Alexandru Petrescu, ASF: "Titlurile de stat - bază pentru convertirea investitorilor spre alte instrumente bursiere"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2024

Alexandru Petrescu, ASF: "Titlurile de stat - bază pentru convertirea investitorilor spre alte instrumente bursiere"

English Version

Titlurile de stat reprezintă o bază pentru convertirea investitorilor spre alte instrumente bursiere, a spus ieri Alexandru Petrescu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu ocazia evenimentului ce a marcat listarea ultimei emisiuni Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Oficialul ASF a afirmat: "Componenta educaţională a acestui program se dovedeşte că are tracţiune. Avem 37.000 de investitori în titlurile de stat Fidelis, numărul creşte, şi reprezintă o bază foarte bună pentru a-i converti pe aceşti investitori spre alte instrumente bursiere, cu elemente de risc mai mare dar şi cu randamente mai mari".

Alexandru Petrescu a adăugat: "Există mult spaţiu de creştere, sunt zeci de mii de investitori în titluri de stat Fidelis, dar sunt milioane de români care au bani în depozite bancare. Or, dacă ne uităm la randamentele depozitelor bancare pe o perioadă determinată faţă de cele ale titlurilor de stat, este clar că investiţia în titluri de stat s-a dovedit, în timp, mult mai bună".

Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor, la finele trimestrului al doilea a acestui an, în 37.494 de conturi ale investitorilor la BVB, echivalentul a aproape 20% din numărul total al conturilor, erau numai titluri de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor.

Subscrierile în ultima emisiune Fidelis s-au ridicat la peste 3,5 miliarde lei, depăşind cu peste 300 de milioane de lei ediţia record din august 2024. Oferta a fost croită în cinci tranşe, trei în lei şi două în euro, circa 55% din subscrieri fiind în moneda europeană. Pentru titlurile în euro, maturităţile au fost de un an şi cinci ani, cu dobânzi de 3,95%, respectiv 5%, în vreme ce pentru titlurile în lei, maturităţile au fost tot de un an şi cinci ani, cu dobânzi de 5,85% şi 7%, respectiv 6,85% în cazul tranşei destintă donatorilor de sânge.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu s-au perceput comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. dar sa aduceti marfa, multe companii, multe ipo, spo, sa fie oferte, listari, plasamente, majorari, ca asa ce sa ma con vertesc? sunt zeci sau sute de companii care NU SE TRANZACTIONEAZA, nu ai cum sa intri nu ai cum sa iesi, e de ras bursa noastra

    1. Cine să aducă listări, nene? La cine te referi?

      Statul, prin ministerul economiei , care e actionar la societatile comerciale unde transparenta e ZERO , trebuie sa vanda prin piata de capital, bursa, o parte din actiuni !

      cum bine a zis anonimul de la 1.2 atat statul, cad si intermediarii, bvb, asf, sa lucreze la PROMOVAREA unui cadru supravegheat corect, si filtrat calitativ care sa ATRAGA antreprenorii, sa schimbam modul in care se face biznis in dambovita. eventual intrat sub aripa unei burse mai mari

    La interviul in comisia parlamentară habar nu aveai ce se întâmplă cu piata, daca creștere dobânda cheie..acum ne vb de titluri de stat=baza....ha.. ????

    1. EXACT.

    Investitorii ăia sunt practic jumătate (1 familie = 2 conturi), accesul la fidelis însemnând exact atât.

    Nicio jonglerie nu poate transforma un cont de subscriere Fidelis în tranzacții acțiuni, puteți să vă triplați cantitatea de... declarații. 

    1. Vor merge la bvb, cand vor scadea dobanzile.

      Cat despre listari noi, nu-i nevoie, vor face derivative, si puf! a aparut un instrument nou de investitii. ai petrom, si ai si futures pe petrom, dup-aia poate si options pe petrom, si faci din una, trei. petromuri, h2o uri sau etc. ca-n vest. pt fiecare gram de aur fizic, sunt 10 derivative ce se tranzactioneaza la bursa. altfel, pretul aurului fizic ar fi.. de 10 ori mai mult? 

      derivativele sunt o forma de diluare de actiuni, pret comoditati, bitcoini etc. inainte, cine voia sa investeasca " in bitcoin, mergea si lua un bitcoin. sau mai multi. azi cine vrea sa investeasca in bitcoini, poate lua futures, sau minifutures, sau etf uri, sau bitcoini. deci se dilueaza bitcoinul. banii, in loc sa mearga numai in bitcoin, sau petrom ,etc se duc o parte in bitcoin, o parte in futures, o parte etf uri.

      deci derivativele sunt ca o listare de actiuni noi , si odata oferta plantata, oile vor veni la pasune. 

      Vor pleca banii din titluri către altceva, dar nu în fantasmele de pe BVB.

      Aproape briliant, cineva care nu intră în acțiuni va avea acces la derivate. : Mai spune-ne!!! : 

      fantasmele de pe bvb sunt firme reale, spre deosebire de "titlurile"hartii printate de ciolacu -mugur cat vrea muschii lor la infinit.

      va da bnr ul inapoi lei cu dobanda fresh din tiparnita. si cu inflatie cu tot. ne da, ca si eu am bonduri.

      firmele alea reale profita de hartiile printate, fara de care n-ar mai profita pt ca n-ar mai exista.

      Banuiesc ca ai urmarit un curs de investitii online. : 

    atat timp cat bagi escroci intermediari la tranzactionare n-o sa vezi mai mult, par mari sumele dar sunt aceeasi escorci care intra la subscriere, aia cu bani multi care nu au ce face cu ei, pot sa le dea si foc, pulimea n-are incredere in alde bvb, bcr, btv si restul, adica n-are in credere in samsari ca asta sunteti toti, de ce nu baga statul intermediari si pe ceilaltii? A?

    la tezaur in tranzactie directa fara escroci, lucrezi cu trezoreria, e ok deocamdata 

    bvb si asf tandem de escrocherii mana in mana, trebuie sa fii sacal sa te inhaitezi cu astia sa pui bani la ei, altfel te jupoaie ca pe miel.  

    hienele vor comenta ca suntem prosti, suntem, dar noua nu ne pasa de voi si nu existati pt noi, dar voua va curg balelel dupa banii nostri si nu doar ai nostri, dupa toti banii. sima e modelul vostru...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb