ALEX MILCEV, EY ROMÂNIA: "Antreprenorii români, mai îngrijoraţi de incertitudinile fiscale şi legislative decât cei străini"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 1 februarie 2019

"Antreprenorii români, mai îngrijoraţi de incertitudinile fiscale şi legislative decât cei străini"

Incertitudinile fiscale şi legislative din ultimul an au afectat planurile de investiţii pentru 57% dintre companiile din ţara noastră, arată rezultatele studiului "Barometrul mediului de afaceri românesc", realizat de compania de consultanţă fiscală EY Româ-nia.

Potrivit barometrului, 38% dintre respondenţi susţin că planurile de investiţii le-au fost afectate în mare măsură sau în foarte mare măsură de incertitudinile fiscale şi legislative şi doar 19% dintre aceştia consideră că planurile de investiţii le-au fost afectate în mică sau foarte mică măsură.

Alex Milcev, Liderul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România, a declarat: "Trebuie să urmărim în viitoarele trimestre dacă într-adevăr va scădea nivelul investiţiilor şi al angajării forţei de muncă. Vedem că antreprenorii români sunt mai îngrijoraţi decât liderii companiilor străine. Este firesc, companiile străine activează pe mai multe pieţe, au o rezistenţă mai mare la eventualele şocuri economice şi pot apela la firma-mamă pentru finanţare şi suport. Stabilitatea şi predictibilitatea mediului fiscal sunt foarte importante în perioada următoare".

La studiul desfăşurat în perioada 25 octombrie - 10 decembrie 2018, au participat 301 organizaţii care activează în economia noastră.

Rezultatele barometrului arată că 47% dintre respondenţi sunt neîncrezători sau foarte neîncrezători în privinţa evoluţiei economiei autohtone în următoarele 12 luni, procentul celor optimişti scăzând semnificativ faţă de ediţia anterioară a studiului (18% în 2019, faţă de 31% în 2018), ceea ce ilustrează un fond de îngrijorare alimentat de incertitudinile fiscale şi legislative, caracterul nesustenabil al creşterii economice bazată pe consum şi de presiunile inflaţioniste, aceştia fiind doar câţiva potenţiali factori care pot influenţa mediul de afaceri anul acesta.

În plus, potrivit Liviei Bereanu, coordonator al studiului, liderii companiilor cu mai puţin de 50 de angajaţi sunt printre cei mai optimişti cu privire la evoluţia economiei ţării noastre în acest an, în timp ce jumătate dintre executivii care conduc companii mari, cu cifre de afaceri mai mari de 10 milioane de euro, sunt neîncrezători din acest punct de vedere. De asemenea, comparativ cu rezultatele studiului anterior, cea din urmă categorie şi-a pierdut semnificativ din încrederea acordată economiei româneşti (13% - încrezători sau foarte încrezători în 2019, faţă de 38% anul trecut), a menţionat reprezentanta companiei de consultanţă.

Domnia sa a precizat, totodată, că 94% dintre oamenii de afaceri se declară, în continuare, îngrijoraţi în ceea ce priveşte modelul de creştere economică bazat pe consum, procentul fiind în uşoară creştere faţă de cel relevat de studiul anterior (92%).

Studiul mai notează: "Reducerea costurilor (27%) şi creşterea productivităţii (26%) sunt primele în ordinea priorităţilor executivilor din România, având în vedere condiţiile mediului de afaceri din ultimul an. Atragerea de talente completează topul priorităţilor, fiind semnificativ mai importantă pentru liderii de companii cu capital majoritar străin. Firmele mari pun pe primul plan reducerea costurilor, pe când cele mai mici se axează pe creşterea productivităţii. Din perspectiva pieţei locale, executivii români pierd din optimism, păstrând, însă, acelaşi nivel ridicat de încredere pentru cererea de produse şi servicii (44%). Când vine vorba de investiţiile private în economia locală, nivelul de încredere scade, 36% dintre respondenţi acordând un vot negativ. În ceea ce priveşte pieţele de capital, oamenii de afaceri români nu sunt foarte optimişti, doar 15% dintre aceştia acordându-le votul lor de încredere. Analizând evoluţia încrederii liderilor de companii din România asupra economiei locale de la sfârşitul anului 2018, comparativ cu începutul aces-tuia, se observă o creştere semnificativă a numărului de optimişti în ceea ce priveşte profitabilitatea companiilor (25% faţă de 20%)".

Conform analizei, 98% dintre oamenii de afaceri de la noi care au participat la studiu indică necesitatea unei strategii de ţară orientate către o creştere sustenabilă şi recuperarea decalajelor structurale faţă de statele din Vest.

În acest context, reprezentanţii EY România au opinat: "România trebuie să lupte, în continuare, împotriva corupţiei, să continue eforturile de îmbunătăţire a reglementărilor şi a cadrului fiscal pentru a încuraja inves-tiţii mai mari din partea sectorului privat. Îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene pentru a reduce decalajul infrastructural al ţării reprezintă un factor important în creşterea productivităţii. Economiştii susţin adoptarea de către Guvern a unei strategii fiscale neutre, în caz contrar, stabilitatea macroeconomică fiind ameninţată. Tensiunile create la nivel legislativ şi economic fac din România o ţară mai puţin atractivă pentru investiţii".

Pentru ca strategia de ţară să aibă succes, însă, oamenii de afaceri intervievaţi consideră că cel mai important factor care trebuie luat în considerare este coerenţa legislativă şi/sau fiscală deopotrivă cu stabilitatea de care ţara noastră duce lipsă de mulţi ani, subliniind că infrastructura şi investiţiile sunt aspecte importante care ar trebui să fie prioritare în strategia de ţară.

Conform Ioanei Mihai, partener asociat, Asistenţă în Tranzacţii, EY România, se observă o uşoară migrare a companiilor şi spre alte surse de finanţare, nu doar împrumuturile bancare.

Astfel, barometrul arată că, în 2016, 52% dintre companii au apelat la împrumuturi de la grup, resurse proprii, sau la reinvestirea profitului pentru finanţarea investiţiilor, în 2019, 51% dintre acestea au în vedere să facă acest lucru.

De asemenea, numărul executivilor care se gândesc la împrumuturi bancare pentru a-şi finanţa investiţiile a scăzut de la 31%, în 2016, la 27% în 2019. Conform doamnei Mihai, 15% dintre respondenţi declară că nu au făcut investiţii în anul anterior.

Ioana Mihai a declarat: "Costul finanţării menţionat ca obstacol are legătură, de fapt, mai mult cu variaţia acestuia: previziunile optimiste de la începutul anului 2018 nu s-au adeverit până la finalul anului, costul de finanţare în lei a crescut în 2018, ceea ce a dus la o atenţie sporită asupra acestui aspect în strategia de afaceri a antreprenorilor. Observăm, totuşi, o apropiere între resursele proprii şi împrumuturile bancare ca pondere, explicat şi de faptul că afacerile s-au maturizat şi tot mai mulţi antreprenori aleg să reinvestească".

Printre cele mai importante piedici în dezvoltarea afacerilor pentru managerii şi antreprenorii de la noi, anul acesta, respondenţii studiului susţin că acestea ţin în continuare de politicile publice şi de factori controlaţi de instituţiile statului, precum incertitudinea fiscală (72%), lipsa stabilităţii politice (58%) şi birocraţia (53%). Aceasta din urmă, împreună cu starea economiei naţionale, dar şi nivelul de taxare reprezintă motive de îngrijorare pentru mai mulţi dintre executivii români.

Mediul de afaceri cere întâlniri cu autorităţile ca să se lămurească despre felul cum sunt gândite taxele şi să lămurească aspecte neclare, precum şi eliminarea inconsistenţelor, a declarat, ieri, pentru Agerpres, Alex Milcev.

Domnia sa a afirmat: "Situaţia este, în continuare, fluidă. Ministerul de Finanţe şi Guvernul stau ferm pe poziţii. Mediul de afaceri evident că se opune acestor măsuri şi cere discuţii, întâlniri ca să se lămurească felul cum sunt gândite aceste taxe, să lămurească aspecte neclare şi, evident, în măsura în care se va putea, să elimine inconsistenţele, problemele de concepţie a taxelor. Însă, în curând va trebui să fie un deznodământ cu trecerea bugetului şi atunci o să fie mult mai clar cum se aşează lucrurile exact. (...).

Din ce ştim, nu se întrevăd alte taxe, dar sperăm ca cele impuse de la 1 ianuarie să ia o formă mai puţin controversată şi mai logică".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tanti de la ey, antreprenorii nu mai iau așa mulți bani de la bănci că nu pot, nu că preferă să reinvestească propriul cash. Nu au de ales, nu că preferă. Se vede că tanti consultant nu are treabă cu antreprenorii, ci cu niste cifre in Excel pe care se chinuie sa le explice după cum o duce capul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb