ALERT! ZIARUL BURSA A ANUNŢAT ÎNCĂ DE SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ: Guvernul a decis: Oltchim intră în insolvenţă

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2013

Guvernul a decis: Oltchim intră în insolvenţă

UPDATE 17:08 Chiţoiu: Decizia intrării în insolvenţă va fi luată în Consiliul de Administraţie de astăzi

Intrarea în insolvenţă a Oltchim este o decizie exclusivă a Consiliului de Administraţie, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Consiliul de Administraţie se întruneşte astăzi.

La finalul şedinţei de guvern, domnia sa a spus că una dintre variantele incluse în memorandumul redactat de ministrul Economiei, Varujan Vosganian este intrarea Oltchim în insolvenţă în vederea reorganizării, după modelul Hidroelectrica.

-----

UPDATE 16:00: Mihai Diculoiu: "Insolvenţa duce la faliment fără un aport de capital de la stat"

Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, a declarat, pentru ziarul BURSA, că insolvenţa Oltchim trebuie sprijinită de stat printr-un aport de capital de minim 45 milioane euro.

Domnia sa susţine că a discutat astăzi, pe această temă, cu şeful OPSPI Gabriel Dumitraşcu şi cu directorul general al Oltchim, Mihai Bălan.

"Cele 45 de milioane de euro sunt necesare pentru a reporni combinatul la o capacitate de peste 65%", a mai spus liderul de sindicat.

---

UPDATE 15:45: Corneliu Cernev: "Situaţia Oltchim trebuie evaluată în ansamblu"

Corneliu Cernev, liderul sindicaliştilor de la Oltchim, a declarat, astăzi, că trebuie evaluată situaţia Oltchim în ansamblu pentru a se putea demarara procedurile de insolvenţă.

Sindicalistul speră să se păstreze un număr cât mai mare de angajaţi în urma începerii procedurilor de intrare în insolvenţă.

---

UPDATE 15:20: Oltchim va intra în insolvenţă

Compania Oltchim va intra în insolvenţă, relatează sursele de presă.

Insolvenţa Oltchim a fost anticipată de ziarul BURSA încă de săptămâna trecută.

Cererea de intrare în insolvenţă a Oltchim va fi transmisă Tribunalului Vâlcea.

Acţiunile Oltchim sunt suspendate de la tranzacţionare.

---

UPDATE 09:25: Ponta a discutat cu FMI despre Oltchim

Premierul Victor Ponta a discutat, aseară, cu oficialii FMI despre situaţia combinatului Oltchim, iar principala variantă luată în calcul este intrarea companiei în insolvenţă ca soluţie ulterioară pentru privatizarea mai uşoară a societăţii, proces care să presupună şi disponibilizări. "Este probabil să se intre în insolvenţă, cu disponibilizări de personal. O decizie finală va fi luată în Guvern", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Tot ieri seară, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat că, în opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolvenţa este singura variantă de a viabiliza compania Oltchim, care necesită un proces de restructurare. Domnia sa a spus că, în acest caz, vor exista disponibilizări şi vor fi închise unele activităţi conexe, precizând că, în mandatul său la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schiţa unui plan de reorganizare a Oltchim, inclusiv cu necesarul de concedieri.

Ministrul Finanţelor a adăugat că ştie că actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a început discuţiile cu potenţiali investitori interesaţi de Oltchim.

---

Statul va cere intrarea în insolvenţă a combinatului vâlcean Oltchim în vederea restructurării, susţin surse guvernamentale. Anunţul urmează să fie făcut în urma şedinţei de Guvern de astăzi, în care ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va prezenta un memorandum în acest sens.

Potrivit surselor noastre, soluţia insolvenţei, evitată de autorităţi în ultimele şase luni din cauza alegerilor parlamentare, este singura modalitate de reorganizare a societăţii şi de ştergere a datoriilor Oltchim către stat (circa 450 milioane euro către AVAS şi Electrica), fără a risca o sancţiune de la Uniunea Europeană. Se pare că Guvernul va solicita ca administrarea judiciară a Oltchim Râmnicu Vâlcea să revină avocatului Gheorghe Piperea şi BDO Business Restructuring, conform surselor menţionate.

Săptămâna trecută, ministrul Vosganian a declarat, în exclusivitate pentru ziarul BURSA, că a cerut Guvernului un răgaz până astăzi, ca să se poată consulta cu reprezentanţii combinatului vâlcean şi cu băncile creditoare, cu sindicatele şi cu alţi specialişti, în privinţa soluţiei pentru salvarea Oltchim. Domnia sa ne-a precizat că a prezentat Executivului patru variante privind viitorul Oltchim, respectiv continuarea activităţii în formula actuală, reorganizarea, privatizarea şi lichidarea voluntară.

Ministrul Economiei a ţinut să menţioneze că nu este de acord cu lichidarea voluntară, variantă pe care a fost obligat să o prezinte Guvernului, şi că îşi doreşte o formulă prin care Oltchim să aibă un viitor. Întrebat dacă varianta de reorganizare presupune sau nu intrarea în insolvenţă a combinatului, domnul Vosganian ne-a răspuns, diplomat, că reorganizarea unei companii nu se face numai prin procesul insolvenţei.

Mulţi avocaţi şi analişti economici cred că insolvenţa este singura şansă de a restructura Oltchim şi de a-l transforma într-o companie care să poată fi privatizată cu succes.

Însă, sunt analişti şi economişti care cred că intrarea în insolvenţă a Oltchim nu garantează succesul restructurării, combinatul riscând falimentul, întrucât se află într-o stare financiară precară. Potrivit calculelor acestora, executarea activelor societăţii vâlcene nu este benefică pentru creditori din cauza faptului că nu sunt cumpărători interesaţi să le preia. În acest mod, nici 20% din datoriile combinatului nu pot fi recuperate.

Circa 85% din activele Oltchim sunt ipotecate sau gajate. Din aces-te active, 30% sunt gajate sau ipotecate în favoarea AVAS, CEC Bank şi Electrica.

Activele neipotecate ale societăţii valorează 61 milioane lei, sumă ce nu acoperă nici 3% din totalul datoriilor. Analiştii citaţi cred că vânzarea pe bucăţi a combinatului în procedura insolvenţei va limita considerabil capacitatea de producţie şi nu va acoperi datoriile.

Ei susţin că, dacă Oltchim ajunge în faliment, bugetul statului va avea un minus în venituri de peste 500 milioane lei, în următorii cinci ani. Lichidarea nu este de dorit şi pentru că Oltchim va lăsa pe drumuri peste 3.300 de angajaţi, care vor primi ajutor de şomaj (circa 18 milioane de lei). Indirect, vor fi afectaţi furnizorii şi contractorii combinatului.

Economia locală va avea foarte mult de suferit. Conform unor estimări, cifra de afaceri a Oltchim reprezintă 14% din PIB-ul judeţului Vâlcea. Locurile de muncă directe şi indirecte asigurate de Oltchim reprezintă 7% din totalul judeţului.

Un faliment al Oltchim nu va crea numai tensiuni sociale, ci şi un efect de domino: economia locală va cunoaşte o scădere considerabilă a puterii de cumpărare, iar băncile nu numai că nu-şi vor recupera creditele acordate Oltchim, ci vor înregistra noi creanţe la populaţia afectată de închiderea combinatului. În aceste condiţii, analiştii citaţi estimeză că efectul lichidării Oltchim va fi echivalent unui cutremur financiar.

Potrivit Ministerului Economiei, veniturile totale ale combinatului Oltchim se cifrau la 816.470 mii lei, la finele anului trecut, iar cheltuielile totale au fost de 1.212.180.000 lei. Astfel, compania a încheiat 2012 cu pierderi de circa 396.000 mii lei şi datorii totale de 2.682.000 mii lei (aproape 600 milioane euro).

Oltchim trebuie să realizeze investiţii în curs de finalizare în valoare de 92 milioane euro şi mai are nevoie de 141,5 milioane euro pentru investiţii noi.

Ministerul Economiei, Varujan Vos-ganian, a declarat, ieri, după întrevederea cu reprezentanţii FMI: "La Oltchim, voi depune mâine (n.r. astăzi) un memorandum în Guvern în legătură cu perspectivele companiei. Avem un punct de vedere prezentat FMI. Reprezentanţii Fondului au agreat că formula noastră este cea corectă. Rămâne discuţia în legătură cu viabilitatea acestei mari companii. FMI dă Oltchim prea puţine şanse de supravieţuire. Am explicat că privatizarea anterioară, acel Broadway show, s-a desfăşurat în condiţii politice speciale, cu o anumită anecdotică, care a ţinut unii investitori departe".

Potrivit Mediafax, domnia sa a refuzat să prezinte soluţia pe care o va propune Guvernului, argumentând că nu poate face o astfel de impoliteţe, de a anunţa public soluţia pentru Oltchim înainte de a discuta cu colegii de cabinet.

Ministrul Economiei a adăugat că are discuţii cu toţi creditorii combinatului inclusiv cu băncile: "Voi vedea dacă soluţia pe care sper să primesc aprobarea Guvernului va permite şi o restructurare a datoriilor băncilor. Am speranţa că vom avea o bună colaborare şi o relaţie corectă şi cu PCC, acţionarul minoritar al Oltchim. Vreau să transmit şi o mulţumire anticipativă legată de colaborarea cu PCC, care sper să susţină demersul statului la Oltchim".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. stimata Redactie a ziarului Bursa, care de peste un an de zile imi da curajul sa sper ca ceea ce a reprezentat economia romaneasca nu va avea aceeasi soarta cu cea a sperantelor pe care un Craciun insangerat al anului 1989 le sadise in sufletele noastre. Desi nu este politicos acest titlu pe care l-am ales fara a-l traduce are un singur scop si anume ca aceia care au curajul sa priveasca in interiorul propriei persoane vor putea sti daca aceasta maxima a marelui Goethe si-o pot insusi, sau asemenea vietuitoarelor desertului asteapta ultima rasuflare a girafei rapusa insa de leu. DECI CINSTE CUI CINSTE MERITA Istoria concernului Oltchim si epopeea postrevolutionara poate fi cuprinsa pe intervalul mai multor romane de thriller economic, ale carei intamplari nu s-ar lasa mai prejos de o ecranizare pentru Wall Street III. Dar pentru sentimentalisme sau glume indecente (vezi editia online ramnic...) este mult, mult prea tarziu. Pentru a incerca sa facem ceva pentru acei minunati lucratori am fi prea lasi.A spune ca Oltchim va reusi sa dainuie ca marca se poate totusi realiza prin efortul imens pe care echipa de handbal l-a avut in parcursul european de pana in prezent. Si totusi pe langa aceasta minunata echipa ceva ne spune ca totusi nu merita sa reinnoim legenda Mioritei pentru ca aceasta am facut-o si o facem zilnic la nivel de natiune. De ce nu am urma totusi pilda stramosului nostru Mircea de la Cozia care in loc sa-si doarma somnul de secole sub vasnica paza a lupului dacic este nevoita sa asculte ritmurile VIVA la vida. Viata cui insa? A celor pentru care el si-a dat-o pe a domniei sale sau pentru a celor care onoarea nu este decat un cuvant incompatibil cu notiunea economica numita profit. Si fiind acum la capitolul multumiri, desi nu am calitatea domnului Vosganian, imi iau permisiunea, bineinteles cu acceptul redactiei acestui ziar minunat, de a multumi celui care se face astazi dator ca din primavara vom fi eliminati de pe lista tarilor care au incalcat limita deficitului bugetar, care a avut curajul sa transmita anumitor factori decizionali financiari sa reformuleze anumite concepte asupra politicilor viitoare de creditare din Europa de Est si care mai ales a stiut sa-si infranga mandria prin a etala o teama asemanatoare celei prin care ar fi trecut in mijlocul unei furtuni de gradul V atunci cand a fost invitat sa viziteze o platforma petroliera care pentru un naiv ca mine parea sa aiba loc intr-una din cele mai frumoase zile in care poti sa mergi la strand. Insa atunci cand esti capitan ai cu siguranta la indemana un binoclu care poate sa te indrume mai bine prin meandrele vremii, nu neaparat a celei meteorologice. Daca la nivel macroeconomic as putea spune ca am un mare favorit, la nivel de concern pentru ceea ce reprezinta astazi aceasta firma care a reusit pe o perioada de 3 ani sa-si castige dreptul la existenta nu exista decat un singur candidat al carui nume s-a identificat cu al concernului si care pentru cei ce vor intelege sa-i recunoasca meritele a pus bazele prin tenacitatea si staruinta sa ca dumneavoastra si eu sa avem sansa de a arata ca a fi cetatean roman inainte de a fi o imtamplare trebuie sa fie o onoare. Va multumim!

    Banii care au construit gaurile astea financiare uriase la Oltchim unde s-au dus ? Vinovatii pentru situatia de azi unde sunt ? Mostenirea de la Oltchim nu a fost asa rea si statul si-a taiat craca de sub picioare prin alesii sai. Asta trebuiau sa faca ? Exista viitor fara dreptate ? In sfarsit domnu' Vosganian a ajuns si la PCC !

    1. stimate domnule Theraflu. Atata timp cat pe goagl pentru elementele "OLTCHIM GERMAN STOCK EXCHANGE" revista de succes Bloomberg care a preluat stirea de pe ziarul Bursa tot pe locul 3 ajunge fiindca primele doua apartin celor pentru care juramantul SERVESC PATRIA are o anumita semnificatie nu este nevoie decat sa dam crezare marelui Goethe:DACA ESTI CINEVA POTI SA FACI CEVA :-) Fie chiar si virtual...

      Inteleg ca avem o ecuatie de gradul 1 simpla cu o singura necunoscuta : Caii sunt societatile astea de stat haituite de cainii care sunt politicienii incrucisati cu un Patriciu, un Felix, un Videanu, etc. Cine sunt stapanii ? Da, Juramantul e aproape la fel "Servesc Patria si imi dau viata pentru ea si daca gresesc !

      Germanii platesc pentru a fi pe primele locuri virtuale pentru ca asta le este obiectivul locul 1.  

      Noi nu il avem pe Goethe dar ne mandrim cu EMINESCU : 

      Dintre sute de catarge 

      Care lasă malurile, 

      Câte oare le vor sparge 

      Vânturile, valurile? 

      Dintre pasări călătoare 

      Ce străbat pământurile, 

      Câte-o să le-nece oare 

      Valurile, vânturile? 

      De-i goni fie norocul, 

      Fie idealurile, 

      Te urmează în tot locul 

      Vânturile, valurile. 

      Nențeles rămâne gândul 

      Ce-ți străbate cânturile, 

      Zboară vecinic, îngânându-l,

      Valurile, vânturile. 

      luptam pentru recunoastere europeana stimate domnule Theraflu? Pe o suprafata de 237500 km patrati, cel putin in scoala generala si la o populatie de 23 milioane de cetateni romani nu gasim o mana de oameni pentru care onoarea inseamna o fractiune mai mult decat interesul personal? Greu de crezut acest lucru. Va multumesc pentru extraordinarul fragment din inegalabilul poet al miscarii cuantice (la steaua care a rasarit e o cale atat de lunga.....azi o vedem si nu e) devansandu-l pe Einstein cu a sa teorie a relativitatii. Aici nu mai este o lupta pentru un anumit activ, ci despre insusi notiunea de Europa in intregul ei. O sa va imprumut din actiunile mele si vom putea combate vanturile , valurile :...

    ca doar nu dau turcii navala in sat. Datorita faptului ca acest renumit concern este listat la bursa speram ca nu se va mai face ca in anul 2007 cand micsorarea de capital, la cererea unei minti demne de un personaj al lui Goethe a considerat ca trebuie sa fie scoasa de pe lista ordinii de zi al acelei toamne frumoase in care Uniunea ne-a socotit demni de a fi membri ai sai :-)

    1. Traim in Romania si astfel de lucruri sunt cotidiene de la primul ministru pana la ultimul argat al statului. La o AGA la ALRO inainte de privatizare cu o majorare de capital social din reevaluare pe ordinea de zi, marele disparut Musetescu a intrat pe o usa si a disparut pe alta fara nici o explicatie pentru ceilalti actionari care nu au mai avut cvorum. Interesele statului erau altele sau ale altora... Bineinteles peste putin timp Alro sa privatizat ! Si cate exemple din astea sunt de la privatizarile statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb