Ştefan Nanu, MF: "Următoarea emisiune Fidelis va fi între 9 şi 18 decembrie"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie

Ştefan Nanu, MF: "Următoarea emisiune Fidelis va fi între 9 şi 18 decembrie"

English Version

Prin intermediul celor 19 oferte Fidelis derulate începând cu august 2020, Finanţele au atras de la populaţie peste 38 miliarde lei, conform BVB

Următoarea emisiune de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei se va derula între 9 şi 18 decembrie, a afirmat ieri Ştefan Nanu, Directorulul General al Direcţiei Generale Trezorerie şi Datorie Publică, din cadrul Ministerului Finanţelor, cu ocazia evenimentului ce a marcat listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ultimei oferte Fidelis.

Potrivit reprezentantului Ministerului Finanţelor, cu toate că sumele atrase de la populaţie cresc, România este încă în urma altor ţări din regiune în ceea ce priveşte finanţarea datoriei publice de către persoanele fizice.

"Deşi am venit cu câte o emisiune Fidelis la fiecare două luni, sumele vândute în fiecare ediţie au crescut. Prin urmare, există în continuare potenţial de a creşte sumele, chiar dacă creştem frecvenţa. În zona noastră, România este încă mult în spate din perspectiva ponderii investitorilor de retail în totalul datoriei (n.r. publice), ceea ce înseamnă că potenţialul este mare. Iar dacă ne uităm la indicatorii bancari, indicatorii de lichiditate, vedem că economisirea a crescut, în contextul în care câştigul salarial a crescut şi există potenţial de creştere în continuare", a spus Ştefan Nanu.

Conform domniei sale, Finanţele au în vedere dezvoltarea canalelor de distribuţie ale titlurilor de stat, pentru a atrage mai mulţi investitori din diaspora.

"Românii investesc din ce în ce mai mult pe termene medii. În acestă ediţie, maturităţile de cinci ani au vândut foarte bine. 1,5 miliarde (n.r. de lei) este o sumă pe care o vindeam într-o singură ediţie pe toate tranşele. Iar dacă cumulăm ultimele ediţii ale emisiunilor Tezaur şi Fidelis, vânzările sunt de peste cinci miliarde de lei, ceea ce echivalează cu o sumă de eurobond-uri. De asemenea, este o sumă aproape echivalentă cu cea pe care o luăm din piaţa interbacară într-o lună. Este un instrument care dă roade şi credem că putem chiar să-l îmbunătăţim. Avem în vedere un canal de distribuţie pentru celălat program de titluri de stat (n.r. Tezaur), cu care sperăm să adresăm şi mai mult diaspora", a punctat Ştefan Nanu.

Prin ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, Ministerul Finanţelor a atras peste 1,5 miliarde lei şi 387 milioane euro, aceasta fiind a cincea ofertă publică derulată în 2024 prin mecanismele pieţei de capital. A fost cea mai mare sumă atrasă de Finanţe printr-o emisiune Fidelis, depăşind precedentul record, din august, de aproape 3,2 miliarde lei. Prin intermediul celor 19 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 38 miliarde lei (7,8 miliarde euro), conform unui anunţ al Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9720
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5778
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9484
Gram de aur (XAU)Gram de aur394.4609

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb