ALERT Surse: Dan Şova, audiat la DNA în dosarul Turceni-Rovinari

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 11 februarie 2015

Surse: Dan Şova, audiat la DNA în dosarul Turceni-Rovinari

Actualizare 10:12 Şova, la ieşirea din DNA: "Mi s-au adus la cunoştinţă documente noi"

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, în urmă cu puţin timp, la ieşirea din sediul DNA, că nu a dat declaraţii, ci s-a prezentat ca să ia act de noi documente adăugate la dosar de către procurori, scriu surse din presă.

Parlamentarul a afirmat: "Chestiuni procedurale, mi s-au adus la cunostinţă documente noi. Nu am dat declaraţii. Faptul că au venit nişte documente sunt nişte chestiuni procedurale interne".

---

Senatorul PSD Dan Şova a sosit, în această dimineaţă, la DNA, surse judiciare declarându-ne că fostul ministru al Transporturilor va fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, în legătură cu contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Şova a fost citat să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie, ca să dea declaraţii în acest dosar.

Dan Şova este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce, în perioada 2007-2008, firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora cele două companii energetice ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane lei.

Conform anchetatorilor, în perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe lângă Dumitru Cristea (la data faptelor director general şi ordonator de credite al CET) să încheie un contract distinct de asistenţă juridică în legătură cu litigiul respectiv.

Astfel, Şova ar fi contribuit la decizia lui Cristea să încheie nelegal, pe 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA "Şova şi Asociaţii". De asemenea, senatorul PSD ar fi conceput termenii şi condiţiile contractului şi l-ar fi semnat din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), mai acuză DNA.

În alt caz, în intervalul 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Dan Şova ar fi insistat pe lângă Dumitru Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică în legătură cu litigiul în cauză, "contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică". Şi în acest caz, Şova ar fi conceput termenii şi condiţiile actului adiţional, l-ar fi semnat din partea SCA "Şova şi Asociaţii" şi ar fi obţinut un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), punctează procurorii.

Totodată, între ianuarie şi 14 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe lângă directorul general al CER, Dan Laurenţiu Ciurel, să încheie un contract de asistenţă juridică în legătură cu respectivul litigiu.

Astfel, Şova ar fi contribuit la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistenţă juridică, la 14 februarie 2008, între CER şi SCA "Şova şi Asociaţii" şi ar fi conceput termenii şi contractului, semnându-l din partea societăţii pe care o reprezenta. În urma acestui contract, societatea de avocaţi a obţinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), relatează DNA.

Potrivit procurorilor, suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA "Şova şi Asociaţii", ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, este estimată la valoarea de 3.455.754 de lei.

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal Laurenţiu Ciurel şi Dumitru Cristea, pentru abuz în serviciu.

Dan Şova este cercetat de DNA şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Curios; isi mai permite sa apara pe ecran si sa-si dea cu parerea/sa ne dea sfaturi in legatura cu coruptia.

    Cred ca vina o poarta si posturile TV care-l afiseaza. 

    1. Daca ati observat la ultima aparitie a d-lui Sova la TV (jocuri de Putere Realitatea TV.) ,inafara de grandomania ce-l caracterizeaza , in discutiile avute cu privire la coruptie a tinut sa remarce ca fiecaru-i procuror din cadrul DNA ii revin in jur de 2000 de dosare de rezolvat. Prin aceasta n-a facut alceva decat sa-si " alimenteze mintea si subconstientul" ... ca defapt ce usor se construiesc dosarele si ca dosarul d-lui ar fi al 1999... si ca pana atunci ar fi o cale lunga. Si uite ca a venit ziua de azi.... in care trebuie sa dea cu subsemnatul..

    Sova apare la TV ca sa se faca de ras si sa-si dea cu stangul in dreptul !!!! Toti sunt corupti. Acesti hoti incep sa dispara abia dupa a doua generatie de la revolutie. Mai exact cam dupa alti 25 de ani de acum inainte.

    Pe linga ca-i un porc de hot mai e si o nulitate infumurata. N-are pic de simt politic. Ia functii in partid si stat, pozitii inalte, din care mereu da cu bita-n balta. Este o catastrofa pentru PSD, la fel ca Samantha-Firea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb