Alexandru Petrescu, ASF: "Titlurile de stat - bază pentru convertirea investitorilor spre alte instrumente bursiere"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie

Alexandru Petrescu, ASF: "Titlurile de stat - bază pentru convertirea investitorilor spre alte instrumente bursiere"

English Version

Titlurile de stat reprezintă o bază pentru convertirea investitorilor spre alte instrumente bursiere, a spus ieri Alexandru Petrescu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu ocazia evenimentului ce a marcat listarea ultimei emisiuni Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Oficialul ASF a afirmat: "Componenta educaţională a acestui program se dovedeşte că are tracţiune. Avem 37.000 de investitori în titlurile de stat Fidelis, numărul creşte, şi reprezintă o bază foarte bună pentru a-i converti pe aceşti investitori spre alte instrumente bursiere, cu elemente de risc mai mare dar şi cu randamente mai mari".

Alexandru Petrescu a adăugat: "Există mult spaţiu de creştere, sunt zeci de mii de investitori în titluri de stat Fidelis, dar sunt milioane de români care au bani în depozite bancare. Or, dacă ne uităm la randamentele depozitelor bancare pe o perioadă determinată faţă de cele ale titlurilor de stat, este clar că investiţia în titluri de stat s-a dovedit, în timp, mult mai bună".

Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor, la finele trimestrului al doilea a acestui an, în 37.494 de conturi ale investitorilor la BVB, echivalentul a aproape 20% din numărul total al conturilor, erau numai titluri de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor.

Subscrierile în ultima emisiune Fidelis s-au ridicat la peste 3,5 miliarde lei, depăşind cu peste 300 de milioane de lei ediţia record din august 2024. Oferta a fost croită în cinci tranşe, trei în lei şi două în euro, circa 55% din subscrieri fiind în moneda europeană. Pentru titlurile în euro, maturităţile au fost de un an şi cinci ani, cu dobânzi de 3,95%, respectiv 5%, în vreme ce pentru titlurile în lei, maturităţile au fost tot de un an şi cinci ani, cu dobânzi de 5,85% şi 7%, respectiv 6,85% în cazul tranşei destintă donatorilor de sânge.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu s-au perceput comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9720
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5778
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9484
Gram de aur (XAU)Gram de aur394.4609

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb