Ştefan Nanu, MF: "Următoarea emisiune Fidelis va fi între 9 şi 18 decembrie"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie

Ştefan Nanu, MF: "Următoarea emisiune Fidelis va fi între 9 şi 18 decembrie"

English Version

Prin intermediul celor 19 oferte Fidelis derulate începând cu august 2020, Finanţele au atras de la populaţie peste 38 miliarde lei, conform BVB

Următoarea emisiune de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei se va derula între 9 şi 18 decembrie, a afirmat ieri Ştefan Nanu, Directorulul General al Direcţiei Generale Trezorerie şi Datorie Publică, din cadrul Ministerului Finanţelor, cu ocazia evenimentului ce a marcat listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ultimei oferte Fidelis.

Potrivit reprezentantului Ministerului Finanţelor, cu toate că sumele atrase de la populaţie cresc, România este încă în urma altor ţări din regiune în ceea ce priveşte finanţarea datoriei publice de către persoanele fizice.

"Deşi am venit cu câte o emisiune Fidelis la fiecare două luni, sumele vândute în fiecare ediţie au crescut. Prin urmare, există în continuare potenţial de a creşte sumele, chiar dacă creştem frecvenţa. În zona noastră, România este încă mult în spate din perspectiva ponderii investitorilor de retail în totalul datoriei (n.r. publice), ceea ce înseamnă că potenţialul este mare. Iar dacă ne uităm la indicatorii bancari, indicatorii de lichiditate, vedem că economisirea a crescut, în contextul în care câştigul salarial a crescut şi există potenţial de creştere în continuare", a spus Ştefan Nanu.

Conform domniei sale, Finanţele au în vedere dezvoltarea canalelor de distribuţie ale titlurilor de stat, pentru a atrage mai mulţi investitori din diaspora.

"Românii investesc din ce în ce mai mult pe termene medii. În acestă ediţie, maturităţile de cinci ani au vândut foarte bine. 1,5 miliarde (n.r. de lei) este o sumă pe care o vindeam într-o singură ediţie pe toate tranşele. Iar dacă cumulăm ultimele ediţii ale emisiunilor Tezaur şi Fidelis, vânzările sunt de peste cinci miliarde de lei, ceea ce echivalează cu o sumă de eurobond-uri. De asemenea, este o sumă aproape echivalentă cu cea pe care o luăm din piaţa interbacară într-o lună. Este un instrument care dă roade şi credem că putem chiar să-l îmbunătăţim. Avem în vedere un canal de distribuţie pentru celălat program de titluri de stat (n.r. Tezaur), cu care sperăm să adresăm şi mai mult diaspora", a punctat Ştefan Nanu.

Prin ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, Ministerul Finanţelor a atras peste 1,5 miliarde lei şi 387 milioane euro, aceasta fiind a cincea ofertă publică derulată în 2024 prin mecanismele pieţei de capital. A fost cea mai mare sumă atrasă de Finanţe printr-o emisiune Fidelis, depăşind precedentul record, din august, de aproape 3,2 miliarde lei. Prin intermediul celor 19 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 38 miliarde lei (7,8 miliarde euro), conform unui anunţ al Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Interesant. Si unde pot fi cumparate aceste titluri de stat? Cu multumiri

    Dr Olga Andrei 

    1. De la sediul partidului de guvernare, psdpnl

      De la un broker, lista brokerilor se poate studia pe bvb.ro sau de la banci ( BCR, Transilvania ) , probabil si de la alte banci, trebuie citit prospectul .

      Azi maine si de la covrigaria lui Ciolacu , plus la toate covrigariile din tara la ce foame e de bani la guvern

      Daca taceai nu stia nimeni ca esti PROST...!

      Te-ai trezit, HABARNISTULE ?

      Scuze, CC al PSD-PNL

    Oare de ce dobanzile oferite "poporului" prin emisiunile tot mai dese ( fomitza fiind mare ) sunt mai mici decat cele platite la imprumuturile externe sau de la banci comerciale locale ? Oare statul ne considera mai prosti sau jucatorii mari nu au incredere sa finanteze gaurile din buget pe dobanzi mici ?

    1. Pentru ca se vand chiar si asa!

      Vezi ca sunt si scadențe de 20 de ani. Atât timp cât românia reușește să se împrumute pe extern, vorbești vorbe. La un moment dat cartelul bancar a făcut ușoare mofturi. Cererea din intern asigură dobânzi mai mici pe extern, care n-au cum să fie inferioare emisiunilor din intern. Populația are alternativă dobânzi bancare, de vreo 3 ori mai mici.

      Statul se imprumuta mai ieftin de la bancile locale, in lei.

      Dar probabil ca bancile locale si-au cam atins limitele la imprumutarea statui. 

      In comparatie cu Fidelis

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb