ALEXANDRU PETRESCU:  "Cadrul de achiziţii publice este total nepotrivit pentru târgurile internaţionale"

Ziarul BURSA #Companii / 22 martie 2017

Cadrul de achiziţii publice este total nepotrivit pentru participarea la târgurile internaţionale, iar pentru a se debloca situaţia a fost înfiinţată o comisie, a declarat, ieri, Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a spus: "Avem un cadru de achiziţii total nepotrivit pentru dinamica pe care organizarea de târguri o are. Avem 67 de târguri anuale, noi trebuie să punem pe SEAP, să stea 20 de zile lucrătoare. Dacă un operator ajunge şi pune pe SEAP o dispută în modul în care s-a organizat licitaţia, s-a terminat, şi este un grup de investitori care nu au nicio vină, dar sunt şi ei potenţiali perdanţi pentru că undeva modul de achiziţii publice este total necorelat cu dinamica activităţii pe care noi vrem să o instituim. Ajungem să ne certăm între noi. Este o comisie de lucru unde am invitat şi reprezentanţii ANAF, fostul ANRMAP (actuala Agenţie Naţională pentru Achiziţii Publice n.r.) unde să vină şi ei cu o propunere de îmbunătăţire a modului în care noi putem atribui contracte de servicii pentru ajutorarea acestor companii".

Potrivit acestuia, autorităţile au banii şi intenţia dar se blochează la achiziţii publice.

"Noi avem banii, avem intenţia, dar ne blocăm la modul de achiziţionare a serviciilor pentru sprijinirea acestor companii. Am dat 10 zile acestei comisii să vină cu nişte propuneri", a mai arătat ministrul.

Daraban (CCIR): "Sistemul extern de reprezentare economică nu este compatibil cu cerinţele economiei româneşti"

Sistemul extern de reprezentare economică nu este compatibil cu cerinţele economiei româneşti şi ar trebui o resetare completă a reţelei ataşaţilor economici în străinătate, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, la o conferinţă dedicată problemelor cu care se confruntă producătorii români.

Domnia sa a explicat: "Trebuie să avem şi noi un vot consultativ atunci când se defineşte reprezentarea economică a României în străinătate. Vreau să vă spun că toate birourile ambasadelor din Europa sunt pline, iar pe restul planetei nu existăm. Nu existăm ca şi reprezentare diplomatică, economică românească. Nu se poate. Ce să faci cu ataşat la Ljubljana, la Bratislava, la Praga? Să spună ce: «Domnule, de când sunt eu la post a crescut schimbul bilateral cu nu ştiu cât la sută»? Schimbul bilateral constă în Duster şi Logan. Ce merit are el? Greu de definit".

Potrivit acestuia, va trebui o resetare completă a reţelei de ataşaţi economici în străinătate, care să lucreze pentru mediul de afaceri, nu pentru stat.

"La stat mai sunt 1.034 de societăţi cu capital 100% de stat, care nu înseamnă că toate sunt implicate în fenomenul exportului aşa cum şi capitalul românesc nu înseamnă că în totalitate este implicat, targetat pe export. Din păcate, aici avem o mare problemă vizavi de ideea de start-up în România, pentru că noi am început un business care să satisfacă nevoile interne ale României şi mai puţin cu gândul de a fi conchistadori, de a cuceri alte pieţe. Sistemul extern de reprezentare economică nu este compatibil cu cerinţele economiei româneşti", a mai arătat preşedintele CCIR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb