul de lege pentru Roşia Montană a fost respins

F. A.
Companii / 11 noiembrie 2013

  • document ataşat Raportul final al Comisiei Speciale pentru Roşia Montană
    apasă aici pentru a descărca.

    În ataşament, puteţi citi întreg raportul referitor la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere din România.

    Comisia specială pentru Roşia Montană a avizat negativ proiectul de lege privind exploatarea.

    Raportul privind Roşia Montană, care propunea respingerea proiectului de lege iniţiat de guvern a primit aviz favorabil, cu 17 voturi pentru şi două abţineri.

    În acest raport, parlamentarii propun descretizarea licenţei de exploatare prin care se poate afla cine a făcut presiuni pentru transferarea licenţei cu titlu gratuit de Minvest Deva, deţinătorul de drept, către Compania Roşia Montană.

    Update 18:00 Acţiunile Gabriel Resources, în scădere cu 14,13%

    Acţiunile Gabriel Resources (simbol GBU), se află în scpdere cu 14,13%, pe Bursa din Canada, fiind cotate la 0,79 dolari canadieni/unitate.

    Întrebat, astăzi, dacă are temeri în privinţa despăgubirilor pe care Gabriel Resources ar putea să le solicite ca urmare a nerealizării exploatării de la Roşia Montană, premierul Victor Ponta a răspuns: "Sigur că am", informează sursele de presă.

    Update 12:45 Antonescu: "Raportul pentru Roşia Montană va fi respins"

    Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, potrivit surselor de presă, la sediul USL, că după şedinţă se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Domnia sa a precizat că, astfel, "se deschide drumul către o legislaţie sănătoasă".

    "Pentru comisia specială care azi îşi va da obştescul sfârşit şi va da vot final... principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului şi în concluzii se vor face câteva recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislativ", a anunţat Antonescu.

    Domnia sa a adăugat că "acest proiect va fi respins", precizând, totodată, că o nouă lege va stabili criterii generale pentru exploatările viitoare.

    De asemenea, premierul Victor Ponta a anunţat că PSD şi PNL susţin împreună, în Parlament, elaborarea unei Legi cadru privind toate proiectele miniere.

    "Am exprimat o poziţie de susţinere a proiectelor economice mari, şi asta e. Dacă proiectul de lege nu a fost suficient de bun, înseamnă că următorul va fi mult mai bun şi va acoperi toate criticile de bună credinţă, care vor fi luate în considerare şi acoperite de Legea cadru", a spus Ponta.

    Domnia sa a menţionat: "Noi avem peste 500 de mine închise şi zeci de mii de locuri de muncă pierdute şi există proiecte pentru foarte multe dintre acestea de a fi redeschise. Trebuie însă o Lege cadru care să specifice foarte clar, să fie asumată de Parlament şi această lege cadru o susţinem împreună. Din declaraţiile politice înţeleg că o susţin şi celelalte forţe politice care spuneau că nu vor legea, dar vor exploatarea. Condiţiile de exploatare sunt scrise în licenţe de exploatare, iar licenţe emite Guvernul în baza legii de câte ori este nevoie".

    ---

    Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană se va reuni, în această seară, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, în condiţiile în care termenul fixat de Birourile permanente ale celor două Camere pentru elaborarea raportului a expirat ieri, arată sursele de presă.

    De asemenea, conducerea USL urmează să se reunească, în această dimineaţă, iar tema votului final pe care Comisia pentru Roşia Montană trebuie să îl dea în ceea ce priveşte proiectul de lege al Guvernului figurează printre punctele principale de pe ordinea de zi, conform surselor citate.

    În acest moment, reprezentanţii PNL, PC, UDMR şi cei ai grupului minorităţilor pot asigura cvorumul în lipsa celor ai PSD şi deţin, cumulat, numărul necesar de voturi pentru a respinge proiectul în forma venită de la Guvern.

    În cazul în care membrii Comisiei vor decide să respingă proiectul de lege în forma venită de la Guvern, se va face o completare cu caracter general a Legii minelor în ceea ce priveşte exploatările auro-argintifere, iar dacă proiectul va primi raport de admitere, acesta va fi adoptat cu o serie de amendamente care îl modifică, fiind eliminată din textul legii orice referire la Roşia Montană.

    Potrivit surselor de presă, dezbaterile din cadrul Comisiei parlamentare durează de circa două luni. Conducerea USL a decis, acum o lună, să prelungească mandatul Comisiei cu încă o lună, pentru a se ajunge la un acord, mai transmit sursele.

    În cadrul Comisiei nu s-a ajuns însă la un acord, pentru că în USL nu s-a ajuns la o înţelegere, în condiţiile în care social-democraţii susţin proiectul de lege în forma Guvernului, cu amendamente, iar liberalii se pronunţă împotriva actului normativ în ansamblu.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
    Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    thediplomat.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb